Još jedna prevara, potpuno lažna vijest i click bait u isto vrijeme, kruži regionom. Možda ste vi ili neko od vaših bližnjih vidjeli članak o tome kako su stariju ženu “nasmrt živu pojeli paraziti” nakon što je pojela termički obrađenu zalađenu piletinu. Ili da se u papilomima nalaze paraziti. Često, pogotovo na jeftinijim telefonima, ovaj naslov izlazi kao preporuka pretraživača.
 
Dakle, “članak” ima ovakvu strukturu: u obliku je intervjua, ili sa ljekarom ili sa kćerkom oboljele osobe. Na samoj stranici se nalaze naslovi poput “zdrav život” “zdravlje”, “medicina”, ali zapravo je riječ o botovskom sadržaju, sa lažnim slikama (slike su ukradene ili na neki drugu način preuzete, ali nemaju veze sa “intervjuiranim” osobama). Na FB ova vijest dolazi pod različitim opskurnim stranicima koje su označene kao “news and media site”.
 
 Neki od takvih članaka izgledaju ovako:Ciljana grupa za ovu prevaru su izgleda starija lica, ali i generalno populacija koja nema taj nivo medicinskog znanja da razumije o čemu je riječ. 

U nastavku “intervjua”:
Neke od ovih prevara imaju i ovakav tekst, u formi intervjua sa “ljekarom”:Dakle, kako zaključiti da ovdje nešto “ne štima” i da je riječ o prevari?
 
1. Bilo gdje da kliknete da ove “sajtove”, u oblast “kontakt”, “društvo”, “kultura” – ništa ne postoji, nego samo dobijate reklamu na biljni parazitik zvan Purodone. Dakle, glavni cilj ovih stranica jeste da zastraši narod “strašnim parazitom koji jede ljude” i da kupite Purodone.
 
2. Niti jedan ozbiljan novinar ne bi intervju, pogotovo sa ljekarom, počeo sa “bok”, čak ni u Hrvatskoj. Takav početak je jedino moguć, eventualno, u tinejdžerskim časopisima.
 
3. Niti jedan ljekar na bi za kolege, čak ni kada očigledno pogriješe, rekao “ti gadovi”:
 
 

4. Gramatika: ovo su ciljane reklame za naš region, prevedene na Google translate i često imaju greške u padežima. To nisu tipfeleri, nego automatski prevod.

5. Tekstovi govore o nekoj sarajevskoj bolnici, ali ne znamo kojoj, a istovremeno su spomenuti računi u kunama.

6. Nema latinskog naziva vrste parazita, samo skupni naziv za sve paraziske crve (helminti). Ipak, na kraju jednog članka se spominje da je u pitanju šistosomijaza i da se može zaraziti kupanjem. Na početku teksta govore da se žena zarazila piletinom. Ova bolest postoji i možete je dobiti ako se kupate u slatkoj vodi u tropskim područjima… recimo da ste turista i kupate se u Viktorijinim jezerima. Ali ne možete je dobiti i preko piletine i kupanja, naročito ne u našem regionu.

7. Članak atakuje zdravstveni sitem i vlast zemlje gdje se pojavljuje, ciljajući upravo na polarizaciju u društvu i računajući na bijes naroda. 

8. Papilomi su izazvani virusom, a ne crvima – reklama računa na to da ciljna grupa ovo ne zna i ne razumije.

9. kada iskopirate nekoliko rečenica iz “članka” i stavite ga u tražilicu – nećete dobiti rezultate… u suštini, ovaj članak ne postoji. 

10 . Profesor Sebastian Suerbaum postoji, epidemiolog je i mikrobiolog, ali su njegova specijalnost Helicobacter pylori, Helicobacter hepaticus i Clostridium difficile, odnosno bakterije, a ne helminti paraziti. Stručnjaci obično nemaju  ovako široko polje specijalizacije.

11. Na kraju “članka” navedene su “reference” kako bi ova reklama više izgledala kao nešto utemeljeno na nauci. Međutim, te reference ništa ne znače: niti su navedene prema pravilima citiranja, niti postoji link koji vodi na te radove, studije, časopise. Svaka referenca mora imati navedene autore, naziv rada i naziv časopisa gdje je objavljen i to zadnje obično u kurzivu. Ove “reference” ne poštuju niti jedan naučni oblik citiranja i ne postoje.

12. Sarajevo.health-line.me sa kojeg je došao jedan od ovih “članaka” je nepostojeći sajt, a domena .me upućuje na to da je izvezena iz Crne Gore. Domena na prvi, a i na drugi pogled izgleda vrlo sumnjivo.
 
Cilj ove prevare je da vas natjera da kupite neefikasan, neprovjeren preparat, koji će vas “izliječiti” od parazita koje nemate. Postoji jedna široko rasprostranjena grupa šarlatana koji se bave “liječenjem” parazita, prije svega pomoću varikine i netestiranih pripravaka i koji vas žele ubijediti da svaka zdravstvena tegoba ima uzroke u parazitskim crvima. Molim, ne nasjedajte na ove prevare, ne otvarajte sumnjive tekstove – oni idu na kartu vašeg straha, šoka i znatiželje.