Jeste li ikad čuli za Creseis acicula ili krezei? To je maleno stvorenje zbog kojeg neki kupači imaju probleme. Ne, ne radi se ni o čemu jako opasnom ali ovaj mali puž izaziva neugodu, peckanje i svrbež kod kupača. Naime, ovaj pužić ima duguljastu i igličastu ljušturu koja izaziva neugodu na koži. Na naslovnoj slici nalazi se Creseis acicula, gdje životinjica djelomično viri iz kućice, a sliku je načinio Pero Ugarković  iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, stručnjak za malakologiju.

Ovaj puž se povremeno pojavljuje u Jadranu, kao ružičasti oblaci sitnih iglica, oko Čiova, u Neumu  i na drugim mjestima. Nažalost, i njegova pojava je vezana s klimatskim promjenama.

Ružičasti oblaci krezeia

 

Širenje krezeia se događa pri naglom porastu temperature i naglom smanjenju saliniteta, recimo zbog jakih oborina. Uzimajući u obzir porast pojava ekstremnih vremenskih uslova zbog globalnih promjena, povećava se mogućnost pojave C. acicula.

Creseis acicula

Ovi planktonski puževi se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona. Inače, to što su planktonski, ne znači da ih ne možemo vidjeti golim okom – planktonski se odnosi na način života, odnosno da oni “lebde” u vodi, nošeni morskim strujama, ne plivaju aktivno.

Imaju igličaste ljušturice duine oko 1 cm, a javljaju se u jatima. Radi se o pelagijskoj vrsti (vrste koje obitavaju u otvorenom moru), a u Jadran ih nanose struje s juga.

Ove ljušturice krezeia, kada životinje uginu, padaju na dno i formiraju morski sediment.