Još jedna korisna stvar kojom možete obradovati svoju kožu jesu ceramidi. No, šta su to ceramidi? I zašto je ova riječ u množini?
Ceramidi su skupina jedinjanja koja spadaju u klasu voskova, a to znači da su vrsta masti (lipidi). Sama riječi “ceramid” dolazi od latinske riječi cera u značenju “vosak” i amid, što je naziv za jednu klasu organskih jedinjenja koja sadrže dušik.

Kao i holesterol, ceramidi su veoma raširene tvari u živim bićima jer ulaze u sastav stanične membrane. Membrana stanica jer dvoslojna struktura te se stoga i naziva “lipidni dvosloj”, a sastoji se od molekula  čije su “glave” hidrofilne tj. “vole vodu”, dok su im repovi hidrofobni” tj. “mrze vodu”. Glave ovih molekula u lipidnom dvosloju su okrenute prema unutrašnjosti stanice u kojoj ima vode i prema vanjskoj sredini, dok su repovi okrenuti jedni prema drugima. No, slika govori hiljadu riječi i lipidni dvosloj izgleda ovako:

Ceramidi grade složenije molekule, sfingomijeline, u upravo su to molekule kojima je bogata stanična membrana svih stanica. Same stanice kože u stratum corneum epidermisa sadrže mnogo ceramida i holesterola. Ovaj sloj kože sadrži čak 50% ceramida te 25% holesterola dok ostatak čine slobodne masne kiseline.
Uloga ovih molekula je da grade zaštitni, vodootporni sloj, sprečavaju pretjerano isparavanje vode i grade zaštitnu barijeru od bakterija. Ukoliko ovaj sloj nema normalnu strukturu dolazi do psorijaze i drugih poremećaja. Također, ceramidi su neka vrsta staničnog “cementa” koji drži epidermalne stanice zajedno. Ceramidi u našem organizmu imaju mnogo uloga, među kojima je najvažnija signalna uloga, ali te uloge nisu bitne u priči o važnosti ceramida za kožu.
 
Međutim, kako starimo tako naša koža gubi mnogo korisnih i važnih tvari koje je čine otpornijom, glađom i zdravijom: koža gubi hijaluronsku kiselinu, smanjuje se produkcija kolagena, ali se smanjuje i količina ceramida i holesterola. Ipak, starenje nije kraj života: uz pravilnu njegu vitalnost kože se može poboljšati i produžiti.

Ceramidi funkcionišu kao žbuka između cigli koja spaja zid tako da čini barijeru. Ta barijera zadržava vlagu unutra, a loše tvari kao iritante ili patogene, vani.  To je važno jer  disfunkcija u barijeri kože može dovesti do suhoće kože, svrbeža i upalnih poremećaja kože kao što je ekcem.

Ceramidi pomažu održavati kožu hidratiziranom, no razine se prirodno smanjuju kako vrijeme prolazi.

Naučno je dokazano kako upotreba preparata koji sadrže ceramide poboljšava hidrataciju i vitalnost kože. Također restruktuira kožu i obnavlja funkcije kože koje su oslabile usljed smanjenja količine ceramida. No ne bojte se – ovi ceramidi su biljnog porijekla (obično iz ekstrakta pšenice), nisu dobijeni iz nepotrebno ubijenih životinja, a jednako su aktivni i dobri za našu kožu kao i ceramidi koje naše tijelo samo stvara.
 
Ceramidi se u kozmetičkim proizvodima obično označavaju skupnim imenom i brojem, npr. ceramide 3, ceramide 6 itd. Spadaju u vrlo sigurne komponente kozmetičkih proizvoda i nema studija koje su utvrdile postojanje neke sistemske toksičnosti ceramida.

Gdje ima ceramida?

Recimo, ceramid 3 je pomiješan sa ekstraktom termalnog planktona i ekstraktom Vitreoscilla te holesterolom u sjajnoj, laganoj gel-kremi Biotherm Aquasource, koja je idealna hidratacija za ljetne dane, pogotovo za mlađu kožu.
Za stariju kožu tu su Elisabeth Arden kapsue, ali taj proizvod nije baš svima pristupačan, skup je. Prilično je pristupačan serum Nature Republic Ceramide koji traje beskonačno dugo i ima dobar sastav,  može se naći kod nas.