Klasični naučno-fantastični horor film “Alien” iz 1979. godine reklamiran je sa sloganom “U svemiru vas niko ne može čuti kako vrištite”. Ništa nije govorilo o mrmorenju. NASA-ina svemirska letjelica Voyager 1 otkrila je trajne valove u međuzvjezdanoj plazmi kroz koju je putovala otkako je napustila Sunčev sistem 2012. godine, pokazano je u radu objavljenom u Nature Astronomy 10. maja 2021. pod naslovom “Persistent plasma waves in interstellar space detected by Voyager 1“. 

NASA je lansirala ovu sondu prije 44 godine i Voyager 1 postao je prvi objekt koji je napravio čovjek a koji je ušao u međuzvjezdani prostor. Stella Ocker sa univerziteta Cornell u Ithaci u New Yorku i njeni saradnici otkrili su međuzvjezdane plazmatske valove istražujući redovite varijacije koje je Voyager zabilježio u električnom polju s kojim se susreće dok leti od Sunčevog sistema.

Mjereći ove valove, astrofizičari su izvršili prva kontinuirana mjerenja gustoće međuzvjezdane plazme, razrijeđenog medija između zvijezda. Ali, kada se oscilacije plazme pretvore u audio signal, to zvuči kao ton koji varira.

Zvuk je vrlo slab i jednoličan, jer je u uskofrekventnom pojasu. Zapažamo slab i trajan šum međuzvjezdanih plinova“, rekla je dr Ocker.

Valovi se sastoje od pomaka između dvije komponente plazme: pozitivno nabijenih iona i negativno nabijenih elektrona. Uprkos tom pomicanju, plazma nastoji ostati na mjestu, a valovi ne idu u određenom smjeru.

 

Više o sondama Voyager pročitajte ovdje