Hlorela (chlorella, klorela) i pseudonauka: detoks trućarije kojima ne trebate vjerovati i ne trebate trošiti novac na njih.

Našla sam reklamu za neki tandara-mandara preparat dodatak hrani s algom Chlorella (klorela, hlorela) i mislim da je savršen primjer toga kako se narodu putem društvenih mreža u reklamama nude nemogući proizvodi čija takozvana vrijednost veze s pameću nema i raščivijam jezik takvih oglasa i metode kojima se služe. 

Radi se o reklami brenda Kana-Healthy Market koji možete naći ovdje

Objavu su počeli sa zelenim srcem, što bi trebalo evocirati da se radi o dobrom proizvodu koji misli na vas, brendu koji vas voli i koji želi da budete zelenozdravi. Inače, čim vidite postove i reklame gdje ima puno srdaca, emojija i tako toga, znate da se radi o intelektualnom kiču i jeftinoći uma. Srca su posebno opasna i razni emojiji koji su ljuti, otpuhuju ili su jako sretni. 

Pa kažu iz Kane ovako: 

1.”Klorofil je istovjetan ljudskoj krvi, osim središnjeg elementa – u krvi je to željezo, a u klorofilu magnezij. Stoga je klorela jednostavno savršena za naše zdravlje.

Ne, hlorofil/klorofil nije istovjetan ljudskoj krvi. Ljudska krv je tkivo koje se sastoji od stanica i određene količine slobodnih lipida, proteina, mineralnih soli rastvorenih u vodi, što nazivamo plazmom. Ako su autori ovog jeftinog oglasa mislili da je hlorofil isti kao hemoglobin, crveni pigment koji reverzibilno može vezivati kisik i ugljični dioksid u eritrocitima – opet netačno. Hemoglobin sadrži hem, neproteinski dio (hemoglobin je metaloprotein) tj. prostetičku grupu hemoglobina. No ni hem i hlorofil nemaju posve istu strukturu i ne razlikuju se samo u atomu magnezijuma tj. željeza, kako vidimo na slici ispod, obratite pažnju na atomske grupe na donjim dijelovima crteža molekula:

 

Autori oglasa insinuiraju da ćemo konzumacijom hlorofila imati bolju krv, jer su strukture hlorofila i hema (kojeg miješaju s krvlju) slične. Za takvo što nema niti jednog dokaza. 
 
2. “Glavni razlog popularnosti klorele leži u njezinoj moći detoksikacije organizma.
Ruska istraživanja utvrdila su da ova alga učinkovito uklanja teške metale iz tijela. Isto tako, uzimanje klorele smanjuje oštećenja tkiva nastalih zbog takvih trovanja.”
 
Čim vidite da se negdje spominju “ruska istraživanja” kao aduti i dokazi, a pri tome čak ni ne nude link, referencu na “dokaz” – bježite. Većina pseudonaučnih preparata i šarlatana se oslanja na fiktivna “ruska istraživanja” #PametnomDosta
Također, gdje god vidite pojmove “detoks” i detoksikacija, slobodno bježite i ne kupujte takve preparate jer se radi o prevari. Detoksikacija organizma ne funkcioniše tako. Detoksikaciju vrše naši bubrezi, jetra i krv, i tvari koje unosimo izvana ne mogu pojačati to.
 
3. “Teški metali se obično teško oslobađaju iz tjelesnog sustava. Imaju ih sve osobe s amalgamskim zubnim ispunama, one koje rade u pojedinim industrijama, koje su primile cjepiva ili su bile izložene radioaktivnom zračenju.”
 
Blaćenje po amalgamskim plombama je resor onih koji pljuju po nauci. Inače, amalgamske plombe su sve rjeđe, zbog estetskih razloga, a ne zbog toga što su toksične. Svako može zamijeniti amalgamske plombe bijelim kompozitnim, no kako god, nema dokaza da su amalgamske plombe štetne po zdravlje iako imaju u sebi živu. Plombe su jedna od glavnih meta detoksikatora, ali stvarno, nema potrebe za tim jer danas rijetko koji zubar i koristi amalgam.
 
Teški metali i vakcine/cjepiva su također jedna od udarnih tema šarlatana i po tome ih je također lako prepoznati, Čim vidite takve rečenice koje povezuju teške metale i vakcine – zaobiđite dalji sadržaj. Živa, koje je nekad, u obliku etil žive (tiomerzal), bilo u nekim vakcinama – više se u vakcinama ne koristi, naročito ne u vakcinama za djecu, a većina modernih vakcina za odrasle također ne sadrži ovaj živin spoj (niti jedna COVID-19 vakcina ne sadrži spoj žive). Aluminijum se u obliku adjuvansa nalazi u nekim vakcinama, uglavnom inaktivnim. Aluminijum ne spada u teške metale. Živa spada, ali je nema u vakcinama.
 
4. “Naprimjer, japanska studija je dokazala da sve kancerogene stanice sadrže živu.”
Opet neimenovana studija bez reference, postavljena onako, kao lažni autoritet.
I da – kancerogene stanice su one iz kojih bi nastao rak, tj. one izazivaju rak, a ne stanice raka. Dakle, imamo autore koji su elementarno nepismeni.
 
5. “Ima lužnato djelovanje – neutralizira nagomilanu kiselost organizma, koja je podloga za brojne bolesti.”
Čim negdje vidite priču kako nešto alkalizira organizam, neutralizira kiselost, ima lužnato djelovanje – trebaju vam se upaliti sve crvene lampice da je riječ o šarlatanima. O tome sam više pisala ovdje.
 
6. “Ublažava upale i poboljšava rad imunološkog sustava.”
Crvene lampice upozorenja se trebaju upaliti i svaki put kada neko kaže da nešto poboljšava rad imunološkog sistema. Jer ne funkcioniše to baš tako. O tome šta može a šta ne može poboljšati rad imunološkog sistema, pisala sam ovdje.