Čudnovati kljunaš (Ornithorhynchus anatinus) zasigurno je jedna od najčudnijih životinja koje postoje, a definitivno najčudniji sisar. Dosta nas je za njega prvo put čulo skupljajući sličice Životinjsko carstvo i zavoljeli smo tog čudnog stvora, sa kljunom poput patke, krznom, koji polaže jaja, ali svoje mlade hrani mlijekom i uz to je otrovan.

Noge ove životinjice nalikuju pačijim, a imaju “žaoku” pomoću koje mogu otrovati nekoga u samoodbrani, doduše, samo mužjaci. Otrov može ubiti manje životinje, ali nije letalan za ljude, mada izaziva neugodu, pa čak i dugotrajnu osjetljivost na bol. Njihov kljun može osjetiti električno polje, ima elektroreceptore koji detektuju električno polje koje nastaje usljed kontrakcija mišića njihovog plijena.

Međutim, čudnovati kljunaš je nedavno postao još čudniji – njegovo krzno je fluorescentno pod određenim uslovima. Ako obasjamo njihovo krzno UV svjetlošću, ono će emitovati fluorescentnu svjetlost, pokazao je rad objavljen nedavno u časopisu Mammalia pod naslovom “Biofluorescence in the platypus (Ornithorhynchus anatinus)

Grupa naučnika koji se bave sisarima je otkrila biofluorescenciju krzna kod nekih vrsta letećih vjeverica i torbara pa su nastavili istraživanje u čikaškom Field muzeju. Međutim, odlučili su da pod UV svjetlom testiraju i prezervirana krzna kljunaša i otkrili su da i ona imaju fluorescenciju.

Otkriće fluorescentnog sjaja platipusa došlo je od dva primjerka iz Tasmanije u Australiji u zbirci Field Museum u Chicagu. Prema istraživanju, oba su uzorka – jedan mužjak i jedna ženka – pokazivali ovaj neobični sjaj. Naravno da su se naučnici zapitali da možda u zbirci muzeja nije došlo do neke kontaminacije ili da krzno primjeraka možda tako svijetli zbog neke tvari koja je korištena u pepariranju, pa su potražili još primjeraka na drugim mjestima. Naučnici su zatim testirali treći primjerak u Državnom muzeju Univerziteta Nebraska u Lincolnu u državi Nebraska; otkrili su da je kljunaš, mužjak, sakupljen u Novom Južnom Walesu u Australiji, također svijetlio biofluorescentno na UV svjetlu.

Plavkasta boja pokazivala je sličan obrazac i intenzitet kod muških i ženskih platipusa, što sugeriše da to nije spolna osobina vezana uz reprodukciju. Naučnici smatraju da je ova osobina vezana za ekologiju ove vrste, ali moguće je i da nema veze s ovim.

Otkriveno je da još niz sisara ima krzno koje svijetli u mraku.