Genetika nekih osobina kod mačaka, osobina koje se tiču izgleda domaćih mačaka, ponajviše boje i uzorka krzna je jako zanimljiva. Neke od tih osobina su pod kontrolom jednog gena, jednog lokusa – pravih mendelijanskih osobina jer su to osobine na kojima najlakše možemo shvatiti zakonitosti nasljeđivanja. 
 
Monogenske ili mendelijanske osobine, nazvane tako po Gregoru Mendelu, redovniku iz samostana u Brnu, koji je na primjeru ukrštanja graška prvi pokazao kako postoje zakonitosti prenošenja osobina sa roditelja na potomke. Osobine koje je Mendel proučavao bile su pod kontrolom jednog gena (1 osobina -1 gen), ali to Mendel onda nije znao. Ove osobine su jako rijetke kod ljudi te su se neke osobine za koje se prije mislilo da su monogenske pokazale poligenskim. 
 
U prošlom tekstu na temu genetika krzna mačaka sam pisala o tome kako se nasljeđuje narandžasta boja krzna te kako nastaje calico/tortie trobojna prošaranost krzna. Ovaj put ću pokušati objasniti jednu drugu osobinu krzna – zašto neke domaće mace i macani imaju tigrasto krzno, dok su druge jednobojne (“solid colour”).

Vrlo često vidimo “tigraste” mačke – međutim ova osobina ovisi o 2 gena koja se neovisno kombinuju. Jedan gen, koji naučnici zovu “agouti” određuje da se šara vidi, a drugi, tabby gen, određuje oblik šare – da li će biti samo tigraste (Tm) ili će formirati malo drugačiji oblik – abisinski (Ta)  fenotip i spiralni fenotip (Tb).

prugasta mačka
Tabby mačka, Izvor:  Melody Beckham

 

Gen koji ima veliki utjecaj na osobine krzna, jeste “tabby” gen, kojeg označavamo Mc (dominantan alel) i mc (recesivan alel). Tabby je termin koji označava da je mačka tigrasta ili ima neki drugi oblik šare, a zapravo bi ga preveli kao “prugasta mačka”. Većina sivih mačaka ima tabby Mc gen, kao i većina ginger-narandžastih mačaka i mačora. Sive prugaste mačke su najbliže fenotipu divlje mačke.

 

Prugaste mačke su ili homozigoti (oba gena na oba hromosoma su Mc) ili heterozigoti Mc mc. Obje ove varijante gena uslovljavaju postojanje prugica, ali one neće biti vidljive ako mačka nema dominantan agouti gen (tj. prugice se neće vidjeti). Kombinacija Mc/mc određuje uobičajene uske prugice divljeg tipa (“mackerel”), a kombinacija mc/mc stvara šire pruge. Kod nas je potonja varijanta relativno rijetka, ali su jako česte u Velikoj Britaniji i Iranu. 
 
Treća varijanta ispruganosti jeste ona tipična za abesinske mačke, kod kojih je krzno intenzivnije boje na leđima, pruge nisu izražene, a dlaka postaje tamnija na vrhu. 
 
Prugaste mačke imaju karakteristične pruge na čelu u obliku slova “M” te pigmentaciju oko očiju, kao da su oči iscrtale kreonom. 
Tabby gen kodira protein, jednu transmembransku aminopeptidazu Q (Taqpep), odgovornu za krzno poput leoparda i geparda, karakterističan i za bengalske mačke. Više o genima za ovu osobinu kod mačaka možete naći u radu pod naslovom “Specifying and Sustaining Pigmentation Patterns in Domestic and Wild Cats, objavljenom u Science 2013. godine.
 

 

Sve tigraste mačke divljeg tipa (mackarel) imaju normalnu verziju Taqpep gena dok su ove sa spiralnim uzorcima imale mutiranu verziju. Kod geparda i leoparda isti ovaj gen je zadužen za stvaranje tačkica, ali njegova mutacija uzrokuje stapanje pjega u pruge, pa nastaju rijetki prugasti gepardi.
Gen Taqpep utvrđuje uzorak mačje dlake dok je maca još uvijek u maternici, vjerovatno određivanjem razine ekspresije drugog gena – Endothelin3 (Edn3) – koji određuje nijansu koju stvaraju ćelije dlake (puno Edn3 rezultira tamnijom dlakom). Oblik uzorka zapravo je uspostavljen slučajnom interakcijom hemikalija koje na kraju proizvedu nešto što izgleda ne slučajno. Kao što rekoh, kod nas se nalaze uglavnom mackarel mačke, ali evo jednog “rolata” – spirale:

 

 

 

Drugi gen važan za fenotipske osobine krzna je agouti gen. Šta zapravo “radi” agouti gen?
 
To je gen koji određuje osobinu mijenjanja boje duž dlake. Zapravo, produkt ovog gena, agouti signalni protein kontroliše distribuciju melanina duž dlake. Dominantna varijanta ovog gena, označimo je sa A, doprinosi stvaranju “divljeg tipa” krzna – onog koje je prošarano linijama, poput krzna divljih mačaka. Recesivna varijanta – alel, ovog gena omogućava stvaranje krzna jednoobrazne boje te tu varijantu zovemo hipermelaninska. Recimo, prave crne mačke imaju recesivnu varijantu ovog gena i kod njih se pruge ne mogu uočiti.
 
I kod mačaka koje imaju recesivnu varijantu gena agouti mogu se javiti vidljive prugice i šare, ali samo kod malih mačića – kod odraslih ove šare nestanu. Također, varijante agouti gena odgovorne su za stvaranje panter-varijateta i tačkastih varijeteta kod vrsta leopard i jaguar. 
 
Agouti gen kod konja stvara fenotip konja crvenkaste dlake sa crnim obilježjima na nogama, vrhovima ušiju, crne grive i repa, tzv. “bay” fenotip:
agouti gen konji horse
Bay konj pasmine holsteiner
Kojeg god “dezena” da je vaša mačka, budite sigurni u jedno: mačke vole svoje ljude, i znaju to pokazati. 
 
 
Ovaj tekst posvećujem svim mačku Mići, koji je uspavan negdje oko ponoći 6./7. februar 2018. Donio nam je mnogo sreće u proteklih 13 godina. Udomljujte životinje, vratiće vam svaku sitnicu koju za njih učinite.