Infekcija SARS-CoV-2 pokreće upalni odgovor u ljudskom masnom tkivu putem infekcije adipocita i makrofaga. Ćelije masnog tkiva mogu biti rezervoar za ovaj virus.

Dokaze za to daju dvije studije objavljene u par dana razlike i to jedna koja dolazi od naučnika sa Stanforda, objavljena u Science Translational Medicine 22. septembra 2022. pod naslovom “SARS-CoV-2 infection drives an inflammatory response in human adipose tissue through infection of adipocytes and macrophages” i druga, objavljena u Nature Communications pod naslovom “SARS-CoV-2 infects adipose tissue in a fat depot- and viral lineage-dependent manner“.

Istraživači su u prvom procijenili povezanost između masnog tkiva i COVID-19 procjenom slučajeva autopsije umrlih od COVID-19 (o da, radile su se autopsije!) i profiliranjem odgovora adipoznog tkiva (to je drugi naziv za masno tkivo) na infekciju koronavirusom SARS-CoV-2 je uvrđeno kako virus inficira ovo tkivo, gdje se može replicirati i izaziva upalnu reakciju. 

Pretilost je faktor rizika u infekciji COVID-19 i to je već poznato, ali ove studije pokazuju kako masno tkivo pogoduje umnožavanju virusa. Dodatno – masnog tkiva ima i oko vitalnih organa, što usložnjava situaciju jer masno tkivo facilitira replikaciju virusa. 

Osjetljivost masnog tkiva na infekciju SARS-CoV-2 možda igra ulogu u tome da pretilost postane faktor rizika za COVID-19“, rekla je dr. Catherine Blish, profesorica medicine pri Stanfordu i jedna od koautorica studije. “Zaraženo masno tkivo ispumpava upravo one upalne hemikalije koje vidite u krvi pacijenata s teškim COVID-om. Razumno je zaključiti da bi puno zaraženog masnog tkiva moglo doprinijeti ukupnom upalnom profilu teško bolesnih pacijenata s COVID-19.

Naučnici su dobili uzorke masnog tkiva s različitih mjesta u tijelima 22 pacijenta koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj ili kardiotorakalnoj hirurgiji na klinici za barijatrijsku hirurgiju i kardiotorakalnu hirurgiju Stanford Medicine.

Zatim su zarazili uzorke otopinom koja je sadržavala SARS-CoV-2 ili, kao kontrolu, otopinom bez SARS-CoV-2. Rigorozni eksperimenti pokazali su da virus može inficirati i replicirati se u masnim stanicama, izaći iz stanica i izazvati nove infekcije u drugim stanicama.

Masno tkivo ne sadrži samo adipocite, već i određene stanice imunološkog sistema, kakvi su makrofagi. Ove ćelije mogu čistiti tkiva i napadati patogene što je jako važno, ali pri tome izbacuju signalne molekule, kao što su interleukini, koje pobuđuju upalnu reakciju. 

Istraživači su identificirali podskup makrofaga u masnom tkivu koji se zaraze SARS-CoV-2. Infekcija SARS-CoV-2 ovih makrofaga nije uspjela: ne proizvodi održivo virusno potomstvo. Ali izaziva veliku promjenu raspoloženja u makrofagima.

“Jednom zaraženi, ovi makrofagi ne samo da se sami upale, već i izlučuju tvari koje pozivaju više upalnih imunoloških stanica, uz induciranje upale u nezaraženim susjednim stanicama”, dodala je Blish.

Istih je zaključaka i brazilska studija objavljena u NatureVisceralne masne stanice izražavaju više ACE2 receptora – receptora koje virus koristi da bi ušao u ćelije –  i osjetljivije su na infekciju SARS-CoV-2. Infekcija SARS-CoV-2 dovodi do inhibicije lipolize u potkožnim masnim stanicama, dok u visceralnim masnim stanicama rezultira većom ekspresijom proupalnih citokina.