Nekoliko puta su se u toku svih mogućih upozorenja o klimatskim promjenama u ljeto 2023. javili statusi na društvenim mrežama u kojima su se klimatske promjene ismijavale i javilo se još nešto interesantno – tvrdnja da je ZDF TV kuća imala dokumentarac u kojem se kaže kako su prije 2000 godina temperature na Zemlji bile 2 °C  više nego danas.

Radi se o potpunom negiranju naučnih dokaza koje nas košta života. Ovako glasi objava:

“Kratki isječak s njemačke ZDF televizije razotkriva klimatsku propagandu. Prije 2000 godina temperatura je bila toplija za 2 stepena, i to u vremenu kada uopće nije bilo fosilnih goriva, automobila i industrije. Ništa strašno se tada nije dogodilo, nikakva katastrofa ili smak svijeta nisu uslijedili. Mainstream s ovakvim izjavama nesvjesno sam sebi puca u koljeno i razotkriva klimatsku histeriju kao čistu propagandu bez ikakvog uporišta.”

Ispod toga, na skrinšatu piše: “ZDF sam sebe pobija: ‘Prije 2000 godina je prosječna temperatura iznosila oko 2 stupnja više nego danas’ – i to bez automobila, bez peći na lož ulje, bez industrije“.

Da ovo nije tačno, vidi se iz nekoliko grafikona koji prikazuju promjene globalne temperature. Ovdje su podaci rekonstrukcije globalne temperature u toku posljednjih 2000 godina:

Kako se ovo dogodilo?
Istina je da je ZDF, u produkciji ORF imao dokumentarac u kojem je u jednoj rečenici data tvrdnja kako je prije 2000 godina bilo toplije nego danas.
AFP je fektčekirao ovo. ZDF je AFP-u potvrdio da se u snimci zaista radi o citatu iz dokumentarnog filma “Carnuntum-Weltstadt im Land der Barbaren” (Carnuntum – kosmopolitski grad u zemlji barbara) iz 2006. godine. AFP je pogledao dokumentarac i utvrdio da je citat naveden u statusima autentičan, no nisu uspjeli utvrditi na temelju čega je kazano da je prosječna temperatura zraka prije 2000 godine bila dva stepena viša nego danas. Ni ORF ni ZDF kao koproducenti ne znaju na osnovu čega je u tom dokumentarcu tvrđeno da je globalna temperatura prije 2000 godina bila viša, a problem leži i u činjenici da je jedina osoba koja bi se toga mogla sjetiti, režiser Kurt Mündl, preminuo.

Rukovodioc Regionalne klimatske istraživačke grupe u Centru za klimatske i globalne promjene Wegener pri Univerzitetu u Grazu, Douglas Maraun, kazao je AFP-u da je temperatura “u vrijeme oko rođenja Isusa Krista na sjevernoj hemisferi bila malo hladnija nego je danas – ako se upoređuju s temperaturama u 1980-im godinama”, što se i vidi iz priloženog grafikona.

Iz Njemačke federalne agencije za okoliš AFP-u su odgovorili da je prosječna globalna temperatura prije 2000 godina bila oko jednog stepena niža od današnje prosječne temperature. Oni su se pozvali na istraživanje iz 2013. godine objavljeno u časopisu NatureGeoscience.

Temperatura prije 2000 godina je bila vjerovatno niža u srednjoj Evropi

To su potvrdili i brojni stručnjaci. Jan Esper, profesor klimatske geografije na Univerzitetu Johannes Guttenberg , rekao je za AFP 27. juna 2023. da rekonstrukcije također pokazuju sljedeće: “U srednjoj Evropi prije 2000 godina nije bilo 2 stepena više nego danas. Vjerovatno je bilo tako toplo od sredine do kraja 20. vijeka, pokazuju procjene.“, kazao je Esper za AFP.

Televizijske kuće ZDF i ORF koje su koproducirale sporni dokumentarac iz 2006. se ograđuju od sporne rečenice.

Temperature koje imamo danas više su nego u većem dijelu holocena.

Zaključak: Studije pokazuju da su globalne prosječne temperature prije 2000 godina vjerovatno bile niže nego danas. Osim toga, regionalno zagrijavanje u prošlosti ne dopušta izvođenje zaključaka o uzrocima sadašnjeg globalnog zatopljenja. Stručnjaci se slažu da je za klimatske promjene kriv čovjek.