Da li ste se pitali otkud Jamesu Bondu ime James Bond? Na karipskom ostrvu Hispaniola prije koju godinu je otkrivena nova podvrsta  hutije – glodara nalik na zamorca koji naseljava Karibe – i ta nova podrvsta je dobila ime po Jamesu Bondu, ali ne po liku kojeg je stvorio  Ian Fleming, nego po prirodnjaku Jamesu Bondu čije je ime Fleming “posudio” za svoj lik.

Naučni naziv ove životinje glasi Plagiodontia aedium bondi, a rad je objavljen u časopisu ZootaxaVrsta je ugrožena i nalazi se na IUCN-ovoj Crvenoj listi. 

 

 
Bondova hutija, izvor: Jose Nunez-Mirio via Nature
 

Ova vrsta glodara nije minijaturna, već može težiti i nešto preko kilogram. Ima meko smeđe krzno i kratak rep. To je noćna životinja i preko dana se krije u rupama, što objašnjava zašto je otkrivena tek nedavno. Hutije su drevna grupa glodara iz porodice Capromyidae i veliki broj vrsta hutija je izumro, uglavnom zbog ljudske aktivnosti. Grupa je nekada brojala oko 30 vrsta, ali ih danas ima svega 13, i sve su ugrožene.

Samuel Turvey iz Zoološkog društva Ujedinjenog Kraljevstva, koji je zajedno sa svojim saradnicima i objavio rad u Zootaxa, ističe kako je upravo područje Kariba imalo najveću stopu ekstinkcije vrsta na svijetu u posljednjih stotinu godina, najvećim dijelom zbog ljudske aktivnosti.

Karipsko otočje je bilo kolonizirano u 16. vijeku i ljudi koji su ga naselili donijeli su sa sobom mačke, pse i mungose. Autohtone vrste se nisu prilagodile na ovu invaziju i opasnost te od tog trenutka dolazi do postepenog smanjivanja populacija autohtonih vrsta i biodiverziteta Kariba.

James Bond (4. januar 1900. – 14. februar 1989.) bio je jedan od vodećih američkih ornitologa i prirodnjaka uopšte. Bio je ekspert za ptice Kariba i 1936 je izdao kapitalno djelo, “Ptice Kariba” (u originalu “Birds of the West Indies” – West Indies je engleski imperijalistički naziv za područje Kariba). Njegova karijera prirodnjaka počinje onda kada napušta posao činovnika u banci 20-tih godina prošlog vijeka i pridružuje se ekspediciji Akademije prirodnih nauka u Amazoniju.

 

James Bond, 1974. Izvor: Jerry Freilich via Wikimedia commons

 
 

Bond će ostati poznat i po tome što je otkrio barijeru između ekosistema područja Haitija koja markira granicu između posljednje hutije i njenih najbližih srodnika. Ta granica je i nazvana po njemu – Bondova linija. Preko te granice hutije se više ne mogu pronaći.

Treba spomenuti i činjenicu da je Ian Fleming bio ljubitelj ptica, da mu je posmatranje ptica bilo hobi te da je živio na Jamajci. Knjiga i rad pravog Jamesa Bonda su mu bili poznati. Fleming je bio fer i pisao je pravom Jamesu Bondu kako želi uzeti njegovo ime za svoj fikcionalni lik i prirodnjak se složio.

 

 U knjizi Dr.No, Fleming referira na rad Jamesa Bonda tako što radnju smješta u ornitološki vrt negdje na Bahamima. Prvo izdanje knjige “You Only Live Twice” posvećuje Jamesu Bondu: “Pravom Jamesu Bondu, od kradljivca njegovog identiteta”, dok u filmu “Die Another Day” vidimo Pierca Bronsnana kako lista knjigu “Ptice Zapadne Indije”, što je bio svojevrstan omaž prirodnjaku.