Ada Lovelace (grofica od Lovelacea Augusta Ada King) bila je engleska matematičarka i spisateljica, zakonita kći pjesnika lorda Byrona. Školovala se privatno, proučavajući matematiku i astronomiju. Ada je rođena 10. decembra 1815.

Lord Byron i Lady Byron su se rastavili vrlo rano i njenom djetinjstvu. No, njena majka, Anne Isabella Noel Byron (zvana Anabelle) je voljela matematiku i bavila se ovom disciplinom te je insistirala da matematika bude uključena i u privatno obrazovanje male Ade.

Čini se da je rano razvila ambiciju da bude poznata naučnica. Nakon što je 1833. upoznala Charlesa Babbagea, počela je pomagati u razvoju njegove analitičke mašine i objavila bilješke o radu. Bila je jedna od prvih koja je prepoznala potencijal računala i prozvana je prvim programerom. Zato je programski jezik Ada nazvan po njoj.

Međutim, kao ženi, prepreke u karijeri naučnice u to doba su joj bile velike. Na primjer, bio joj je zabranjen pristup knjižnici Kraljevskog društva.

Ada je upoznala Babbagea na zabavi 1833. kada je imala sedamnaest godina i bila je oduševljena kada joj je Babbage pokazao mali radni dio motora.

Prekinula je studij matematike zbog braka i majčinstva, ali je nastavila kada su joj kućne dužnosti dopuštale.

Godine 1843. objavila je prevod s francuskog članka o analitičkom stroju talijanskog inženjera Luigija Menabrea, kojem je Ada dodala opsežne vlastite bilješke. Bilješke su uključivale prvi objavljeni opis postupnog niza operacija za rješavanje određenih matematičkih problema, a Ada se često naziva ‘prvim programerom’.

Saradnja s Babbageom bila je bliska i biografi i danas raspravljaju o opsegu i originalnosti Adinog doprinosa. Jasno je da je Babbage mnogo utjecao na njen rad, ali postoje ideje koje je Ada razvila dalje. Ideja o mašini koja bi mogla manipusirati simbolima u skladu s određenim pravilima označava temeljni prelaz iz proračuna u programerstvo. Ada je bila prva koja je eksplicitno artikulisala ovu ideju i čini se da je u tome vidjela dalje od Babbagea.

Preminula je 27. novembra 1852. u 37. godini od raka.

Pročitajte i “intervju” s Adom koji je uradio New Scientist 2012. godine:

https://www.newscientist.com/article/dn22385-ada-lovelace-my-brain-is-more-than-merely-mortal/