Ko ne voli haskije? Mislim, od nas koji volimo pse i životinje, ništa cukomrzci. Volimo ih zato što nas podsjećaju na vukove, a pitomi su, volimo ih jer mogu imati one plave oči, u koje se tako lako zaljubiti. Nego, plave oči su u životinjskom svijetu zaista rijetkost, a posebno u psećem svijetu. 
 
Nedavno je identificirana genetička mutacija koja je sibirskim haskijima podarila tu ledeno plavu boju očiju. Naime, trebamo se sjetiti da smeđa boja očiju potiče od smeđe boje irisa (šarenice) u kojem ima pigmenta melanina. Ako pigmenta nema – oči su plave. Kod ljudi, ako pigmenta ima tek nešto malo – oči su zelene. Zapravo radi se ujedno i o kvantitativno i o kvalitativno određenoj osobini. Kod ljudi, najjednostavnije objašnjeno, plava boja očiju kao fenotip (ispoljene osobine) nastaje ako su oba gena za boju očiju recesivna tj. kodiraju odsustvo melanina. Međutim, kod haskija, situacija je malo drugačija i odnosi se baš samo na ovu pasminu. Još jedna od rasa pasa koja može imati plave oči su vajmarski ptičari. 
 
Vajmarski ptičar plavih očiju
 
 
 
Adam Boyko i Aaron Sams i njihov tim sa Embark Veterinary u Bostonu, Massachusetts, analizirali su DNK i informacije od oko 3100 pasa različitih pasmina i utvrdili da je kod 75% plavookih životinja plava boja očiju nastala kao posljedica duplikacije jednog segmenta DNK na hromosomu broj 18. Sama duplikacija se desila u blizini gena ALX4, koji je veoma bitan za razvoj očiju kod sisara. Analiza još oko 3000 pasa je potvrdila vezu ove duplikacije i pojave plavih očiju. 
 
Ova duplikacija se rijetko javljala kod smeđookih pasa. Također, neki psi, koji nisu bili rase sibirski haskiji, imali su smeđe oči uprkos tome što su imali duplikaciju. 
 
Kod sibirskih haskija se desilo nešto neobično – kod njih je bila dovoljna mutacija na jednoj kopiji gena, na jednom od homologih hromosoma, pa da bi u fenotipu imali plave oči. Upravo je to dozvolilo da plavookost bude rasprostranjenija osobina kod ove rase. Također, to je i jedan od razloga što je kod ove rase česta heterohromija / heterokromija (različita boja očiju). 
 
 
Samo sekvencioniranje preko 6000 individua bilo je sprovedeno pomoću jednog  komercijalnog testa DNK. Rad o ovoj analizi objavljen je u PLOS Genetics početkom oktobra 2018. pod nazivom Direct-to-consumer DNA testing of 6,000 dogs reveals 98.6-kb duplication associated with blue eyes and heterochromia in Siberian Huskies”.