Jeste li se ikad pitali šta stoji iza svog tog guranja alternativnih praksi, suplemenata i antivakcinalnog pokreta? Uvjerenja ili možda nešto drugo? Možda profit? Da od antivakcinalnog djelovanja postoji profit, nije tajna. Ali da li znate možda koliki je i koliko ljudi zarađuju na laganju? Evo nekoliko informacija koje biste trebali imati na umu prije nego povjerujete i nasjednete na opasne malinformacije o zdravlju i naročito, o vakcinama.

Monetizacija pseudonauke utjecala je na javna shvatanja ključnih zdravstvenih pitanja. U krajoliku dezinformacija, pseudonauka je sudjelovala u onome što se naziva „ekonomija pažnje” i povezana je s porastom društvenih medija. Bilo ko može prodavati bilo šta i profitirati od pažnje. U konkurentnom tržištu, pažnja je ograničen resurs i rijetka roba. Zbog svoje dramatične prirode, pseudonauka je nova valuta koja se koristi kako bi privukla milione potrošača.

Lažne informacije u obliku naizgled bezopasnih termina, poput bubrežnog umora, hronične lajmske bolesti (ne negiramo ovdje postojanje stvarne lajmske bolesti, nego pseudonauke koja od sve i svačega tvrdi da je lajmska bolest), jačanja imuniteta, detoksikacije, propustljivih crijeva i drugih, redovito su korištene za promociju pseudonaučnih proizvoda.

Timothy Caulfield, istraživački profesor na Katedri za zdravstveno pravo i politiku u Kanadi, ovu praksu naziva „eksploatacija nauke”, što je dovelo do formiranja i očuvanja kulture dobrobiti. Neki ljekari podržavaju intervencije za dobrobit, sve dok nisu potpuna zamjena za medicinsku njegu. Ove intervencije mogu podrazumijevati i određene alternativne prakse, kao dodatak standardnoj terapiji, ukoliko su neškodljive, i ne odvlače od klinički dokazane prakse. Međutim, oni znaju da kada njihovi pacijenti prijavljuju osjećaj boljitka, to ne znači nužno da su bolje.

Također, neke stvari za koje se u širokim laičkim krugovima misli kako „nit su korisne, ali nisu ni štetne”, zapravo mogu biti štetne. Jedan od primjera je kurkuma, koja može imati interakcije s lijekovima za rak.

Goop Lab, Netflix serija Gwyneth Paltrow, istražuje različite neosnovane pristupe dobrobiti i promovira pseudonauku na tržištu. Goop ne objašnjava nauku iza svog sadržaja i oslobađa se odgovornosti kao profitna tvrtka pod napomenom da njen sadržaj ne namjerava pružiti medicinske savjete. Brand vrijedan 250 miliona dolara dio je industrije alternativne medicine koja promoviše pseudonauku u domeni dobrobiti.

Children’s Health Defense, grupa koja se protivi vakcinaciji, kojom upravlja Robert F. Kennedy Jr., koji koristi svoje prezime i anti-vaxx slavu kako bi se kandidovao za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država kao nezavisni kandidat, primila je 23.5 miliona dolara u prilozima, dotacijama i drugim prihodima samo u 2022. godini. Ovaj iznos je više od osam puta veći od onoga što su zaradili 2019. godine, godine prije nego što je pandemija pogodila.

Još jedna grupa protivnika vakcinacije, Informed Consent Action Network (ICAN), kojom upravlja Del Bigtree, „producent” antivakcinalnog filma, imala je prihod od 13.4 miliona dolara u 2022. godini, što je oko četiri puta više nego što su zaradili 2019. godine, opet, prije pandemije. Koriste ove fondove kako bi anulirali vrijednost obavezne vakcinacije u državama i pokrenuli pravne akcije protiv CDC-a i drugih vladinih agencija.

Dvije druge grupe, Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) i America’s Frontline Doctors, obje se fokusiraju na promoviranje besmislenih tretmana za COVID-19, poput ivermektina i hidroksihlorokina, zajedno s dezinformacijama o vakcinama, primile su više od 21 milion dolara zajedno. To je ogroman porast u odnosu na milion dolara koje su primili zajedno 2020. godine kada su osnovani.

Neko se bogati od dezinformacija, to je sigurno. I to što osjećaju kako je ovo plodno tlo da se crpe sredstva, pojačava njihovo antinaučno, pogotovo antivakcinalno djelovanje. Razmislite idući put kada naletite na ovakve malinformacije online šta je njihova svrha – da vas zaštite i upozore ili neko preko vas stiče korist? Malinformacije i dezinformacije djeluju tako što pobuđuju emocije, naročito emocije straha i tako potiču nepovjerenje u medicinski dokazane prakse poput imunizacije.