Da li ste se zapitali kako to mačke, ali i mnoge druge životinje koje su mesojedi, ne jedu voće i povrće, a ipak ne dobiju avitaminozu C vitamina? Odgovor je jednostavan – ne treba im.

Naime, većina viših kičmenjaka, osim nekih ptica, morskog praseta i viših primata, uključujući i nas, sama proizvodi vitamin C. Mačke i psi proizvode vitamin C u jetri i normalno nemaju potrebu za uzimanjem vitamina C putem hrane ili suplemenata.

Vitamin C se u njihovim organizmima sintetizira iz glukoze, i to glukoze koja se oslobađa iz tjelesnog “rezervoara” glukoze – glikogena. Dakle, višak glukoze koja se unese u organizam ishranom ili nastane u metaboličkim procesima, organizam pretvara u glikogen, jedan složeni šećer, polisaharid, u kojem su molekule glukoze razgranato povezane.

Skladište glikogena je jetra, a jednim manjim dijelom i poprečno-prugasti mišići. Kod ptica i reptila, sinteza vitamina C se odvija u bubrezima.

Hemijske reakcije koje su potrebne da se od glukoze stvori vitamin C

Postoji nekoliko enzimatski koordiniranih koraka u procesu sinteze vitamina C iz glukoze kod kičmenjaka, nadam se da vam neće biti puno dosadno:

1. nekoliko enzima učestvuje u katalitičkom procesu pretvaranja glukoze u D-glukuronat;
2. enzim glukuronat reduktaza pretvara desni glukuronat (D-glukuronat) u L-glukonat;
3. enzim gulonolaktonaza pretvara L-glukonat u L-gulonolakton;
4. enzim koji nedostaje našoj vrsti, L-gulonolakton oksidaza, pretvara L-gulonolakton u 2-keto gulonolakton;
5. 2-keto gulonolakton spontano prelazi u vitamin C tj. askorbinsku kiselinu.

Vrste koje su izgubile sposobnost sinteze vitamina C, izgubile su funkcionalnost gena koji sintetiše L-gulonolakton oksidazu (GULO). Kod njih je ovaj gen postao pseudogen, odnosno, izgubio je sposobnost ekspresije, kodiranja enzima. Kod nas se pseudogen za L-gulonolakton oksidazu nalazi na hromosomu 8.

Naravno, nedostatak enzima važnog za posljednji korak sinteze vitamina C nije jedini razlog zašto mi moramo jesti voće i povrće: jednostavno, evoluirali smo tako, naši preci su se hranili voćem i ono nam je korisno iz više razloga, primjerice zbog vlakana i drugih aktivnih tvari.