Jedna od stvari kojom smo zasipani u estradnim i širokopojasnim medijima te takozvanim stranicama o zdravlju je kurkuma. Ovaj sastojak curryja se predstavlja kao lijek za sve. Česti su tekstovi „10 benefita od kurkume”, „Kurkuma lijek za rak”, „Kurkuma sprječava rak”, „Kurkuma protiv demencije”, „Kurkuma za jačanje imuniteta”, „Kurkuma protiv upalnih stanja”, „Kurkuma – ultimativni detox”. Ljudi troše kurkumu, stavljaju je u sve i svašta. No da li tu ima istine? Presuda ovog izdanja Debankera je da nema, mada postoje tanki dokazi da aktivne tvari iz kurkume čine nešto, recimo ubijaju ćelije raka. Zato treba objasniti da iako postoji ova aktivnost kurkume, to ne znači da je ova biljka, tj. njen podanak lijek.

Kurkuma, naučnog/latinskog naziva Curcuma longa, pripada porodici đumbira, Zingiberaceae. To je višegodišnja biljka cvjetnica koja potječe iz južne Azije, posebno iz Indije, gdje se uzgaja već hiljadama godina. Kurkuma je poznata po svom intenzivnom žutonarandžastom korijenu koji se koristi kao začin, ali i u tradicionalnoj medicini, posebno u Ayurvedi. U kulinarstvu, kurkuma se koristi kao sastojak u raznim jelima, od curryja do rižota, dajući jelu bogatu boju i blago začinjen okus. Također se koristi kao prirodno bojilo za hranu.

Over-hype oko kurkume je kontaminirao i našu regiju, za koju ovo nije karakterističan začin ili ljekovita biljka.

Spoj kurkumin, poznat kao (1E,6E)-1,7-bis(4-hidroksi-3-metoksifenil)hepta-1,6-dien-3,5-dion, prirodni je polifenol koji potječe iz ove biljke i zapravo je aktivna tvar, ono što se zapravo istražuje zbog svoje potencijalne antikancerogene aktivnosti. Dakle, radi se o potencijalnim svojstvima, a ne o utvrđenim dejstvima koja su klinički čvrsto potvrđena.

Kurkumin može ometati sposobnost ćelija raka koje rastu u petrijevkama (in vitro, u kulturama ćelija) da se dijele i prežive, migriraju i da kancerozno tkivo formira svoje vlastite krvne žile koje ga hrane (sprječava angiogenezu). Također pokazuje određenu aktivnost u životinjskim modelima raka (ljudski tumori uzgojeni na miševima) i navodno je kurkumin neke koristi u manjim  kliničkim ispitivanjima.

Dakle, to znači da bismo svi trebali stalno jesti kurkumu, zar ne?

Ne baš  – sa ovakvim tvrdnjama treba biti oprezan.

Da, kurkumin može pomoći u borbi protiv raka – iako je potrebno više istraživanja – ali postoje problemi s prelaskom između konzumiranja kurkume i dobivanja koristi od kurkumina. Prije svega, kurkumin čini samo 2-3% korijena kurkume, pa biste morali jesti velike količine da biste dobili dovoljno kurkumina konzumirajući ovaj začin (koji se, poput većine začina, koristi prilično štedljivo za začinjavanje hrane jer je jak i u velikoj količini neprijatan).

Zatim, postoji problem farmakokinetike, odnosno  koliko je to stabilan spoj u ljudskom tijelu i koliko dobro doseže svoj cilj. Biološka dostupnost kurkumina je niska zbog loše apsorpcije, brzog izlučivanja i/ili niske koncentracije u ciljanim organima.

To je zato što se kurkumin konjugira kad se apsorbira kroz crijeva, stoga je slobodni kurkumin prisutan u izuzetno niskoj razini u ciljanom organu.

Studije na miševima sugerišu određenu kognitivnu korist od kurkumina, ali ti rezultati nisu potvrđeni kod ljudi. Nijedno kliničko ispitivanje nije pokazalo da curry, kurkuma ili suplementi kurkumina smanjuju rizik od demencije. Dva mala klinička ispitivanja provedena na pacijentima s Alzheimerovom bolešću nisu pronašla nikakvu korist. Kurkumin je također testiran u više od 100 drugih kliničkih ispitivanja uključujući i druge bolesti, ali ni ta ispitivanja nisu pronašla nikakvu korist.

Treba neprestano naglašavati kako studije na kulturama ćelija in vitro i studije na životinjama ne daju dovoljno dobre dokaze za efekte i efikasnost na ljudima. Prosto jer su drugačiji uslovi. Recimo, vi ćete ubiti ćelije raka u kulturi i običnim alkoholom ili strihninom, ali to ne znači da bi pacijenti trebali piti litre alkohola ili uzeti strihnin da se liječe.

Ovo znači da, ako bi kurkumin imao jasna, dobra svojstva kao lijek za rak, morao bi se poboljšati, tako da je stabilan i dostupan u ljudskom organizmu. To je također razlog zbog kojeg uzimanje dodataka kurkumina vjerojatno neće donijeti mnogo koristi.

Slično važi i za druge upotrebe kurkume i kurkumina: za sprječavanje demencije, jačanje imuniteta – jednostavno teško da kurkumin koji dnevno možete pojesti može imati takve efekte. Što se samog jačanja imunološkog sistema tiče – kao i manuka med te mnogi drugi alternativni dodaci prehrani, efekat je mali. Imunitet jačamo primanjem vakcina, zdravom prehranom, tako što dovoljno spavamo, uzimamo tečnost i ne pušimo i ne uzimamo previše alkohola (ili još bolje nikako).

Što se svojstva kurkume za detoksikaciju tiče, nekoliko puta na ovoj stranici je naglašeno kako je detox mit kojim industrija alternativnih suplemenata uzima profit. Detoks organizma rade vaša koža, jetra, pluća i bubrezi te crijeva.

Kurkuma i kurkumin su proučavani u brojnim kliničkim ispitivanjima za različite ljudske bolesti i stanja, ali nema visokokvalitetnih dokaza o bilo kakvom efektu protiv bolesti, nročito kod raka (1) ili koristi za zdravlje. Nema naučnih dokaza da kurkumin smanjuje upalu (3), prema podacima iz 2020. Postoje slabi dokazi da ekstrakti kurkume mogu biti korisni za ublažavanje simptoma osteoartritisa koljena (4), kao i za smanjenje boli i oštećenja mišića nakon tjelesne vježbe te određeni dokazi da kurkumin pomaže kod nadutosti i blagih problema digestivnog trakta, prema Evropskoj medicinskoj agenciji – EMA (5).

 

Ipak da li ovo znači da ako baš nema neke koristi od kurkumina, nema ni štete?

Pa, ne baš. Štete može biti.

Ali što je šteta? Osim što razdvajamo činjenice (kurkuma je ukusna, poboljšava okus hrane, curry je sasvim ok hrana) i fikciju (jedenje kurkume će spriječiti i/ili liječiti rak), kao i sve hemikalije, prirodne ili sintetičke, kurkuma i kukrumin interagiraju s drugim hemikalijama u ljudskom tijelu.

Kurkumin može ometati aktivnost nekih lijekova protiv raka, uključujući hemoterapiju i terapije anti-estrogenima, posebno kod raka dojke i posebno u kombinaciji s piperinom iz bibera. U tom slučaju, kurkuma je zapravo antilijek jer onemogućava pravom lijeku da djeluje.

Također, zabilježeni su slučajevi da kurkumu boje otrovnim olovo hromatom da bi bila žuća. Kurkumin je alergen (6). Kurkumu ne bi trebalo davati djeci.

Razgovarajte sa svojim ljekarom i pobrinite se da obavijestite svoj zdravstveni tim o bilo kojim dodacima koje uzimate ili razmišljate o uzimanju kako bi vam mogli pomoći procijeniti rizike, koristi i razjasniti bilo kakve dezinformacije ili zablude o njima.

Reference:

  1. de Waure C, Bertola C, Baccarini G, Chiavarini M, Mancuso C. Exploring the Contribution of Curcumin to Cancer Therapy: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Pharmaceutics. 2023 Apr 19;15(4):1275. doi: 10.3390/pharmaceutics15041275. PMID: 37111761; PMCID: PMC10144810.
  2. Forsyth JE, Nurunnahar S, Islam SS, Baker M, Yeasmin D, Islam MS, Rahman M, Fendorf S, Ardoin NM, Winch PJ, Luby SP. Turmeric means “yellow” in Bengali: Lead chromate pigments added to turmeric threaten public health across Bangladesh. Environ Res. 2019 Dec;179(Pt A):108722. doi: 10.1016/j.envres.2019.108722. Epub 2019 Sep 6. PMID: 31550596.
  3. White CM, Pasupuleti V, Roman YM, Li Y, Hernandez AV. Oral turmeric/curcumin effects on inflammatory markers in chronic inflammatory diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2019 Aug;146:104280. doi: 10.1016/j.phrs.2019.104280. Epub 2019 May 20. PMID: 31121255.
  4. Wang, Z., Singh, A., Jones, G. et al. Efficacy and Safety of Turmeric Extracts for the Treatment of Knee Osteoarthritis: a Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Trials. Curr Rheumatol Rep 23, 11 (2021). https://doi.org/10.1007/s11926-020-00975-8.
  5. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/curcumae-longae-rhizoma pristupljeno 1.5.2024.
  6. Chaudhari SP, Tam AY, Barr JA. Curcumin: A Contact Allergen. J Clin Aesthet Dermatol. 2015 Nov;8(11):43-8. PMID: 26705440; PMCID: PMC4689497.