Chico Mendes sa sinom Santinom, by Miranda Smith, via Wikimedia Commons

Na današnji dan, 22.decembra 1988. ubijen je Chico Mendes.

Francisco Alves Mendes Filho, poznatiji kao Chico Mendes, bio je brazilski aktivista, jedan od prvih koji je skrenuo javnost na problem uništavanja amazonskih tropskih šuma. Danas, brazilski institut za zaštitu biodiverziteta nosi ime po ovom heroju – Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade

“At first I thought I was fighting to save rubber trees, then I thought I was fighting to save the Amazon rainforest. Now I realise I am fighting for humanity.” – Chico Mendes

Mendes je naslijedio posao svog oca – postao je sakupljač kaučuka, “seringueiro” (vezano za temu kaučuka, preporučujem roman Vicky Baum, “Kaučuk”). Na plantažama gdje je rastao kaučuk nije bilo škola, djeca skupljača su bila nepismena i očigledan cilj ovog poteza bilo je imati nepismenu masu koja sluša i ne shvata da je eksploatisana. Chico je naučio čitati tek sa 18 godina.

 

Chico se u početku zalagao za održiv način korištenja kaučukovca. Zatim je shvatio da se šume moraju odgovorno koristiti i čuvati od prekomjerne sječe. Borio se protiv širenja rančeva zbog čega su šume krčene i uništavane. Shvatio i to da su plantaže monokultura opasne te da je edukacija jedan od temelja borbe za očuvanje šuma.

Procjenjuje se kako godišnje biva uništeno oko 50 miliona ari tropskih kišnih šuma godišnje – to odgovara površini Engleske, Škotske i Velsa zajedno.

Suštinski, Mendes je bio socijalista i borac za bolje i pravednije društvo. 1987. je primio UN-ovu nagradu za zaštitu životne sredine, a te iste godine Environmental Defense Fund i National Wildlife Federation su doveli Chica u Washington D.C. u pokušaju da ubijede predstavnike Svjetske banke i Kongres da podrže stvaranje zaštićenih zona divljine te da spriječe širenje rančeva na račun tropskih kišnih šuma.

Njegovo ubistvo bila je vijest dana u medijima. Stupci su bili puni. Njegovo ubistvo je skrenulo pažnju svjetske javnosti na grozote uništavanja tropskih šuma. Chico nije bio samo borac za šume – on je bio borac za čitavu planetu, za pravdu, protiv iscrpljivanja prirodnih resursa.

Nakon njegovog ubistva, osnovan je prvi rezervat-zaštićena zona, u području gdje je on živio. Zatim je osnovano 20 takvih rezervata, koji danas prekrivaju preko 8 miliona ari zemljišta.