• Svjetska zdravstvena organizacija klasifikovala je Covid soj ‘Eris’ (Eg.5) kao varijantu od interesa i kaže da trenutno vjeruje da predstavlja sličnu razinu globalnog rizika kao postojeće varijante. Pored nje, širi se i ‘Pirola’ – varijanta BA.2.86.
  • Reformulisane vakcine protiv Covida trebale bi biti dostupne u SAD-u od kraja septembra i očekuje da će ove prilagođene vakcine pružiti bolju zaštitu od te varijante. Za sada nema indikacija da li će i kada ove vakcine biti dostupne kod nas.

Svjetska zdravstvena organizacija prati novi soj Covid-19 nazvan „Eris” (Eg.5), koji predstavlja sve veći udio slučajeva u zemljama uključujući Kinu i Sjedinjene Države.

Od februara kruži  ‘Pirola’, BA.2.86, sekvencirana u UK, koja je sakupila oko 30-tak promjena u proteinima.

WHO ju je označio kao „varijantu od interesa”, što znači da će se pratiti zbog mutacija koje bi je mogle učiniti ozbiljnijom.

Na temelju trenutnih dokaza, organizacija kaže da predstavlja nizak rizik za javno zdravlje na globalnoj razini, u skladu s drugim varijantama koje su trenutno u opticaju. U maju je WHO rekla da je Covid-19 sada „utvrđeno i trajno zdravstveno pitanje koje više ne predstavlja javnozdravstvenu hitnu situaciju od međunarodne važnosti”, te je time akutna faza pandemije bila označena kao završena.

Zabilježeno je da su simptomi za Eris i Pirola isti kao i kod prošlih varijanti, uključujući temperaturu, kašalj, grlobolju, umor, curenje nosa i promjenu okusa i mirisa.

„Iako je EG.5 pokazao povećanu prevalenciju, prednost u rastu i sposobnost izbjegavanja imunološkog sustava, do danas nije bilo prijavljenih promjena u težini bolesti”, rekli su iz WHO u procjeni rizika.

Ova svojstva mogu dovesti do toga da varijanta postane dominantna u nekim zemljama, ili čak globalno. Na temelju podataka o sekvenciranju dostavljenih Globalnoj inicijativi za razmjenu svih podataka o gripi (GISAID) od 7. avgusta, najveći dio slučajeva EG.5 identificiran je u Kini, a slijede SAD, Južna Koreja, Japan i Kanada.

Također je identificiran u Australiji, Singapuru, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Portugalu i Španjolskoj.

Službeni naziv varijante je EG.5, dok je „Eris” nasumični nadimak dat na internetu koji je kasnije popularizirao podvarijantu EG.5.1. Eris je ime božice nesklada i svađe iz grčke mitologije. Nastavlja se tradicija davanja zastrašujućih nadimaka sojevima virusa SAR-CoV-2, baš kao što je to bilo s Kraken varijantom.

Nove vakcine protiv COVID-a trebale bi izaći sljedećeg mjeseca, ali zdravstveni stručnjaci i analitičari kažu da će ono vjerojatno biti hladnokrvno primljeno iako u zemlji raste broj hospitalizacija zbog Erisa. Interesovanje za vakcine je u padu, za sad se čini ako će vakcine biti preporučene starijoj populaciji.

Kao i kod gripe, Pfizer/BioNTech, Moderna i Novavax (NVAX.O), stvorili su verzije vakcine protiv COVID-a kako bi pokušali uskladiti varijantu za koju vjeruju da će cirkulirati ove jeseni. Vakcine protiv kovida će slijediti princip vakcina prtiv gripe – bi’e sezonske i prilagođene sojevima za koje se utvrdi da najviše kolaju u populaciji. Nove vakcine su usmjerene na XBB.1.5, podvarijantu koja je slična EG.5 i na još uvijek dominantne omikron varijante. EG.5 je soj potomak varijante koja dijeli profil spike proteina  (protein kojim virus ulazi u nae ćelije) s XBB.1.5.

Iz tog razloga, očekuje se da će reformulisane vakcine koje će biti dostupne ove jeseni ponuditi bolju zaštitu za EG.5 od prethodnih vakcina.

Očekuje se da će nove vakcine biti dostupne u SAD-u od kraja septembra, prema direktorici CDC-a Mandy Cohen, ali se odgovornost za distribuciju vakcina u SAD prebacuje na privatni sektor. Za sada još nema informacija o tome da li će i kad ove vakcine biti dostupne u našem regionu.