Danas je koenzim Q10 jedan od onih suplemenata i sastojaka krema i druge kozmetike koje nam neprestano utrpavaju, tjerajući nas da ga kupimo i obećavajući zdravlje, ljepšu kožu i nestanak simptoma različitih bolesti. Na stranicama na internetu Q10 stvarno izgleda dobro – reklamira se kao prirodna tvar koja postoji u našem organizmu (pa bi trebao biti siguran i bez nuspojava) koja podiže energiju, pomaže zdravlju srca, smanjuje migrene, poboljšava imunitet, opšte stanje organizma, štiti nas od slobodnih radikala i stresa koji oni izazivaju, smanjuje rizik od raka… pa ko ga ne bi uzimao?

Ja ga uzimam. I imam svoje razloga za to. Ovdje ću objasniti šta je ta tvar i zašto možda vi ne morate trošiti novac na to.

Naše tijelo neke tvari samo proizvodi, a neke mora uzimati putem hrane. Recimo trebaju nam esencijalne aminokiseline, dosta vitamina (recimo vitamin C, za koji smo u evoluciji izgubili sposobnost da ga sami proizvodimo kao što to mogu mačke, psi i mnoge druge životinje) te minerale.

Moderni način ishrane i života nekad nam ne daju dovoljnu količinu tih tvari. Ali ne i uvijek – ljudi se često suplementiraju nepotrebno i dobar dio tih tvari, ako su topive u vodi – se ispiški. To je često slučaj sa suplementacijom vitaminima B kompleksa i vitaminom C, pogotovo ako je neko povjerovao pseudonauci megadoza vitamina C.

Ako ne pijete mlijeko i ne jedete mliječne proizvode, uputno je uzimati suplemente kalcija, ali tu dobro treba provjeriti u kojem se obliku kalcijum nalazi (karbonat, citrat, oksid i slično – birajte kalcijum citrat jer se bolje resorbira).

Međutim, koenzim Q10 je tvar koja se prirodno proizvodi u našem organizmu, u svim našim ćelijama. Zapravo, toliko je sveprisutan u organizmu da se zove i ubikinon (ubiquinone, prema latinskom ,,ubi” – sve, ubikvitaran – sveprisutan). Zašto uzimati suplement nečega što je sveprisutno ili ne uzimati?

Kao prvo, CoQ10 nije odobren od strane američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za liječenje bilo kojeg medicinskog stanja. Pogotovo nije terapija za rak. Cochrane također nema konačan zaključak o suplementaciji koenzimom Q10 za neka stanja poput kardivaskularnih bolesti ili njihovu prevenciju i naglašavaju da su postojeće studije niskog nivoa dokaza. Postoje neke metastudije koje pokazuju kako suplementacija Q10 premda ne smanjuje intenzitet migrena, donekle smanjuje njihovo trajanje i frekvenciju. Postoje i studije koje pokazuju kako suplementacija magnezijumom, riboflavinom i Q10 ponešto pomaže kod migrena. Međutim dosta studija oko Q10 su male, pa i to treba uzeti kao ograničenje. Dosta studija čak nije uporedivo, što ograničava mogućnost donošenja zaključka. Trebamo više studija o Q10. Tvrdnje o koristima koenzima Q10 kod raka baziraju se na malim in vitro studijama (studije kulture ćelija ovdje ) i to na analozima Q10, a takve studije nisu argument, odnosno, vrlo su tanak nivo dokaza. American Cancer Society sugeriše kako bi antioksidanti mogli smanjiti efikasnost hemoterapija, te savjetuju da se ne uzimaju u toku liječenja raka. 

Koenzim Q10 je spoj benzokinona koji prirodno sintetizira naše tijelo i druga živa bića. ,,Q” i ,,10″ u nazivu odnose se na kinonsku hemijsku grupu i 10 izoprenilnih podjedinica koje su dio strukture ovog spoja. Pojam ,,koenzim” označava ga kao organsku tvar (dakle molekule u kojima je osnova građe ugljik), neproteinsku molekulu potrebnu za pravilno funkcioniranje svog proteinskog partnera – enzima ili enzimskog kompleksa. Dakle, to je kofaktor enzima. Koenzim Q10 koriste stanice u tijelu u različitim procesima poput aerobnog i anaerobnog disanja. I da – potreban je svim ćelijama. On zapravo pomaže iskorištavanje energije i rad mitohondrija odnosno u sintezi ,,energetske monete” živih bića – adenozin trifosfata (ATP).

Najviše ga ima u jetri, bubrezima, gušterači i srcu. Ujedno, to je i hrana koja je najbogatija ovom tvari. Međutim, to ne znači da trebate jesti iznutrice da biste imali koenzima Q10 u dovoljnim količinama – ne zaboravite – ovo je tvar koju sintetizira svaki organizam i ne moramo ovisiti o vanjskom Q10 da bi nam procesi u organizmu “išli kako treba”.

E sad dolazimo do problema – proizvodnja koenzima Q10 doseže svoj vrh u dvadesetim. Poslije toga opada. Šta da radimo? Moramo li uzimati suplemente i jesti iznutrice i drugu granu bogatu s Q10 (jaja, cjelovite žitarice, orašasti plodovi)? Šta će biti s nama kako nam se smanjuje proizvodnja koenzima u organizmu?

Nakon pika u dvadesetim, smanjuje se ponešto i potreba organizma za koenzimom – prošli smo vrhunac rasta i razvoja, a evolucija stoji pri tome da se trebamo razmnožavati u dvadesetima i tada trošiti energiju na to. Ali, većina nas je jako aktivna i kasnije, nakon pika količine sintetiziranog Q10.

Ovdje treba znati da zapravo ne postoje podaci o deficijenciji koenzima Q10 i koliko bi ga trebalo dnevno imati u organizmu za normalnu funkciju, kao što postoje podaci za vitamine i minerale. Naravno, mogli bismo izmjeriti Q10 u krvnom serumu, ali to nam ne bi reklo mnogo. Naime, količina Q10 u serumu ne odražava količinu u različitim tkivima, a to je ono što trebamo znati.

U suštini, mi nemamo podatke o tome kolika je korist od suplementacije Q10.

Imamo li bar podatke koliko je sigurna? Dosta prirodnih suplemenata su se na kraju pokazali kao kontraproduktivni bar u nekim slučajevima.

Za sada uzimamo kako je Q10 siguran suplement, dok se ne pojave dokazi koji pokazuju suprotno. Q10 može ponešto sniziti krvni pritisak, pa možda nije za dugoročnu upotrebu kod osoba koje imaju nizak pritisak. Obično se opisuje da su nuspojave rijetke, mada su se kod visokog unosa od preko 1200 mg/dnevno javile i neželjene reakcije, uglavnom gastorintestinalne prirode (mučnina, povraćanje, proliv), svrbež, nesanica, nemir.

Koenzim Q10 uzima se u obliku kapsula, oralno i to pošto je topiv u mastima, suplementi sadrže i masne molekule, primjerice lecitin. Dnevna doza je od oko 80 do 400 mg.

Zašto sam ja počela s uzimanjem ovog suplementa i nastavila s tim?

Jedno vrijeme sam imala kratke, ali neugodne palpitacije, koje bi me probudile te bol u očnoj jabučici, tupu, slabu, ali smetnju. Iz zezancije sam krenula s koenzimom i nakon par mjeseci upotrebe, ovi simptomi su se povukli i više ih nikada nisam imala. Da li je to zbog toga što više nisam bila izložena različitim stresorima, poput pripremanja diplomskog, da li je efekat Q10 bio placebo ili je stvarno djelovao – ne znam. Ali definitivno imam više energije, ne patim nikada od iznurenosti kada su promjene vremena, pospanosti ili malaksalosti. Međutim, to je anegdotalni slučaj koji ne treba uzimati kao dokaz.

Ako imate novca da kupujete ovaj suplement – probajte s njim i vidite ima li razlike, kakva vam je energija nakon nekih mjesec – dva uzimanja. Ali nemojte trčati i po svaku cijenu uzimati ovaj suplement.