Naučnici su pronašli prve dokaze dvodijelnog spolnog organa zvanog hemiklitoris kod devet vrsta ženki zmija koje su ispitivali. Dakle, zmije, bar neke su sretnice – imaju dva klitorisa. Biće zanimljivo vidjeti da li je ova pojava karakteristična i za druge vrste zmija te koja je uloga ovog organa. 

Naučnici su generalno dugo više proučavali penise, nego klitorise. Recimo, tek nedavno smo doznali da klitoris žena ima preko 10 000 nervnih završetaka. Tako znamo da neke vrste zmija, poput pitona, imaju organ hemipenis, odnosno račvast dvostruki penis. Klitoris je pronađen kod mnogih kičmenjaka, osim ptica.

U radu, koji su australski naučnici, predvođeni Megan Folwell, objavili u Proceedings of the Royal Society Bdisekcije i mikro-CT skenovi otkrili su niz veličina i struktura hemiklitorisa između različitih vrsta zmija. Poskok jamičar, vrsta koja se naziva još i “meksička mokasinka” (Agkistrodon bilineatus), porijeklom iz Meksika, ima najveći hemiklitoris od devet izučavanih vrsta, dok australska vrsta, Ingramova smeđa zmija (Pseudonaja ingrami), ima najmanji. Ostale vrste koje su ispitivali uključuju običnu smrtonosnu guju (Acanthophis antarcticus), gvatemalsku mliječnu zmiju (Lampropeltis abnorma) i pitona (Morelia spilota). Ove proučavane zmije pripadaju 4 različite porodice. Folwell kaže da sumnja da većina, ako ne i sve vrste ženki zmija imaju hemiklitorise.

(opens in new tab)

Tim je također otkrio da, poput hemipenisa mužjaka zmija i guštera, hemiklitorisi ženki imaju osjetljive živce i erektilno tkivo. Ali za razliku od hemipenisa, hemiklitorisi ženki nemaju bodlje i kuke za koje se smatra da pomažu u parenju.

Koevolucija strasti i seksa su čudo!