Čak se i kod nas udomaćila sintagma preuzeta iz engleskog jezika – “bad hair day”. Zapravo, ta sintagma je toliko dobra da ima široko značenje i u prenesenom smislu označava dan u kojem se sve što je moglo poći loše – pošlo loše. Od frizure i kose koja nikako ne stoji onako kako zamišljate do svega ostalog.

Međutim, “bad hair” nije samo stvar lošeg odabira sredstava za njegu i stilizaciju kose ili nepranja kose, ima veze i sa genima, konkretno u slučajevima zamršene suhe kose kod djece. Naučnici su pronašli tri gena odgovorna za ovakvo stanje kose kod djece i pronašli mutacije na ovim genima. Ovaj problem – kosa kod male djece koju je teško iščešljati jer je suha i ima čudnu strukturu te se brzo mrsi ima i svoje ime “uncomfortable hair syndrome”.
 
Ovo je češće u slučajevima svijetle kose koja se lako naelektriše pa je gotovo nemoguće izgladiti kosu i napraviti pristojnu frizuru. Pod elektronskim mikroskopom se pokazalo kako ovakva kosa zaista ima drugačiju strukturu vlasi: presjek vlasi ovakve kose, gledan pod elektronskim mikroskopom bio je trokutasti ili srcolik. Vlas kose bi trebala imati okrugao presjek. Međutim, to nije sve – ova “neukrotiva” kosa ima žlijebove od korijena do vrha.
 
U radu objavljenom u American Journal of Human Genetics, pod nazivom Mutations in Three Genes Encoding Proteins Involved in Hair Shaft Formation Cause Uncombable Hair Syndrome” objašnjeno je kako tri gena – PADI3, TGM3 i TCHH – upravljaju procesom u kojem nastaju dlake drugačijeg oblika. Ako je samo jedan od ovih gena zahvaćen mutacijom, doći će do ovog neobično, nelagodnog, ali bezopasnog poremećaja funkcije i sinteze proteina.
 
Mutacije na navedenim genima nemaju nikakve druge implikacije, a kosa, kako dijete odrasta, postaje nešto podatnija. Zabilježeno je oko 100 slučajeva genetički uzrokovane “bad hair”, ali genetičari koji su radili na ovom radu vjeruju da slučajeva ima mnogo više, samo što ljudi obično ne idu kod doktora zbog loše frizure, pa mutacije ostanu nedokumentovane.