Da li znate da postoje nevidljive žabe? Staklena žaba (Hyalinobatrachium fleischmanni) može postati dva ili tri puta prozirnija dok spava, skrivajući gotovo sva svoja crvena krvna zrnca (eritrociti) u jetri. Organ skriva krv slojem reflektirajućih kristala, čineći žabu gotovo nevidljivom grabežljivcima. Ostaje misterija kako žabe ove vrste prežive ovaj noćni podvig: tokom tog vremena nema gotovo nimalo cirkulirajućeg kisika i koncentrišu toliko krvi u jetri da bi to trebalo završiti smrtonosnim zgrušavanjem. Ovo je zaista ekstreman primjer kamuflaže.

Ova vrsta žaba, kad spavaju, je 34-61% transparentnija nego kada su aktivne. Kada sakriju krv u jetru, ovaj organ postane čak 40% veći. One mogu u jetru privremeno sakriti čak oko 89% eritrocita, dok druge žabe moju pohraniti svega oko 12%.

Ova žaba živi u Latinskoj Americi, od Meksika, Belizea, Kostarike, Hondurasa, Paname do  Kolumbije i Ekvadora.

Kada čujete ovako nešto zanimljivo ne možete da ne pomislite na to kako bi istraživanje ovog fenomena moglo pomoći čovjeku. Da li ove žabe imaju neki antikoagulans u jetri toliko jak – i bezbjedan – da im se krv ne zgruša. I kako mogu preživjeti s minimalno kisika u krvi, jer, ne zaboravimo, upravo crvena krvna zrnca, eritrociti istovremeno i daju boju krvi i prenose kisik. Čak oko 12 sati provedu u ovakvom režimu, s malo kisika.

Rad o ovoj evolutivnoj prilagodbi staklene žabe objavljen je u Science pod naslovom “Glassfrogs conceal blood in their liver to maintain transparency” u decembru 2022.

Još: Zašto su žabe zelene?