Rainforest Alliance (RFA) je međunarodna organizacija koja se bavi očuvanjem prirode i održivim upravljanjem prirodnim resursima, posebno šumama i poljoprivredom. Njihov simpatičan logo koji predstavlja žabu postao je prepoznatljiv i simbolizira njihovu misiju očuvanja i održivog korištenja šuma i drugih ekosistema.

Zašto žaba? Žaba se često povezuje s vodom i šumama, ekosistemima koji su od ključnog značaja za održavanje biološke raznolikosti. Također, žabe su osjetljivi organizmi koji mogu služiti kao indikatori zdravlja okoliša – bioindikatori. Dakle, korištenje žabe u logou simbolizira posvećenost RFA očuvanju tih vitalnih ekosistema. Znak je potvrda da određeni proizvod ne ugrožava okoliš, da je proizveden na osnovima održive ekonomije. Recimo, nećete ga naći na proizvodima koji sadrže palmino ulje ukoliko plantaže palme dovode do krčenja prirodnih šuma.

Iako Rainforest Alliance ima plemenite ciljeve, postoje teorije zavjere koje se bave njihovim radom. Te teorije obično se ne temelje na činjenicama i često se šire dezinformacijama i nesporazumima, a odnedavno su postale viralne i kod nas i šire paniku i nepovjerenje.

Teorije zavjera vezano za RFA žabu

Teorije zavjere koje povezuju Rainforest Alliance (RFA) znak s Billom Gatesom i tvrde da hrana s tim znakom sadrži toksine su obično netačne i zasnovane na dezinformacijama. Evo nekoliko razloga zašto te tvrdnje nemaju osnove:

  1. Povezanost s Billom Gatesom: Rainforest Alliance je neovisna neprofitna organizacija posvećena očuvanju okoliša i održivosti. Iako je moguće da pojedinci i kompanije podržavaju RFA financijski, to ne znači da organizacija radi po nečijem diktatu ili ima skrivene motive. Veze između RFA i Billa Gatesa nisu niti značajne niti su dokaz kojim bi se podržale teorije zavjere.
  2. Žaba na znaku: Žaba u RFA znaku nije toksična. Ona simbolizira ekološku održivost i povezanost s vodenim i šumskim ekosustavima. Na stranicama RFA nema navoda koja je vrsta žabe u pitanju niti da se radi o nekoj otrovnoj vrsti. Nema dokaza da bi bilo kakvi toksini bili povezani s ovim znakom. Tvrdnje da je žaba na znaku toksična i da je to “skriveni znak” da je i ta hrana otrovna nemaju nikakvu potvrdu i izmišljene su.
  3. Toksini u hrani s RFA znakom: Rainforest Alliance certificira proizvode koji su proizvedeni prema strogim standardima održivosti i ekološke odgovornosti. Njihova certifikacija uključuje provjeru da proizvodi ne sadrže štetne toksine ili hemikalije koje bi ugrozile zdravlje ljudi ili okoliša. Tvrdnje o prisutnosti toksina u hrani s RFA znakom obično nisu potkrijepljene pouzdanim znanstvenim dokazima.

 

Važno je biti kritičan prema teorijama zavjere i potražiti relevantne izvore informacija kako biste donijeli informirane zaključke. Rainforest Alliance se bavi promicanjem održivosti i zaštite okoliša te nema dokaza koji bi podržali tvrdnje o štetnim povezanostima ili prisutnosti toksina u njihovim certificiranim proizvodima.