U moru oko Florida Keys živi jedna zanimljiva riba, latinskog naziva Lachnolaimus maximus koja se ponaša baš kao kameleon – ima sposobnost da mijenja boju prema tome kojom je bojom okružena, baš kao neki morski kameleon. A kako životinje koje mogu mijenjati boju to rade? Kako znaju u koju boju da pređu?

Ove ribe nose gen za protein osjetljiv na svjetlost koji se zove opsin, a koji je prisutan ne samo u njihovim očima već i u koži. Ovaj jedinstveni gen razlikovao se od opsin gena odgovornih za njihov vid, ali postavlja se pitanje zašto imaju sposobnost osjeta svjetlosti i u koži.

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, pod naslovom “Dynamic light filtering over dermal opsin as a sensory feedback system in fish color change”, naučnici se bave time što opsini kod ove vrste nisu smješteni u ćelijama hromatofora već u drugim ćelijama ispod njih. Ovakav raspored sugeriše da koža funkcioniše kao senzorski mehanizam povratne sprege, dopuštajući ribi da prati vlastite promjene boje kože i prilagođava ih kako bi odgovarale njezinoj vizualnoj percepciji.

Naučnici su počeli intenzivno proučavati ovu vrstu. Otkrili su da neke od ćelija njihove kože sadrže protein osjetljiv na svjetlost. Ćelije se nalaze neposredno ispod hromatofora — već poznatih ćelija u kojima se pigmenti mogu pomicati kako bi se stvorile boje ili uzorci. Hromatofori sadrže granule različitih pigmenata – crvene, žute, crne i od mjesta i kretanja tih granula, jesu li skupljene ili raširene, ovisi i boja.

Jedna potencijalna hipoteza bila je da su te ćelije kože osjetljive na svjetlost pomogle životinjama da osjete okolinu. Međutim, nedavna otkrića predlažu intrigantnu alternativu: ove ‘oči’ na koži mogle bi ovoj ribi omogućiti da vidi samu sebe. Ovo ne znači da koža ove ribe funkcioniše kao oči – oči su mnogo više od puke dektecije svjetla, ali izgleda ovoj vrsti omogućava da ima dodatni način da percipira svoju okolinu i omogući joj da se sakrije od predatora.

Evo kako to izgleda: