Ova drama oko ivermektina ne jenjava. Iako sam već 2 puta (ovdje, ovdje) pisala o ivermektinu i COVID-19, izgleda da to opet moram. Naime, upotreba ivermek(e)tina kao terapije za kovid je dosta raširena u antinaučnim ultra desničarskim, ultranacionalističkim krugovima koji često za sebe vole reći da su “borci za slobodu”, “da se bore protiv fašizma” i uz to povikivati antifašističke pokliče koje su kidnapovali, zajedno sa cijelom ZDS-klerikalnom-ravnogornjskom-antisemitskom idolatrijom. Još nije jasno kako su ove grupe umislile da istovremeno mogu biti i antifašisti i ultradesničari koji ugrožavaju zdravlje drugih, ali dobro…

Ove grupacije imaju običaj isticati barem dvije “metastudije” kao dokaze o efikasnosti ivermektina kod COVID-19. Kažu kako postoje metastudije sa 129 studija koje pokazuju efikasnost i da “moćnici” (institucionalno zdravstvo, UN i tako to) kriju jeftin lijek. 

Još nešto – ovdje ću se osvrnuti i na one koji tvrde da je to “konjski lijek” ili lijek za stoku – ne, ovo nije tačno jer se ivermektin koristi kod terapije užasno teških, ružnih parazitskih bolesti poput riječnog sljepila (onkocerkoza) i kod strongiloidoze. Kome nije jasno kako su to opasne bolesti i koliko užasno izgledaju te kako obogaljuju ljude pogotovo u Africi, neka izgugla. Takvih parazitoza nema kod nas, u Evropi se javljaju samo kod imigranata iz tropskih područja i jako rijetko kod Evropljana koji dođu iz tropskih krajeva. Dakle, nije nimalo ok govoriti da je ovo stočni lijek, ali nije toliko potreban u našem području.

Kako je došlo do toga da konzervativne struje i kju pokret prisvoje ivermek(e)tin i guraju ga kao lijek protiv COVID-19?

Neke sitne i u hijerahiji dokaza studije slabog nivoa dokaza – in vitro, kompjuterski modeli su pokazale kako ivermektin može ubiti virusne čestice SARS-CoV-2 virusa. ali ima kvaka – u velikim dozama koje nisu sigurne za ljudsku upotrebu. Vi u ćelijsku in vitro kulturu možete staviti svašta i u kojim hoćete dozama, ali to ne znači da je ta intervencija efikasna i dobra na živom čovjeku. Veće doze ivermektina od propisanih za terapiju onoga za šta ivermektin služi mogu izazvati neurološke probleme, koji se očituju i halucinacijama. U dozi od 40 miligrama po kilogramu tjelesne mase, ivermektin kod pasa izaziva komu i moguća je smrt. 

Problem je u tome što, iako se čini da ima antivirusno djelovanje u staničnoj kulturi, blokira virus samo u koncentracijama koje se ne mogu postići sigurnom dozom. Hemičar Derek Lowe u članku za Science eksplicitno objašnjava zašto visoke doze ivermektina, koji bi mogao uništiti koronavirus, nisu izvedive.

U decembru 2020. godine, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost SAD-a, Ron Johnson, iskoristio je saslušanje u Senatu za promicanje marginalnih teorija o COVID-19. Među saslušanim svjedocima bio je Pierre Kory, pulmolog koji također radi na jedinicama intenzivne njege, koji je pogrešno opisao ivermektin kao “čudotvorni lijek” protiv COVID-19. Videosnimci njegovih izjava obišli su društvene mreže, a od 11. decembra imali su preko milion pregleda. Ivermektin je također promovisan na nekim rubnim portalima, u komentarima na društvenim mrežama, ali kada je izašao video svjedočenja Pierrea Koryja, postao je viralan. Kory je majka ivermektinske groznice, a konzervativci i kjuenon otac. 

Pregledni članak Koryja, Paula E. Marika i drugih o djelotvornosti ivermektina, koji je privremeno prihvaćen za objavljivanje u Frontiers Media, naknadno je odbijen jer je, kako je rekao izdavač, ima “niz jakih, nepotkrijepljenih tvrdnji utemeljenih na studijama s nedovoljnom statističkom značajnošću”, što znači da članak nije ponudio objektivan i uravnotežen znanstveni doprinos procjeni ivermektina kao potencijalnog liječenja za COVID-19.

Korištenje ivermektina za COVID-19 zagovara skupina koja sebe naziva “Frontline COVID-19 Critical Care Alliance” (FLCCC) i “America’s Frontline Doctors” (AFLD), koji kažu da su na čelu “globalnog pokreta za stavljanje ivermektina u mainstream”. Pokušaj je postao viralan na društvenim mrežama, gdje su ga prihvatili poricatelji rizika od COVID-a, protivnici vakcinacije i teoretičari zavjere. FLCCC je gurnuo I-MASK protokol, koji je bazično terapija ivermektinom za spomenute parazitoze koje pogađaju ljude i gdje terapija ovisi o masi pacijenta. Jedno od istaknutih lica FLCCC-a upravo je Marik, koji je bio koautor povučene recenzije u Frontiers Media.

Međutim, ivermektin nije baš tako lako dostupan. Da bi ga neko dobio, moram imati opisane parazitoze. Zato su se ovi nadriljekari dosjetili da počnu uzimati i davati veterinarski ivermektin, koji je inače mnogo jači od onog za humanu upotrebu. 

Časopis Time upozorava da AFLD širi dezinformacije o ivermektinu, naplaćuje telemedicinske usluge koje upućuju pacijente na ivermektin, te da se vijest o tome širi forumima koji promovišu antivakcinalne stavove. Time naglašava da AFLD podržavaju konzervativne zagovaračke skupine.

Članak u kojem se raspravlja o težini dokaza za ivermektin u liječenju Covid-19 objavljen je na MedPage Today i daje pregled onoga što FLCCC širi. U ovom članku drugi stručnjaci (npr. infektolog Zain Chagla) dokaze koje je prezentirao FLCCC nazivaju dokazima “vrlo niske razine”.

To je još jedna loša strana ivermektinske „groznice“: oni koji poriču nauku, posebno vakcine, i šire dezinformacije i nepovjerenje u cjepiva, prihvataju ivermektin kao „lijek za COVID skriven od javnosti“. Kažu da globalni establišment UN-WHO-a odbija priznati da postoji „jeftini lijek“. Pritom treba podsjetiti da su odobrene vakcine prošle randomizirane studije faze 3, te da svakodnevno imamo desetke novih studija (randomiziranih ili opservacionih) o sigurnosti i djelotvornosti vakcina protiv COVID-19. Za ivermektin nemamo takve podatke, a jedna od studija koja je tvrdila da je ovaj lijek učinkovit kod COVID-19 povučena je u julu zbog naučnog nepoštenja u velikoj aferi (egipatska studija), kako piše Guardian.

Oni koji ne žele vakcine jer ovaj proizvod smatraju “podvalom farmaceutske industrije”, odjednom žele da se doziraju ivermektinom. Jedan od najznačajnijih proizvođača ivermektina je Merck, farmacutski gigant, a oni su među prvima dali saopštenje da ivermektin ne treba koristiti kao lijek protiv COVID-19. Ko malo mućne glavom, pa shvati da Merck nije izašao sa svojom COVID-19 vakcinom, i pri tome ne gura ivermektin ostaće zapanjen logikom ivermektinskih svjedoka i argumentima o Big pharma. Mercku bi baš bilo u interesu da tuši ivermektin kad već nemaju vakcinu zar ne? Ali ne rade to. 

 

U isto vrijeme konzervativne, da ne spominjemo prave kjuenon struje, guraju svim silama jadni ivermektin. U SAD-u neki ljekari čak propisuju i preporučuju ivermektin, suprotno preporukama FDA i CDC-a, no zanimljivo je primijetiti da ti ljekari često dolaze iz “crvenih država” i da su vrlo bliski konzervativnim skupinama i omiljeni su među članovima kjuenona. Jedan od takvih primjera je dermopatolog Ryan Cole iz Idaha, koji je na jednom događaju rekao da Spike protein iz cjepiva oštećuje organe (što nije tačno jer se dokazi za to temelje na eksperimentima s vrlo visokim koncentracijama Spike proteina, koji se ne mogu pojaviti nakon cijepljenja). Cole je imunizaciju protiv COVID-19 nazvao “silovanjem iglom”. Cole je taj koji pripada struji koja gura ivermektin i kojeg podržava GOP. To pokazuje koliko je slučaj ivermektina jako politiziran: konzervativci i kjuenon kao krajnje desničarska manifestacija političkog spektra uglavnom su protiv vakcina i za-ivermektin, dok se demokrati slažu s medicinom utemeljenom na dokazima da su vakcine protiv COVID-19 efikasne i sigurne, dok nema dokaza da ivermektin pomaže kod bolesti COVID-19.

Trenutni dokazi nisu dovoljni da podrže upotrebu ivermektina za COVID-19 i zahtijevaju validaciju u većim, visokokvalitetnim RCT-ovima koji ocjenjuju fiksne rasporede doziranja. Trenutno su zaključci o učinkovitosti ivermektina uvelike nesigurni”, rekla je EUnetHTA (Evropska mreža za procjenu zdravstvene tehnologije).

Dana 28. jula, Cochrane je izjavio: “Nismo pronašli dokaze koji podržavaju upotrebu ivermektina za liječenje ili prevenciju infekcije COVID-19, ali baza dokaza je ograničena.” Cochrane, britanska međunarodna dobrotvorna organizacija osnovana kako bi organizirala nalaze medicinskog istraživanja kako bi olakšala dokaze – temeljen izbor zdravstvenih intervencija.

Na internetu se pojavila stranica ivmmeta.com koja je vrlo popularna među onima koji vjeruju da je ivermektin “skriveni” lijek za COVID-19. Neuvježbanom oku stranica izgleda “znanstveno” i predstavljena je kao meta-analiza 66 studija. Međutim, meta-analize se ne rade ovako i ne izgledaju ovako. One također zahtijevaju izbor materijala i ne uključuju sve studije, posebno ne one loše kvalitete. Dakle, ovo je “kako mali Perica zamišlja metastudije”. Radi se o anonimnom sajtu bez autora – ne zaboravimo, i meta studije moraju imati autore. Evo kako izgleda kada Cochrane prati neku intervenciju i zašto izbacuju neke studije iz te sume-sumarum. 

Web stranica ivmmeta.com pruža nekoliko meta-analiza združenih učinaka. Ova web stranica prikazuje objedinjene procjene koje sugeriraju značajne prednosti ivermektina, što je dovelo do zabune kod kliničara, pacijenata i donositelja odluka. Analize su obmanjujuće i imaju nekoliko ograničenja. Inače ne-Cochane metastudije tipično prikazuju veću efikasnost intervencije i imaju manju preciznost od Cochrane. Cochrane zaključci – e to su vam vrlo, vrlo, vrlo visok novo dokaza. 

Za one koji ne dolaze iz biomedicinske struke, Cochrane je međunarodna organizacija osnovana da organizira nalaze medicinskih istraživanja kako bi olakšala izbore zasnovane na dokazima o zdravstvenim intervencijama koje uključuju zdravstvene radnike, pacijente i kreatore politike. Cochrane istražuje jačinu dokaza za ili protiv primjene neke zdravstvene intervencije. 

Druga anonimna stranica, c19ivermectin, koja je vrlo slična spomenutoj ivmmeta, navodi niz naizgled meta-studija koje podržavaju ivermektin, i to njih čak 129 se ovdje nabralo. Međutim, to je mješavina svih vrsta studija – autori ove stranice u njih su ubacili sve što su naišli, bez obzira je li to preprint, gdje je objavljen, koji su novi dokazi, koliko je metodologija dobra – ako su ove studije imale pozitivan učinak. Jednostavno nisu stavili studije s negativnim učinkom. Zapravo, oni koji su sastavili ovu stranicu učinili su upravo suprotno od onoga što studija cilja.

Ovdje spomenute stranice navode kao “dokaz” i neke tzv. zombi-studije koje zapravo ne postoje – recimo u tim studijama piše da su rađene na mjestima u kojima niko pojma nema da su takve studije rađene. Dr.Aleksandar Ivković se u Kontekstu AJB dotakao upravo toga. 

Na ArsTechnica ima dobar tekst o ovim anonimnim “meta-analizama”, koji govori o tome šta se dogodi kada tamo neki izostave analizu iz meta-analize.

Na Atlantic također ima sjajan tekst o tome zašto se ove dvije stranice ne mogu smatrati relevantnim dokazom efikasnosti ivermektina za COVID-19. Nađite vremena pročitati oba teksta. 

Cochrane procjenjuje ivermektin, ali dokazi nisu uvjerljivi: “Na temelju trenutnih dokaza vrlo niske do niske sigurnosti, nismo sigurni u učinkovitost i sigurnost ivermektina koji se koristi za liječenje ili prevenciju COVID-19. Završeni studiji su mali i nekoliko se smatra visokokvalitetnim. U toku je nekoliko studija koje bi mogle dati jasnije odgovore u ažuriranjima pregleda. Općenito, dostupni pouzdani dokazi ne podržavaju upotrebu ivermektina za liječenje ili prevenciju COVID-19 izvan dobro osmišljenih randomiziranih ispitivanja”, zaključuju autori sustavnog pregleda ivermektina za Cochrane.

24. septembra 2021. Guardian objavljuje novi članak o ivermektinu u liječenju COVID-19, u kojem se navodi: “Studije koje sugeriraju da je ivermektin učinkovito liječenje Covida oslanjale su se na dokaze ‘koji su znatno isparili pod pomnim ispitivanjem’, pokazuje novo istraživanje.

Još jedna stvar koja se provlači u sagi o ivermektinu jeste to da je ovaj lijek “dobio Nobelovu nagradu 2015.”. Kao prvo – otkrića ne dobijaju Nobelovu nagradu, nego ljudi i po tome se vidi kako neko veze nema šta priča. William C. Campbell je 2015. podijelio Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu za otkriće ivermektina (avermektina), lijeka koji je smanjio patnju i spasio mnoge živote. No, kako Reuters Fact check ističe, “ova Nobelova nagrada za ivermektin namijenjen liječenju parazitskih infekcija ne dokazuje njegovu efikasnost na COVID-19“. Nažalost, ova informacija da je lijek/njegov izumitelj dobio Nobelovu nagradu koristi se za predstavljanje ivermektina kao lijeka za COVID-19. To je logična zabluda. Namjerna ili nenamjerna ali logička greška. Miješanja žaba i baba. 

Jedan dobar antiparazitik je tako postao taoc antinaučnih struja i polje odmjeravanja pronaučno orijentisane liberalne demokratije i konfederacijsko-ultranacionalističkih-nacifašističkih antinaučnih struja koje se maskiraju u “borce za slobodu i protiv tiranije epidemioloških mjera i vakcinacije”.