Lijepe i simpatične stvari nas daju zavarati, pa ih dijelimo čak i ako su netačne. Jedan video već godinama kruži društvenim mrežama, počevši od Facebooka, proširio se na Instagram, vjerovatno i šire. U animiranom filmu vidimo malenu molekulu koja “hoda” i kao da na ramenima nosi jednu znatno veću molekulu.

Objašnjenje videa glasi:

 

“Ovako zapravo izgleda sreća: molekule proteina miozina vuku klupko endorfina duž aktivnog filamenta u unutarnji dio moždanog parijetalnog korteksa, što proizvodi osjećaj sreće”

 

 

 

 

Protein miozin je ponajviše vezan za mišiće, ali ga ima i u mozgu. Nekonvencionalni miozin V je sinaptički vezikularni motorni protein. Inače miozini su široka klasa proteina i imaju važnu ulogu u motorici – i to ne samo mišića, nego motorici citoskeleta uopšte. U početku se mislilo kako postoje samo kao proteini mišića, pa im je otud i ime, ali ispostavilo se da ima mnogo različitih miozina.

Nekonvencionalni miozin V translocira (hoda) duž aktinskih filamenata putujući prema bodljikavom kraju filamenata. Miozin V je uključen u transport tereta (npr. RNK, vezikula, organela, mitohondrija) od središta ćelije do periferije.

Dakle čini se kao da bi na videu ipak mogao biti miozin, ali nije.

U stvarnosti bi tačniji opis videa bio: “Ovako izgleda protein kinezin”,

Inače, kinezin, kao i miozin, također spada u motorne proteine i važan je za kretanje. Zapravo ovaj video prikazuje kako izgleda kretanje kretanja.

 

CGI simulacija, koju je izvorno izradio medicinski umjetnik i animator John Lieber, rana je verzija vizualizacije koja se pojavila u videu iz 2006. godine koji su producirali umjetnik i dva naučnika s Harvarda pod nazivom “Unutrašnji život ćelije”, piše Snopes. U postu na blogu iz 2014. Lieber je objasnio da je izvorno stvorio animaciju kao sporedni projekt, ali da je na kraju postala veliki dio konačnog kratkog filma:

“Kinezinski motorni protein ispao je glavni “lik” u filmu, iako nije bio čak ni u izvornom planu kratkog filma. Izvorni plan bio je izostaviti motorni protein u snimkama vezikula, ali kad sam vidio [animaciju molekule od strane drugog istraživača] potajno sam napravio model jednog svog, animirao ciklus hoda za njega i dodao ga u vezikule. Nakon što sam ga pokazao [jednom od saradnika s Harvarda] ne samo da je ušao u animaciju, već je dobio i nekoliko novih snimaka.”

Vjerovatno se pitate kako se razlikuju miozin i kinezin i kako znamo koji je koji u videu.

Oba ova proteina imaju sličan plan građe i oba koriste ATP za kretanje. Pa ipak postoje razlike.

 

I miozin i kinezin imaju identične parove molekula koje se “zakače” za različite vrste ćelijskih struktura. Kod kinezina se kreću na veće udaljenosti koordiniranim koracima. U miozinu, te molekule djeluju neovisno jedna o drugoj, a sistem proizvodi više od jednog povlačenja, kao što vidimo iz ovog rada u Science iz 2000. Dakle, kod kinezina kretnja izgleda više kao naši koraci. Također struktura molekule iz videa više odgovora strukturi kinezina.

Kako kinezin i miozin hodaju? Da li su “svjesni” i znaju li kuda idu? Ne! Sve se temelji na hemijskoj privlačnosti. Ćelija “osjeća” što kamo treba ići kroz elektrohemijske gradijente ili gradijente koncentracije.

Sam autor je objasnio da se radi o kinezinu unutar bijelih krvnih ćelija.