Da je vježbanje zdravo, to je prilično prihvaćeno mišljenje. No naučnici otkrivaju mehanizme na ćelijskom nivou zašto je to tako. Tjelesna aktivnost je temeljno stresan proces od kojeg naše tijelo ima koristi. Svaki put kada se bavite vježbanjem, potičete protivupalni odgovor. Naučnici počinju razotkrivati složeno međudjelovanje ćelijskih procesa koje vježbanje potiče. To bi moglo pomoći kliničarima da razviju prilagođene sisteme vježbanja za ljude s hroničnim bolestima — ili čak razviju terapije koje oponašaju neke od zdravstveno korisnih učinaka.

Dobar stres

Naime, kada vježbamo naše ćelije prolaze kroz pravu revoluciju. Iako možda zvuči kontradiktorno, stres koji nastaje usljed vježbanja uči naše tijelo kako da se bolje nosi sa stresom. Kroz kompleksne procese, vježbanje aktivira naše odbrambene mehanizme, odupirući se štetnim učincima.

Primjerice, stres izazvan trčanjem ili dizanjem utega ima potencijal oštetiti ćelije, ali istovremeno pokreće ćelijske procese koji djeluju kako bi obrnuli te efekte. To može ostaviti tijelo u boljem stanju nego što bi bilo bez vježbanja.
Čak i mala šetnja smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su pokazala da je brzo hodanje 450 minuta sedmično povezano s produženjem životnog vijeka za otprilike 4,5 godina u odnosu na neaktivnost u slobodno vrijeme, te da redovita tjelesna aktivnost može ojačati imunološki sistem i smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ovo ne znači da je rizik u potpunosti uklonjen, ali je smanjen.

Vježbanje potiče stvaranje molekula važnih za imunološki odgovor

Naučnici su prikupili uzorke krvi od trkača prije i nakon što su sudjelovali u maratonu i otkrili su da su se vrijednosti nekoliko citokina — koji su vrsta  molekula važnih u imunološkom odgovoru— naglo povećale odmah nakon vježbanja i da su ostale povišene do čak 4 sata nakon toga. Među tim citokinima bio je interleukin-6 (IL-6), multifunkcionalni protein koji igra ključnu ulogu u odbrambenom odgovoru tijela.

Visoke razine IL-6 mogu biti korisne ili štetne, ovisno o tome kako su potaknute. U stanju mirovanja, previše IL-6 ima upalni učinak i povezano je s pretilošću i otpornošću na inzulin, što je obilježje dijabetesa tipa 2. Ali kada se vježba, ova molekula aktivira druge slične molekule poput IL-10 i IL-1ra, koje umanjuju upalu i njene štetne efekte.

Nadalje, među molekularnim zvijezdama u ovom arsenalu alatki za popravke su i proteini PGC-1α, koji regulišu važne gene skeletnih mišića, i NRF2, koji aktivira gene koji kodiraju zaštitne antioksidacijske enzime. Tokom vježbanja, tijelo je naučilo imati koristi od temeljno stresnog procesa. Odnosno, ako vas  stres ne ubije, čini vas jačim.

Svaki korak, sklek, ili podizanje utega može biti poput malog čina čarolije za naše tijelo. Dok se istraživanja nastavljaju, otkrivajući nove tajne veze između vježbanja i zdravlja, jedna stvar je sigurna: kada se radi o brizi za sebe, vježbanje je bolje nego nevježbanje i doprinosi zdravijem i dugovječnijem životu.