Tyrannosaurus rex“Vodio je život buran, pa ostao nekulturan…”

Da li ste se pitali koliko su dugo T-reksovi živjeli, kako su živjeli i koliko im je buran bio život?

Nedavno je potvrđeno kako je fosil vrste Tyrannosaurus rex iz Kraljevskog Saskatchewan muzeja u Kanadi, pronađen 1991. godine zapravo najveći do sada primjerak T-reksa, mnogo većih proporcija nego što smo do sada zamišljali ovog gmaza. Kosti sugeriraju kako je ova životinja imala masu od oko 8800 kg kada je bila živa te su je stoga naučnici prozvali “kraljem T-reksova”.
 
Analiza veličine i procjena na osnovu kostiju fosila objavljena je u The Anatomical Records 21. marta 2019. pod naslovom “An Older and Exceptionally Large Adult Specimen of Tyrannosaurus rex”
 
Postoji znatna varijabilnost veličina među kod vrste Tyrannosaurus rex. Neke jedinke su bile lakše od drugih, a neke su bile robusnije. Veličina životinje iz fosila se, inače, procjenjuje pažljivim mjerenjem noge, bokova i ramena.
 
 
 
 
Međutim, ovaj rad o fosilu, inače krštenom kao “Scotty” jer su naučnici otvorili bocu škotskog viskija kada su ga pronašli, govori i još o nekim stvarima – primjerice, da se radi o starijem, odraslijem primjerku T-reksa. Ispada da je Scotty najstariji T-reks među onima koji su iskopani, tj. najduže je živio. Naučnici su prerezali jednu kost fosila i onda proučavali uzorke rasta kosti te zaključili da se radilo o starijem primjerku.
 
Koliko bi onda Scotty imao svijeća na rođendanskoj torti? Naučnici kažu oko 30. Za jednog T-reksa, ovo je dug život, jer su ove životinje brzo rasle i umirale prilično mlade. Baš tako – živjele prema maksimi “živi brzo, umri mlad, budi lijep… fosil…”
 
Scotty je imao par slomljenih rebara, tragove ugriza na repu i inficiranu čeljust – sve u svemu, vodio je život buran.