Srce je mišić, a građeno je od specijalnog mišićnog tkiva, srčanih mišićnih ćelija, koje omogućavaju prenos električnog impulsa koji stvara kontrakcije. I to ne bilo kakve kontrakcije, bilo kakva stezanja i opuštanja – ove kontrakcije hrane čitav organizam tako što tjeraju krv da dođe do svih tkiva, organa i ćelija i donese kisik i hranljive tvari. Ok, možda ne do svake ćelije, jer ne može, ali limfa preuzma posao krvi u uzanim međućelijskim prostorima. donosimo vam zanimljivosti i činjenice o srcu. 

Neke činjenice o srcu:

1. Kardijačni ciklus počinje kada se stvori električni ciklus (akcioni potencijal) u dijelu srca koji se zove sinoatrijalni (SA) čvor. Ovaj impuls se prostire specijalnim nervnim vlaknima kroz zid srčanih komora (atrijumi) i stimulira zidove atrijuma da se kontrahiraju i pumpaju krv. 

2. Srce je snažan mišić koji kuca bez prestanka cijeli život. Pumpa oko 55-80 ml (1/3 čaše za vodu) krvi sa svakim otkucajem za odrasle i oko 25-85 ml po otkucaju za djecu. Srce odrasle osobe pumpa oko 6000-7500 litara krvi u toku jednog dana. Broj otkucaja i količina krvi koju srce pumpa se povećava pri fizičkoj aktivnosti i uzbuđenju. 

3. Prosječno srce odrasle osobe je veličine šake.

4. Vaše srce će kucati oko 115.000 puta svaki dan. Normalan broj srčanih tkucaja po minuti je između 60 i 100. Kada je broj otkucaja manji, to nazivamo bradikardija, a kada je veći, to stanje zovemo tahikardija.

5. Srce novorođenčadi kuca brže – 70 do 190 otkucaja u minuti.

6. Srce žene kuca mrvicu brže od srca muškarca.

7. Srce nije na lijevoj strani… ono se nalazi u središtu prsnog koša, ali okrenuto malo ulijevo.

8. Srce vam se nalazi u prsima i dobro je zaštićeno prsnim košem, redom rebara koja tvore zaštitni “kavez” za srce i pluća.

9. Srce može nastaviti kucati čak i kada je odvojeno od tijela jer ima vlastiti izvor električnog impulsa. U organizmu otkucaje srca kontroliše vegetativni nervni sistem. Zato ne razmišljamo o otkucajima srca i disanju, koje ovaj sistem također kontroliše. #SrceSamoKuca

10. Prva operacija na otvorenom srcu dogodila se 1893. Izveo ju je Daniel Hale Williams, koji je bio jedan od rijetkih crnih kardiologa u Sjedinjenim Državama u to vrijeme.

11. Prvi implantabilni pacemaker korišten je 1958. Arne Larsson, koji je dobio pacemaker, živio je dulje od hirurga koji ga je ugradio. Larsson je umro u 86. godini od bolesti koja nije bila povezana s njegovim srcem.

12. 1967. je bila prva uspješna transplantacija ljudskog srca bilo gdje u svijetu. Taj pacijent, Louis Washkansky, 53, bio je smrtno bolestan sa zatajenjem srca. Njegov hirurg u bolnici Groote Schuur u Cape Townu u Južnoj Africi bio je Christiaan Barnard. Donatorka, Denise Darvall, imala je samo 25 godina.

13. Najmlađa osoba kojoj je operisano srce bila je samo minutu stara. Imala je srčanu manu koju mnoge bebe ne prežive. Njena operacija je bila uspješna, ali će joj na kraju trebati transplantacija srca. To je Baby Chanel Murrish.

14. Bolesti srca su jedan od najvećih faktora rizika i uzroka smrti od nezaraznih bolesti. Nezdrava ishrana i pušenje su dominantni uzroci ovih stanja. 

15. 29. septembar se obilježava kao Međunarodni Dan srca.