Jedna od najčešćih priča o australskoj flori i fauni jeste to da je tamo – skoro sve otrovno ili ubija na neki drugi način. No, australsko drvo naučnog naziva Dendrocnide excelsa je jedno od onih koji izgleda gotovo nevino, a može da vam nanese neopisivu bol.

Dendrocnide, u prevodu “drvo koje ubada” je australska uvećana inačica naše koprive i dakako da je ubod ovog drveta još bolniji nego skromne koprive. Pa ipak, i ovo drveće dolazi iz porodice kopriva, Utricaceae. Dendrocnide excelsa, gimpi-gimpi kako ga zovu, drvo je koje raste u prašumama Queenslanda. U Queenslandu nije neuobičajeno da postoje znakovi koji neupućene turiste željne avanture upozoravaju na neugodnu biljku. Bili su zabilježeni i slučajeve kada su ljudi zaglavljivali po 36 sati na jedinicama intenzivne njege zbog kontakta s biljkama iz ovog roda. D. excelsa ima još otrovnih rođaka – Dendrocnide moroides i nešto manje otrovnu Dendrocnide photinophylla te još tri vrste ovog roda sa sličnim svojstvima. Dendrocnide moroides naraste kao šib do 3m visine, dok su D. photinophylla i D. excelsa veliko drveće, koje raste čak i do 30 m. 

Smatra se da ove otrovne dlačice i iglice prilikom sječe ovog drveća radi kontrole brojnosti dospijevaju u zrak i da, ako ih se udahne, mogu izazvati strašne i neugodne reakcije. Zato radnici koji se bave ovim moraju nositi zaštitnu opremu.

Sve ove vrste imaju grane i lišće prekrivene dlačicama koje bodu, i koje su ojačane silicijumom. Kod Dendrocnide excelsa ove dlačice – trihome su naročito varljive jer podsjećaju na neku vrstu meke vune. Međutim, ako prolazite kroz njegove grane i ako slučajno dotaknete te listove, sitne iglice nevinog izgleda injiciraju otrov koji izaziva tako jaku bol da ni morfij ne pomaže puno. Intenzivni bol traje satima, a bol se kasnije pojavljuje na mahove čak sedmicama poslije kontakta.

Prema Univerzitetu Queensland, otrovi ovih vrsta se mogu mjeriti s onim od pauka i škorpiona te one spadaju u neke od najotrovnijih biljaka na svijetu uz “drvo smrti”, Hippomane mancinella.

Za vrstu D. moroides se znalo da je aktivna tvar, otrov iz listova oktapeptid po imenu moroidin, koji djeluje kao neurotoksin. Međutim, nije bilo jasno šta je otrov u Dendrocnide excelsa. No naučnici iz Australije su riješili nedavno i zagonetku toksina ove vrste, objavivši rad u Science AdvancesHemijska analiza iglica kojim se otrov ubrizgava otkrila je ranije nepoznatu “porodicu” peptida. Istraživači su ove molekule nazvali gimpietidi prema nazivu za ovo drvo u jeziku domorodaca gimpi-gimpi.

Daljnja analiza je pokazala  kako ove molekule ne samo da generišu signale boli, već i potiskuju mehanizam koji zaustavlja te signale. Autori se nadaju da će njihovi nalazi potaknuti istraživanje koje bi doprinijelo razvoju protivotrova za ubod ovog drveta.