Koliko mediji, pa čak i oni naučni imaju kratku pamet, pokazala je i vijest kako je jedna studija oborila pogled da su u prošlosti samo muškarci bili lovci.

Naime, otkriće, objavljeno u PlosONE 28. juna 2023. pokazuje da su u 79% društava za koja postoje podaci žene također bile u lovu. Mnogi mediji su ovo predstavili kao nešto što prvi put čujemo, ali to nije tako: ovaj mit da su samo muškarci bili lovci, aktivni, provajderi, a žene sakupljači – da su se bavile manje intenzivnim i manje opasnim stvarima, ozbiljno je poljuljan i 2020. kada su naučnici pružili dokaze da je i u praistoriji bilo žena lovaca. Taj rad je objavljen u Science Advances u novembru 2020.

U studiji iz PlosOne, naučnici su analizirali su podatke iz posljednjih 100 godina o 63 društva koja traže hranu diljem svijeta, uključujući društva u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Australiji, Aziji i oceanskoj regiji.

Otkrili su da žene love u 79% analiziranih društava, bez obzira na njihov status majke. Čini se da je više od 70% lova žena namjerno—za razliku od oportunističkog ubijanja životinja na koje naiđu tokom obavljanja drugih aktivnosti, a čini se da je namjerni lov žena usmjeren na divljač svih veličina, najčešće veliku divljač.

Analiza je također otkrila da su žene aktivno uključene u podučavanje lovačkim praksama i da često koriste veći izbor oružja i strategija lova od muškaraca.

Ova otkrića upućuju na to da su u mnogim društvima traženja hrane žene vješti lovci i igraju ključnu ulogu u praksi.

Razlika između ove i studije iz Science Advances je u tome što su u Science Advances arheološki dokazi iz jednog područja, a ovdje su recentni, antropološki dokazi iz više društava. Uostalom, da nije bilo tako – da žene nisu bile lovkinje, kako bi onda antički Grci BAŠ ŽENSKOM božanstvu, Artemidi (u Rimu Diana) dali da bude zaštitnica lova?