Već mjesecima kruži jedna te ista neistina o koronavirusu SARS-CoV-2: da nije nikada izoliran i da nije prepoznat Kochovim postulatima. Zanimljivo je da oni koji to tvrde, istovremeno, praktično u istoj rečenici sebi skoče u usta i kažu kako je virus mutirao “toliko i toliko puta” te da se ne mogu zbog toga razviti vakcine. Recite vi meni – kako je moguće da se ustanovi da je virus mutirao, ako nije izoliran, pa mu genom sekvenciran? Kako je moguće da taj virus ne postoji jer nije izoliran, pa da je onda mutirao jer postoji? Schrodingerov virus, očito… Da li je koronavirus SARS-CoV-2 izoliran i prepoznat Kochovim postulatima?

Prvo da se pozabavimo Kochovim postulatima. Njih je 1890. postavio njemački mikrobiolog Robert Koch, poznat po otkriću uzročnika tuberkuloze. Zapravo on je, zajedno s Friedrichom Loefflerom redefinirao kriterije uzročno-posljedične veze bolesti i uzročnika, koje je postavio Jakob Henle. Kochovi postulati glase:

1. Mikroorganizma mora biti u izobilju u svim organizmima koji pate od te bolesti, ali ne bi ga se trebalo naći u zdravim organizmima.

2. Mikroorganizam mora biti izoliran od bolesnog organizma i uzgajan u čistoj kulturi.

3. Kultivirani mikroorganizam treba uzrokovati bolest kada se unese u zdrav organizam.

4. Mikroorganizam mora biti izoliran iz inokuliranog, bolesnog eksperimentalnog domaćina i identificiran kao identičan izvornom specifičnom uzročniku.

 

Poslije su otkriveni uzročnici bolesti koje je teško ili nemoguće uzgojiti u čistoj kulturi. Kochovi postulati se odnose prije svega na bakterijske uzročnike, jer su postavljeni prije otkrića virusa – samim time Kochove postulate ne primjenjujemo na viruse, virusi se ne mogu uzgajati na hranljivim podlogama, nego u ćelijskim kulturama, pa postulat (2) ne vrijedi kod virusa. I postulat (1) danas nije baš sasvim tačan – upravo to vidimo kod asimptomatskih slučajeva COVID-19 – te osobe imaju u sebi virus, i ponašaju se zdravo. 

Isti paradoks – da neko može imati uzročnika bolesti i prenositi bolest, a da sam ne pokazuje simptome, primijećen je i kod nekih bakterijskih infekcija, recimo kod kolere i tifusa. Kochovi postulati su pomalo zastarjeli ili da kažemo to drugačije: oni danas nisu dobro mjerilo toga šta i kako uzrokuje neku bolest. 

Danas se u epidemiologiji primjenjuje i Bradford Hill kriterij, devet principa utvrđivanja kauzalne veze između posljedice i pretpostavljenog uzroka. 

Virus SARS-CoV-2 je više puta izoliran, pa potom sekvenciran. Izoliran je i u Hrvatskoj, a i u BiH, na Veterinarskom fakultetu, pod vodstvom prof. dr Teufika Goletića. Prvi put je izoliran 7.1. 2020. u Kini. Izoliran virus je baza za proučavanje mutacija virusa, kao i za stvaranje vakcina. Sve ovo su raskrinkali Raskrinkavanje, Faktograf, Reuters, AP i mnogi drugi.

 

Evo šta Stribor Marković, piše o tome da li je ovaj virus izoliran na Cijepljenje/vakcinacija (imunizacija. hr):

Virus je izoliran iz ispirka pluća (na engleskom jeziku bronchoalveolar lavage) pacijenata oboljelih od bolesti Covid-19. Kao što su radili D.A. Tyrrell i M.L. Bynoe, tako su i kineski znanstvenici najprije dokazali odsustvo drugih potencijalnih uzročnika, ukupno 18 drugih potencijalnih virusa i 4 bakterije. Ispirak pluća su potom zasadili na ljudske stanice pluća čovjeka.
Iz ispirka pluća izolirali su RNA i prepisali je u DNA pomoću enzima reverzne transkriptaze, slično kao što su radili istraživači koji otkrili virus hepatitisa C. No, za razliku od mukotrpnog puta DNA knjižnica, danas raspolažemo drugačijim tehnikama koje istraživačima omogućuju da u roku nekoliko dana ili tjedana otkriju nove gene, za što su prije trebale godine. Te se tehnike zovu next generation sequencing i njihov je cilj otkriti nepoznate slijedove (sekvence) DNA.
Ubrzo su pronađene sekvence koje su slične drugim sekvencama koronavirusa i objavljen je cijeli genom novog virusa. Kineski istraživači su dokazali identični virus iz istog ispirka i u kulturi ljudskih stanica pluća te potvrdili virus i elektronskom mikroskopijom. Referenca 3 vam je dostupna u cijelosti i u njoj možete naći slike i dodatne podatke. Istraživači drugih zemalja napravili su slična istraživanja, kao primjere možete vidjeti podatke o Južnoj Koreji (referenca 4), Francuskoj (referenca 5) i Kanadi (referenca 6). U Hrvatskoj je izoliran u Zagrebu. Analiza sekvenci DNA je vrlo specifična i omogućuje razlikovanje od drugih DNA molekula iz čovjeka ili staničnih linija. Ta analiza omogućuje i istraživanje mutacija koje nastaju u samom virusu.
Istraživači su uspješno uzgojili virus SARS-CoV-2 u nizu staničnih linija. Vero stanična linija, o kojoj smo pisali, pokazala se kao najbolja linija za rast ovog virusa. Više o tome kako se virus SARS-CoV-2 uzgaja i dokazuje možete pročitati u referenci 7 koja vam je u cijelosti dostupna. Kineska tvrtka Sinovac kreirala je cjepivo od inaktiviranog virusa SARS-CoV-2 uzgojenog na Vero staničnoj liniji.
 

 

Slika: SARS-CoV-2, elektronska mikroskopija. Strelice pokazuju virusne čestice u ljudskim stanicama, preuzeto iz reference 3.
 
 
Ne treba zaboraviti ni da su Kinezi napravili nekoliko inaktiviranih vakcina protiv COVID-19. Pogodite šta je potrebno uraditi da biste stvorili ove vakcine? Potrebno je uzgojiti i izolirati virus.
 
Reference:
1. Br Med J. 1965 Jun 5;1(5448):1467-70.
2. Science. 1989 Apr 21;244(4902):359-62.
3. N Engl J Med. 2020 Feb 20;382(8):727-733.
4. J Korean Med Sci. 2020 Feb 24; 35(7): e84.
5. Lancet Infect Dis. 2020 Jun;20(6):697-706.
6. Emerg Infect Dis. 2020 Sep;26(9):2054-2063.
7. Virology. 2020 Sep; 548: 39–48.

Još na Reuters: https://www.reuters.com/article/factcheck-covid-rna-idUSL1N2LS27P

Pogledajte i video gdje molekularni biolog debunka ovu tvrdnju: https://www.youtube.com/watch?v=IG-_asRf9fA