Detoksikacija, suplementacija i mantra „jačanja imunološkog sistema” su teme koje su postale sveprisutne buzzwords u svijetu wellnessa (dobrostanja) i zdravlja. Istovremeno, i suprotno svemu čemu su navodno posvećene, one su i polje prepuno pseudonaučnih tvrdnji i, najblaže rečeno, kontroverzi.

Detoksikacija se često promoviše kao način za eliminaciju „toksina” iz tijela, dok se suplementacija često preporučuje kako bi se nadoknadili potencijalni nedostaci hranjivih tvari. Međutim, mnogi od tih koncepta nisu podržani snažnim naučnim dokazima.

Kada čujete pojmove „detoksikacija” i „čišćenje organizma”, to bi vam trebao biti alarm da vam neko želi uzeti novac iz džepa i prodati maglu. Detoksikacija je proces uklanjanja tosičnih tvari, a to čišćenje u našem organizmu obavljaju koža, pluća, crijeva, bubrezi i jetra. Obavlja se u metaboličkim procesima pomoću enzima, a ne suplementima, čajevima i smutijima.

Postoji medicinska detoksikacija koja je zapravo proces „skidanja” osobe sa droga ili nekih drugih adiktivnih supstanci poput nikotina ili alkohola. Detoksikacija suplementima, ekstraktima i sličnim sredstvima koja iskaču sa reklama su pseudonauka.

Naučni novinar Dara Mohammadi sažima u tekstu za Guardian „detoksikaciju” kao prevaru, „pseudomedicinski koncept osmišljen kako bi vam prodao stvari”, a Edzard Ernst, emeritus profesor komplementarne medicine, opisuje ga kao izraz za konvencionalne medicinske tretmane ovisnosti koji su „oteli preduzetnici, nadriliječnici i šarlatani kako bi prodali lažni tretman”.

Možete kupiti tablete za detoksikaciju, tinkture, vrećice čaja, maske za lice, kreme, soli za kupanje, šampone, gelove za tijelo. Tu je irigacija kolona, poznata kao klistir, a obećanje detoksikacije pokušavaju pogrešno dati i neke škole joge, luksuzna odmarališta i masaže. Možete ići na detoksikacijsku dijetu i vjerovatno ćete smršati, ali to nema veze s „čišćenjem od toksina”.

Neki čak niječu postojanje postojanje virusa i bakterija kao uzročnika bolesti nego tvrde da su sve bolesti uzrokovane famoznim toksinima. Tvrde da vam treba detoksikacija, a ne antibiotik ili vakcina. Ili čak tvrde da se morate detoksikovati od vakcina.

Drugi zagovaraju „detoksikaciju” od amalgamskih plombi, intravenozne terapije suplementima, specijalne dijete, korištenje sirove hrane, probiotike, prebiotike, „super-hranu”. Oni koji se bave alternativnom medicinom često koriste ovaj termin i prodaju supstance i tretmane kojim obećavaju „čišćenje” organizma.

Detoksikacija često uključuje restrikciju hrane ili konzumaciju posebnih napitaka, tvrdeći da će to „očistiti” organizam. No, naši organi, poput jetre i bubrega, već su odgovorni za prirodnu detoksikaciju tijela. Nema potrebe za ekstremnim mjerama koje mogu dovesti do nedostatka hranjivih tvari i drugih zdravstvenih problema.

Suplementacija također može biti dvosjekli mač. Dok su određeni suplementi korisni za osobe sa specifičnim potrebama, poput trudnica ili starijih osoba, mnogi suplementi se prodaju kao čarobna rješenja za različite zdravstvene probleme bez jasnih dokaza o njihovoj efikasnosti. Osim tvrdnji promotora tih suplemenata. A neki suplementi, poput vitamina topivih u mastima (stručni naziv za ovo je – liposolubilni vitamini), kakav je vitamin D u prekomjernim dozama, mogu čak biti i toksični jer ih ne možemo ukloniti iz organizma mokrenjem. Dosta suplemenata ima placebo učinak.

No ovo nije nikako odgovaranje od uzimanja svih suplemenata, pogotovo ne vitamina i minerala, koji zaista mogu pomoći.  Kada je riječ o različitim ekstraktima biljaka, gljiva ili drugih suplemenata, tu naročito treba biti oprezan jer je za njih mnogo manje studija efikasnosti.

Jačanje imunološkog sistema je još jedna šarena laža za dizanje novca. Imunološki sistem se zaista može jačati, ali to radimo vakcinacijom, dovoljnom količinom sna i pravilnom ishranom, izbjegavanjem toksičnih supstanci kao što su to droge, alkohol i duhanski proizvodi, te izbjegavanjem stresa ili jačanjem otpornosti na njega.

Dosta suplemenata (obično preskupih) ne mogu jačati imunološki sistem. Nema te količine manuka meda, kurkume, raznoraznih imunoglukana, ulja ajkule, ekstrakta goji, noni ili zelene školjke i novozelandske štuke koja može poboljšati naš imunološki sistem.

Neki od suplemenata su upitnog kvaliteta i čistoće, a u neke se čak dodaju toksične tvari. Jedan od čestih uzroka trovanja u Aziji je primjena kurkume u koju je dodan olovni hromat radi pojačavanja boje.

Iza riječi „čišćenje, detoksikacija” organizma i „jačanje imunološkog sistema” obično se krije kriminalna eksploatacija ljudskog neznanja, nesigurnosti, kroz prodaju produkata upitnog sastava, kontrolisanosti i efikasnosti. Kontrola suplemenata je daleko slabija nego kontrola lijekova i vakcina.

U konačnici, pseudonauka i marketinški trikovi u vezi detoksikacije i suplemenata mogu dovesti do nepotrebnih troškova, ozbiljnih nuspojava i odvlačenja pažnje od stvarnih zdravstvenih problema. Važno je razumjeti da nema brzih rješenja za očuvanje zdravlja i vitalnosti, već se ono temelji na uravnoteženoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, te redovnim zdravstvenim kontrolama i medicinskom savjetu temeljenom na naučnim istraživanjima.

Još:

Harvard Health Publishing The dubious practice of detox 

Live science: Detox diets & cleanses: What science really says