Antivakcinaši – pale horse savremene civilizacije – su se uzbudili na vijest da je sud u Francuskoj presudio u korist dječaka koji je dobio encefalitis nakon vakcinacije MMR vakcinom. 

 
Zelotsko-fanatično/katolički medij, kakav je smeće od portala dnevno.hr, ovu su vijest prenijeli popraćeno sa “izvanredna vijest” (breaking news na hrvatskom) i sl. Ovi gebelsovski mutni mediji koji služe za stvaranje panike u stanovništu, uglavnom se obraćaju onoj šačici bezobrazno ignorantskih ljudi koji su se ogradili i oglušili od svega što je racionalno i napredno. Ova grupacija prikrivenih neonacista, homofoba koji se kriju pod zastavicom “čuvanja porodice”, teških antisemita, mrzitelja svega što imalo ima notu jevrejskog (sjetimo se da su teorije zavjera ništa drugo nego receptura nacističkih pamfleta u kojima se cilja na Jevreje kao bogataše koji otimaju od lumperproleterijata hljeb nasušni), je zla, prepredena i dovoljno ignorantska da bi bila opasna. 
 
Ostavimo se sada ovoga i da vidimo šta ZAISTA piše u tekstu Huffington posta na koji se dnevno.hr poziva. Na dnevno.hr portalu piše kako je sud u Francuskoj “indirektno priznao” da cjepivo izaziva autizam.
 
Ključna riječ je “indirektno”. Jer u osnovnom članku uopšte ne piše da se radi 100% o autizmu. Spominje se samo encefalopatija.
 

Prije izvjesnog vremena, na blogu sam pisala o MMR vakcini i iznijela podatke o svim komplikacijama, od blagih, do teških koje mogu nastati nakon primanja ovog cjepiva. Molim da se taj post češće dijeli – evo ga ovdje. U tom postu sam, vrlo iskreno, bez ikakvog sakrivanja činjenica i cenzure, napisala kako postoji vjerovatnoća – manje od jedan slučaj na 100 000 000 vakcinisane djece, da dođe do teških komplikacija koje uzrokuju trajno oštećenje mozga. Komplikacije usljed morbila su mnogo češće. Roditelji bi trebali savladati S.W.O.T. analizu, procjenu rizika, kako bi procijenili šta njihovo čedo stavlja u veći rizik – vakcinisanje ili nevakcinisanje. Naravno, zelotske mame to neće. Znam jednu zelotsku mamu koja me je ubjeđivala da planetu vode nefili i da je Zemlja stara 6000 godina.

 
Zamjena quid pro quo je tipična logička pogreška ako nije urađena nenamjerno. Dešava se jer je neko glup. Međutim, namjerna zamjena quid pro quo je lukavstvo, gotovo pa zločin protiv čovječnosti, psihopatska manipulacija. Ne zaboravimo da je crta između mudrosti i lukavstva vrlo debela: mudrost je pamet sa moralom, a lukavstvo pamet bez morala.
 
Dakle, dnevno.hr manipuliše pastvom tako što okreće encefalitis (legitimnu, mada vrlo rijetku komplikaciju nakon vakcinacije) sa autizmom. Time se dnevno.hr lukavo postavlja u poziciju sveznajućeg naratora, koji zna uzroke autizma, koji je ispred nauke, kojoj još nisu jasni uzroci autizma. Naravno, dnevno.hr i ova budaletina koja to sve piše, Zrinka-Nešta, pojma nemaju o autizmu, nego preko ovog portala sprovode svoju umobolnu agendu protiv zravog razuma. 
 
Članak u Huffu se striktno ograđuje od inuenda da bi ovo bio slučaj “vakcine izazvale autizam”, pa pišu:
 
“Some observers will say the vaccine-induced encephalopathy (brain disease) documented in both children is unrelated to their autism spectrum disorder (ASD). Others will say there is plenty of evidence to suggest otherwise.”
Međutim, niko iz Huffa nije napisao da se radi o slučaju da je cjepivo izazvalo autizam, nego se opet ograničavaju riječima i samo prenose skup informacija, uključujući informacije o peticijama i tome da encefalopatija uzrokuje trajno oštećenje mozga sa simptomima iz spektra. Nigdje, ali nigdje, novinar nije napisao da se u slučaju dječaka Ryana radilo o slučaju autizma izazvanog cjepivom.
the government conceded that MMR vaccine had indeed caused Ryan’s encephalopathy.”
 
Naučnici rade na tome da otkriju zašto jedno dijete od 100 000 000 ima ovako teške komplikacije nakon cjepljenja MMR. Da li se radi o nekom epigenetičkom markeru, ili o nekom genu ili nečem trećem što se pokrene i poremeti? Ne znamo. Činjenica da se nekome nešto dogodi, a 100 000 000 ne, ukazuje na to da u organizmu ove osobe postoje nešto što reaguje na nešto. Također, postoji i mogućnost da ova djeca imaju neki poremećaj, ali da se simptomi pokazuju tek u doba kada dijete treba primiti vakcinu (kada djeca počinju izgovarati prve riječi). Ovo je hipoteza koju zeloti stalno odbacuju. Oni znaju sve najbolje. Ali za razliku od zelota, vjerskih i drugih fanatika, nauci nije problem priznati da nešto ne zna. To je ne čini slabom. To je jača. 
 
Smatram da će nauka pronaći razlog ovim tragedijama i da ćemo u budućnosti imati testove koji bi pouzdano mogli utvrditi koje dijete ne smije primiti vakcinu MMR. Pa bi onda, čak i ako ne primi, bilo zaštićeno grupnim imunitetom populacije. 
 
Prenosim i komenatar osobe koja je stručna za datu tematiku – dr Predraga Kona, savjetnika u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda:
 
Kako se pri naučnom zaključivanju koje se donosi nakon masovnih istraživanja i dalje govori o nepostojanju ni jednog dokaza o povezanosti, sud je u obavezi da sudi na osnovu prikazivanja “dokaza” koji nude roditelji i čitav organizovani advokatski aparat za svaki pojedinačni slučaj. Tako da – dokle god bude bilo sudova i novih slučajeva autizma, i dalje će postojati stotine pa i hiljade tužbi od kojih će se po neka pojedinačno i presuditi u korist tužitelja. U istom periodu na stotine pa i hiljade drugih se odbacuju, ali se o njima ne piše po društvenim mrežama. I dalje naučno nema ni jednog dokaza o povezanosti MMR vakcinacije i autizma osim presude koja se donosi na osnovu utiska koji je neotuđivo pravo suda. U ovom slučaju istina nije bitna, nego utisak stvoren na suđenju. Naprotiv, istina je da u masovnim istraživanjima koja su obuhvatila preko 14 miliona dece i koja su obavljena u poslednjih 15 godina u preko 50 studija nije utvrđena povezanost. Istraživanja se i dalje neprekidno sprovode i to bez ikakvog uticaja famaceutske industrije zbog značaja lažne i naduvane dileme. Države koje imaju obaveznu imunizaciju trebalo bi da imaju i odgovarajuće fondove kao odgovor na ove tužbe – jer ukoliko se to ne shvati na vreme zbog masovnosti tužbi doćiće do potpunog prekida proizvodnje vakcina… Tako se stvaraju novi eksperimentalni uslovi masovne osetljivosti stanovništva što je i cilj antivakcinalnog pokreta koji u svojoj suštini jača farmaceutsku industriju”
 
 
 
Za kraj – za zelotske fanatike – da vam ne padne na pamet da mi ispod posta pišete vaše bljuvotine u stilu “dabogda tvoje dijete dobilo ovo od vakcine” i sl. Pravi vjernik ne želi zlo drugome. Pravi čovjek ne želi zlo drugome. Nemojte biti smeće na mom blogu. Idite na dnevno.hr. pa tamo smetljarite.