Jedan naučnik je odradio veliki i naporan detektivski poduhvat koji je pokazao neke propuste u WHO studiji porijekla virusa i – da je virus ipak potekao s tržnice Huanan u Wuhanu, a ne da se radilo o laboratorijskom curenju. 

Novi izvještaj objavljen je u Science, pod naslovom “Dissecting the early COVID-19 cases in Wuhan, a komentar na njega izašao je u NY Times, iz pera Karla Zimmera, Benjaminu Muelera i Chrisa Buckleya.

Michael Worobey, vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Univerzitetu u Arizoni, došao je do zaključka kako postoje odstupanja u vremenskoj liniji razvoja pandemije, pročešljavajući ono što je već objavljeno u medicinskim časopisima, kao i video intervjue u kineskim novinama s ljudima vjeruje se da ima prve dvije dokumentirane infekcije.

Dr. Worobey tvrdi da veze dobavljača s veleprodajnim tržištem morskih plodova Huanan, kao i nova analiza veza najranijih hospitaliziranih pacijenata s tržištem, snažno upućuju na to da je pandemija tamo počela.

“U ovom gradu od 11 miliona ljudi, polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine nogometnog igrališta”, rekao je dr. Worobey. “Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržnici”.

Ovi dokazi još uvijek nisu dovoljni da se odlučno razriješi šire pitanje kako je pandemija počela. Postoje nagađanja da se prva infekcija dogodila otprilike sredinom novembra 2019. 

Istraga američke obavještajne zajednice je inkonkluzivna o porijeklu SARS-CoV-2, ali otkriva da virus nije stvoren kao biooružje i da je malo vjerovatno da je stvoren u laboratoriji. Naučnici su izrazili zadovoljstvo što je izvještaj zauzeo nepristran, naučni pristup kontroverznoj temi. Nije iznenađujuće da izvještaj nije riješio misteriju početka COVID-19, jer su istrage o porijeklu epidemije komplikovane.

Još: CIA istraga o porijeklu virusa: prvi zaključci

Više dokaza za prirodno porijeklo virusa