• Retinol je jedan od najblagotvornijih sastojaka za njegu kože, s dokazanim učincima.
  • Međutim, treba biti oprezan s njegovom upotrebom – ne smije se koristiti prije izlaganja suncu bez SPF niti prije depilacije, može isušiti i iritirati kožu niti se koristiti u velikim količnima.
  • Retinol se NE SMIJE KORISTI  u trudnoći jer izaziva deformacije ploda!
  • Također, ovo nije sastojak koji je pogodan za mlade osobe – ukoliko nemaju medicinsku indikaciju za korištenje retionoida. Mlade osobe ne trebaju uzimati ovaj sastojak “na svoju ruku”
Retinol i cijela skupina jedinjenja koja spadaju u klasu koju označavamo kao “vitamin A” spadaju u isto vrijeme u najhvaljenije i najzloglasnije sastojke preparativne kozmetike. Također, spada u one sastojke koje je najteže naći u prozvodima za njegu lica ili je vrlo teško naći ne-iritirajuće proizvode koji sadrže neki oblik ovog vitamina. Jedan je od najjačih anti-age sastojaka, ali, ukoliko se nepravilno primjenjuje, može napraviti više štete nego koristi. Istovremeno, dobro odabran proizvod sa vitaminom A praktično čini čuda. Danas postoji ogroman izbor preparata sa retinolom, možda čak i previše te je teško odabrati proizvod koji zaista prija baš vašoj koži.

Oprez u korištenju!

Na TikToku i Instagramu imamo svjedočenja kako su neke mlade osobe upropastile kožu koristeći retinol nepravilno. Retinol se ne nanosi kao losion ili krema, uvelikim količinama, nego u količini poput zrna graška. Ovo nije sastojak za mladu kožu, osim ako neko nema indikaciju za korištenje nekih formi retinola za tretman bubuljica i to pod nadzorom dermatologa. Molimo mlade da ne koriste retinol na svoju ruku i ne uzimaju preparate za njegu zrele kože – sve što ćete postići jeste da uništite kožu i izgledate starije.

Retinol treba uvoditi postepeno u rutinu, te znati nekoliko stvari o njemu – ko ga smije koristiti, ko ne, kako se smije koristiti i šta se ne smije raditi kada ga koristite. Za početak, za sve one koji neće imati strpljenja pročitati tekst do kraja: trudnice ne smiju koristiti proizvode s retinolom i zato pažljivo čitajte sastav krema.

Šot se tiče sunčanje i optrebe proizvoda sa retinolom – treba biti oprezan. Naime, ukoliko koristiti zaštitni faktor, ne bi trebalo biti problema, neće se povećati rizik od toga da izgorite na suncu. retinoidi, kako piše na Ig Martina Dearskin, izazivaju osjetljivost na sunce samo u toku prvih 6 sedmica upotrebe, u toku procesa retinalizacije, navikavanja kože. Čak postoje studije koje pokazuju da dugoročno upotreba retionoida povećava otpornost kože na sunce. Ako vas je strah, onda ipak nastavite kroistiti samo noću ove proizvode.

Šta je retinol?

U vitamin A spadaju retinol, svi esteri retinola (poput retinil palmitata ili retinil acetata) retinal, retinoična kiselina tj. tretinoin (all-trans retinoic acid, ATRA) i neki karoteni, u prvom redu beta-karoten. Ovaj potonji, beta karoten zapravo predstavlja molekulu koja se sastoji od dvije molekule retinola, i u jetri postoji enzim dioksigenaza (15-15′ oksigenaza) koji djeluje na dvostruku vezu u sredini molekule te cijepa beta-karoten na dvije molekule retinala, na koji dalje djeluje jedna dehidrogenaza i pretvara ga u retinol.

Na taj način mi možemo jesti hranu bogatu beta-karotenom, poput mrkve ili paradajza, a naš organizam onda konvertuje karoten u retinol. Međutim, kada govorimo o topikalnoj primjeni vitamina A, ova konverzija se ne može dogoditi jer u koži i na koži ne postoje enzimi koji bi pretvorili beta-karoten u vitamin A. Premda beta-karoten ima povoljno dejstvo na kožu, antioksidant je i predstavlja zaštitu od infra-crvenog zračenja, on u preparatima za njegu lica nema isti efekat kao retinol i nije mu zamjena.

Evo kako izgleda molekula beta-karotena i kako se cijepa na retinal:

 
 

Dakle, sa slike se vidi kako je beta karoten zapravo molekula izoprenoid, sastavljena iz dvije molekule koje su ekvivalentne retinolu. Zbog toga što se u jetri može enzimatskim reakcijama konvertovati u retinol, naziva se i pro-vitamin A (proretinol). Sam retinol je u čistom stanju žuti kristalni prah, netopiv u vodi, ali dobro topiv u uljima i mastima, te vitamin A spada u grupu liposolubilnih vitamina, a preparati za njegu kože koji imaju neki dozvoljeni oblik retinola su vrlo masni, kako bi se retinol mogao ravnomjerno sjediniti u smjesi.Vitamin A i karoten su izuzetno važni za naš organizam, posebno za pravilnu funkciju čula vida te kao antioksidant u prevenciji tumora. Međutim, meta-studije su pokazale da pušači nikako ne bi trebali unositi veće doze vitamina A i provitamina A putem hrane jer u tom slučaju ove tvari čak povećavaju rizik obolijevanja

Preparati sa retinolom-retinoičnom kiselinom/tretinoinom se mogu dobiti u obliku prilično ozbiljnih dermatoloških preparata koji se prepisuju isključivo na recept ili u obliku blažih proizvoda za koje ne treba recept nego se mogu kupiti u parfimerijama i drogerijama. Tretinoin se nalazi u ovim proizvodima na recept, dok se derivati retinola nalaze u ovim blažim preparatima u slobodnoj prodaji.

U prvu grupu preparata spadaju agresivni preparati sa kojima se mora biti vrlo pažljiv, a koji sadrže više koncentracije retinoične kiseline ili tretinoina. Tretinoin, koji se prodaje i pod imenom retin-A vrlo je nezgodna supstanca, a nalazi se u lijekovima za tretman akni te kao sastojak kemoterapije u tretmanu akutne promijelocitne leukemije. Tipične nus-pojave oralnog uzimanja tretinoina su nedostatak daha, bol u mišićima, povraćanje, depresija, glavobolja. Upotrijebljen na koži izaziva ljuštenje kože, međutim, u isto vrijeme reguliše rad lojnih žlijezdi i diferencijaciju keratocita (stanica kože).

Prema Food and Drug administration (FDA) spada u kategoriju C lijekova, što znači da njegovo dejstvo, pogotovo mutageno i teratogeno dejstvo u topikalnoj primjeni nisu dovoljno istraženi, što, opet, znači da se ne smije se koristiti u trudnoći jer može izazvati poremećaje ploda. Postoje diskusije da li i koliko tretinoina ima u ulju šipurka (rose hip oil). Međutim, treba naglasiti da se preparati koji sadrže tretinoin mogu dobiti samo na recept dermatologa, za tretman akni, i ovaj sastojak nikada nećete naći u parfimerijskim i drogerijskim proizvodima.

Međutim, ono što ćete moći naći u parfimerijskim proizvodima i što trebate tražiti jesu različiti derivati retinola u niskim koncentracijama. Najčešći takvi derivati su retinil palmitat, ester retinola, koji je po svojoj prirodi alkohol (ima – OH skupinu) i palmitinske kiseline, koja spada u više masne kiseline te retinil acetat (ester retinola i sirćetne kiseline) i retinil linoleat (ester retinola sa linoleinskom kiselinom).

Kako djeluje?

Retinil palmitat je najblaži i najmanje agresivan oblik ove supstance i, u niskim koncentracijama je dozvoljen u kozmetičkim proizvodima. Djeluje tako da uklanja površinski sloj odumrlih stanica, ubrzava poliferaciju i diferencijaciju keratocita i epitelijalnih stanica – stanica kože (prema: vidi reference).

Zapravo, retinol, odnosno retinoična kiselina u koju se pretvara retinil palmitat predstavlja molekulu koja djeluje na ekspresiju oko 500 gena, među njima i gena za diferencijaciju stanica kože te proizvodnju kolagena i elastina (prema: Rossetti D, Kielmanowicz M, Vigodman S, Hu Y, Chen N, Nkengne AOT, Fischer D, Seiberg M, Lin C. A novel anti-ageing mechanism for retinol: induction of dermal elastin synthesis and elastin fibre formation. Int J Cosmet Sci. 2011;33(1):62-9)

Retinoidi djeluju i na jedan gen koji kodira protein CCN1, a koji je negativni regulator homeostaze kolegena (djeluje tako da se sinteza kolagena smanji, prema (3).

Povećavaju čvrstoću i elastičnost kože te obnavljaju kožu oštećenu sunčevim zrakama (prema: Tucker-Samaras S, Zedayko T, Cole C, Miller D, Wallo W. Leyden JJ. A stabilized 0.1% retinol facial moisturizer improves the appearance of photodamaged skin in an eight-week, double-blind, vehicle-controlled study. J Drugs Dermatol 2009, 8, 932–936. i Kawada A, Konishi N, Momma T, Oiso N, Kawara S. Evaluation of anti-wrinkle effects of a novel cosmetic containing retinol using the guideline of the Japan Cosmetic Industry Association. J Dermatol 2009, 36, 583–586.)


Također, retinoidi generalno imaju sposobnost smanjenja inflamatornih reakcija. Retinoidi regulišu rad lojnih žlijezda i lučenje sebuma te na taj način poboljšavaju opštu strukturu i izgled kože. Regulacijom lučenja sebuma smanjuju i broj bakterija na koži, što smanjuje rizik stvaranja akni – naime, ove bakterije kao hranljivu podlogu koriste upravo sebum.

Poboljšanja strukture kože, u ovisnosti od koncentracije aktivnog sastojka – nekog retinoida – u kremi mogu nastupiti već za 2 sedmice. Retinoidi u ovom obliku mogu smanjiti bore za čak 50%. U prvim danima korištenja koža instantno postaje mekša i vlažnija, a nakon prve 2 sedmice upotrebe bore postaju manje izražene. Međutim, retinoidi ne djeluju samo na bore – oni popravljaju opšte stanje kože, učvršćuju je, smanjuju mrlje, crvenilo, bubuljice. Zapravo, to je vrlo potentan sastojak i jedan od sastojaka koji sigurno djeluju.

Ova tvar se može naći i pod nepravilnim imenom retinol palmitat. Nepravilno je zbog toga što sufiks -il označava estere, a ovdje se radi upravo o esteru, a ne o alkoholu (koji u nazivu imaju nastavak -ol).

 

 

Djelovanje retinola na stariju kožu (nekoliko sedmica upotrebe)
 
 

Gdje se može naći?

Samo prisustvo vitamina A nije garant efikasnosti kreme, nego su bitni i drugi sastojci preparata. Retinoidi se najbolje slažu sa drugim masnim komponentama, poput vitamina E, ceramida, kolesterola. Kod nas u BiH je vrlo teško naći kvalitetan proizvod sa derivatima vitamina A. Da li je to zbog toga što su skupi ili žene nemaju povjerenje u ovaj sastojak, ali, slično kao i sa vitaminom C, u susjednim državama možete naći veliku paletu proizvoda sa retinolom, dok se ovdje morate dobro namučiti da nađete kremu sa retinolom/retinilom. Proizvode sa derivatima retinola praktično možete pobrojati na prste. Retinoidne kreme proizvođača RoC, dr Dennis Gross i Neutrogena se kod nas, iz nekog razloga, ne mogu naći u apotekama ili se teško mogu naći. 

Update: nedavno se u BiH, bar u sarajevskim apotekama pojavila i odlična krema La Roche- Posay Redermic R a preporučujem i Monoderma A15 ampule, koje imaju prilično pristupačnu cijenu. Uskoro će se pojaviti i Clinique retinol, kojeg ćete moći kupiti sa njihovim vitaminom C za kožu. Danas je širok spektar proizvoda s retinolom, a do prije koju godinu bilo je vrlo teško naći ovaj sastojak. Svakako sada nije problem naći proizvod koji vam i cjenovno i formulacijom odgovara.

U nekim drogerijskim proizvodima namijenjenim 45+ ima retinoida, a u kremama istog proizvođača namijenjenim 55+ nema, što je nelogično. Ili se prodaju preparati sa beta-karotenom za koje se tvrdi da djeluju kao retinol, što nije moguće jer nema načina da se topikalno uneseni karoten magično pretvori u retinol. Nadalje, moguće je naći vitamin A za lice, ali sastav proizvoda nije bogznašto – tu je samo retinol te niz silikona i akrilata, bez ijednog jedinog hranljivog komplementarnog sastojka. 

Iako su namijenjene za žene 45-50+, ja sam mišljenja da ne bi bilo loše da se ove kreme koriste i u 35+. Kreme sa derivatima retinola se ne preporučuju ženama koje su u dobi između dvadesete i tridesete godine, jer je tada dovoljno koristiti dobru hidrataciju. Treba ih koristiti dok se pakovanje ne potroši, pa onda napraviti pauzu.

 

 

Šta ne smijete raditi ukoliko koristite kozmetičke proizvode koji sadrže vitamin A tj. njegove derivate (retinil-estere)?

Kod upotrebe retinola i njegovih derivata treba biti veoma oprezan. Ove tvari jako mogu iritirati kožu, a dužom upotrebom čak i isušiti kožu.

1. Nikako nije preporučljiva upotreba ove supstance u vrijeme trudnoće ili dojenja jer može izazvati malformacije ploda. Ovdje mislim na retionoide u svim oblicima – od onih koji se dobijaju na recept, do ovih blažih, parfimerijskih.
 

2. Retinoidi i sunčeve zrake nikako nisu dobra kombinacija. Ako ste na kožu nanijeli proizvod se retinolom ili nekim njegovim derivatom, nipošto vam ne treba pasti na pamet da se izlažete suncu jer ćete dobiti opekline. Dakle ne treba preparate sa ovim sastojkom koristiti kada se na moru, na planini ili se dulje izlažete suncu. Idealno vrijeme za retinole je jesen-zima. Dnevne kreme sa retinolom imaju SPF faktor, ali ih je bolje koristiti kada nije ljeto. Međutim, noćne kreme i ampule se mogu bez problema koristiti i ljeti, s tim da ujutro dobro očistite lice, za svaki slučaj.

3. Ne koristite preparate sa ovim sastojkom ukoliko se depilirate vrućim voskom. Dobićete opekline. Prestanite koristiti preparat 2 sedmice prije depilacije.

4. Nije dobra ni kombinacija salicilne kiseline ili benzoil peroksida (sastojci u sredstvima protiv akni). Ovdje manje zaista znači manje. Miješanje ovih sastojaka koji služe za saniranje istog problema izaziva sušenje i iritaciju kože te jedni drugima poništavaju dejstvo.

5. Jednako loša ideja jeste i kombinacija retinoida i AHA-kiselina koje služe za hemijski piling, poput glikolne kiseline ili mliječne kiseline. Ova kombinacija strahovito iritira kožu.

6. Nije dobra ideja neprestano koristiti proizvode sa ovim sastojkom. Besmisleno je i kontraproduktivno koristiti ih tokom cijele godine. Obično su to skupi proizvodi, ali mimo toga – dugotrajno korištenje retinoida može isušiti kožu. Najpametnije bi bilo kupiti proizvod koji sadrži jednu poštenu i sigurnu dozu vitamina A i napraviti “kuru” od mjesec ili dva dana u toku zimskog perioda, pa potom napraviti pauzu. Koža će vam nakon upotrebe ovog sastojka biti zahvalna – same kreme i serumi sa retinil palmitatom su izuzetno hranljivi jer često imaju kombinaciju vrlo povoljnih dodataka, poput ceramida (o kojima ću govoriti drugom prilikom).

7. Ne podnosi svaka koža retinol. Ako vidite da vam ne prija, da je koža iritirana – prestanite ga koristiti.
Dakle, sad se postavlja pitanje da li uopšte koristiti preparate sa retinolom? Naravno da da, pogotovo ako imate 45+ godina. Samo dobro pročitajte sastojke kreme koju koristite i ako sadrži retinol (najčešće kao retinil palmitat), samo se pridržavajte ovih uputstava šta ne smijete činiti.

Reference:

  1. Varani J, Warner RL, Gharaee-Kermani M, Phan SH, Kang S, Chung JH, Wang ZQ, Datta SC, Fisher GJ, Voorhees JJ. Vitamin A antagonizes decreased cell growth and elevated collagen- degrading matrix metalloproteinases and stimulates collagen accumulation in naturally aged human skin. J Invest Dermatol 2000, 114, 480–486.
  2. Bellemere G, Stamatas GN, Bruere V, Bertin C, Issachar N, Oddos T. Antiaging action of retinol: from molecular to clinical. Skin Pharmacol Physiol 2009, 22, 200–209.).
  3. Quan T, Qin Z, Shao Y, Xu Y, Voorhees JJ, Fisher GJ. Retinoids suppress cysteine-rich protein 61 (CCN1), a negative regulator of collagen homeostasis, in skin equivalent cultures and aged human skin in vivo. Experimental Dermatology, 2011, 20, 572–576).