Bojite li se letenja avionom? Ako se bojite, vjerovatno ne letite ili letite rijetko, izbjegavajući ovaj izvor fobije i stresa. Međutim, izgleda da će i za one koji vole letjeti ili bar dobro podnose ovo, letovi postati turbulentniji. Tako bar tvrde klimatski stručnjaci – usljed klimatskih promjena, turbulencije prilikom letova će biti ne samo češće, nego i jače.

Nije da će avioni baš padati k’o pokošeni, ali će letovi biti manje ugodni. Na svakih 10 minuta preživljenih turbulencija nekada, sada ćemo imati oko 20-30 minuta.

Nedavni događaj sa letom za Singapur upravo je to pokazao, a naučnici kažu da ovo neće biti usamljeni incident u budućnosti.

Snažna turbulencija na letu Singapore Airlinesa iz Londona za Singapur dovela je do smrti 73-godišnjeg muškarca i ozlijedila više od 70 ljudi. Avion, koji je poletio 20. maja, doživio je nagli pad od više od 1.800 metara, što je lansiralo ljude i predmete prema krovu kabine. Ovo je prvi smrtonosni incident za ovu aviokompaniju u 24 godine. Ovo nije bilo malo poskakivanje i propadanje – ovo je bio pravi rollercoaster koji su putnici doživjeli kao potencijalno zadnji let. Zamislite da propadnete skoro dva kilometra naglo.

Turbulencije nastaju iz različitih razloga i teško ih je uvijek uhvatiti i predvidjeti. Mogu biti uzrokovane usljed promjena u atmosferi, poput oluja, frontalnih sustava i ciklona koji mogu uzrokovati snažne i promjenjive vjetrove koji uzrokuju turbulencije. Također, može ih uzrokovati avion koji je letio prije, uzrokujući vrtloge, pa konvekcije, zatim strujanja zraka iznad planinskih masiva… Postoje i clear air turbulencije (turbulencije u čistom zraku) koje su daleko od bilo kakvih oblaka. Jednostavno postoje i vrlo su nepredvidive.

U studiji objavljenoj 2023. naučnici su otkrili veliki porast clear air turbulencija između 1979. i 2020. godine. Iznad sjevernog Atlantika, ozbiljne turbulencije u čistom zraku — koje su jače od Zemljine gravitacije — postale su 55% češće. Slični porasti turbulencija zabilježeni su širom svijeta.

U  jednoj drugoj, malo starijoj studiji, istraživači su koristili klimatski model kako bi predvidjeli da li će turbulencije u čistom zraku postati ozbiljnije i češće kako se klima zagrijava. Istraživači su procijenili da će se učestalost ozbiljnih turbulencija povećati.

Naučnici pokušavaju razviti sisteme predviđanja turbulencija poput LiDAR, ali ovi sistemi su skupi. Za sada je najbolji savjet za sve one koji lete – uvijek ostanite vezani kad god ste u sjedalu. I izbjegavajte nepotrebno šetkanje po avionu.