Od sredine oktobra 2023. godine, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prati podatke kineskih nadzornih sistema koji pokazuju porast respiratornih oboljenja kod djece na sjeveru Kine. Još uvijek nije sasvim jasno o kojem se uzročniku radi u Kini, ali postoji nekoliko osumnjičenih. Inače ovu situaciju pratim već neko vrijeme, ali nisam pisala, čekavši nešto zvaničnije, a to je jutros došlo od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO). Za sada, mjesta za paniku nema

Na konferenciji za novinare 13. novembra 2023. godine, Nacionalna zdravstvena komisija Kine izvijestila je o nacionalnom porastu incidencije respiratornih bolesti, pretežno kod djece. Kineske vlasti su povećanje pripisale ukidanju restrikcija zbog COVID-19 i dolasku hladnog perioda, kao i cirkulaciji poznatih patogena poput influence, Mycoplasma pneumoniae, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i virusa teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirusa 2 (SARS-CoV-2). Poznato je da Mycoplasma pneumoniae i RSV više pogađaju djecu nego odrasle.

Ono što predstavlja problem jeste to što postoje indikacije da je infekcija izazvana sojevima bakterije Mycoplasma pneumoniae rezistentnim na antibiotike. Naime, zbog prekomjerne upotrebe antibiotika čak i onda kada ne trebaju, bakterije praktično postaju otporne na ove lijekove. 

Novembra 2023. godine, SZO je identifikovala medijske i ProMED izveštaje o grupama nedijagnostikovane upale pluća u dječjim bolnicama u Pekingu, Liaoningu i drugim mjestima u Kini. Posredstvom mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa, SZO je zvanično zatražila od Kine dodatne epidemiološke i kliničke informacije, kao i laboratorijske rezultate ovih prijavljenih slučajeva i podatke o nedavnim trendovima cirkulacije respiratornih patogena. Ključni cilj bio je utvrditi da li postoje “grupe nedijagnostikovane upale pluća” u Pekingu i Liaoningu, kako je navedeno u medijskim izveštajima, i ako da, da li su to odvojeni događaji ili dio poznatog opšteg porasta respiratornih oboljenja u zajednici. SZO je dalje stupila u kontakt putem kliničkih mreža kako bi dobila dodatne informacije.

Prema izvještavanju China Daily, radi se o izbijanju Mycoplasma pneumoniae.

Stručnjaci su izjavili da će izbijanje vjerovatno ostati na vrhuncu još mjesec dana te su predložili porodicama da ne paniče, već da poduzmu potrebne mjere opreza poput nošenja maski i brze potrage za liječenjem. Simptomi bolesti obično uključuju bol u grlu, umor, povišenu temperaturu i dugotrajni kašalj koji može trajati mjesecima, a infekcija se najčešće liječi antibioticima. Čini se da djeca ovu bolest prehodaju i da nema ozbiljnijih problema.

22. novembra, SZO je održala telekonferenciju s kineskim zdravstvenim vlastima iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Dečje bolnice u Pekingu, uz podršku Nacionalne zdravstvene komisije i Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti, na kojoj su pruženi traženi podaci. Ti podaci ukazuju na povećanje ambulantnih pregleda i hospitalizacija djece zbog upale pluća izazvane Mycoplasma pneumoniae od maja, i RSV-a, adenovirusa i virusa influence od oktobra.

Ovo je važno: Kineske vlasti su saopštile da nije bilo otkrivanja neobičnih ili novih patogena ili neobičnih kliničkih prezentacija, uključujući u Pekingu i Liaoningu, već samo pomenuti opšti porast respiratornih oboljenja zbog više poznatih patogena. Dalje su naveli da porast respiratornih oboljenja nije doveo do preopterećenja kapaciteta bolnica.

Kineske vlasti su savjetovale da je od sredine oktobra proveden poboljšan nadzor ambulantnih i stacionarnih slučajeva respiratornih bolesti koji pokriva širok spektar virusa i bakterija, uključujući, prvi put, Mycoplasma pneumoniae. Ovo dopunjuje postojeće mehanizme nadzora respiratornih bolesti i može doprinijeti povećanju otkrivanja i prijavljivanja respiratornih oboljenja kod djece.

SZO u press-release kaže da pažljivo prati situaciju i usko sarađuje s nacionalnim vlastima u Kini. SZO će nastaviti sa pružanjem ažuriranja po potrebi.

Procjena rizika SZO

U trenutnom izbijanju respiratornih oboljenja, prijavljeni simptomi su uobičajeni za nekoliko respiratornih bolesti, i do sada, kineski nadzorni i bolnički sistemi izveštavaju da kliničke manifestacije uzrokuju poznati patogeni u cirkulaciji. Mycoplasma pneumoniae je uobičajeni respiratorni patogen i čest uzrok pedijatrijske upale pluća, a lako se liječi antibioticima.

Savjet SZO/WHO

Na temelju dostupnih informacija, WHO preporučuje da ljudi u Kini slijede mjere kako bi smanjili rizik od respiratornih bolesti, a to uključuje preporučene vakcine protiv gripe, COVID-19 i drugih respiratornih patogena prema potrebi; održavanje udaljenosti od bolesnih osoba; ostajanje kod kuće kada su bolesni, testiranje i medicinsku skrb prema potrebi, nošenje maski prema potrebi, osiguravanje dobre ventilacije i redovito pranje ruku.

SZO ne preporučuje nikakve posebne mjere za putnike u Kinu. Osobe bi trebale izbjegavati putovanje ako imaju simptome koji ukazuju na respiratornu bolest, ako je moguće, u slučaju simptoma tokom ili nakon putovanja, putnici se potiču da potraže medicinsku pomoć i podijele povijest putovanja sa svojim pružateljem zdravstvene skrbi.

WHO odvraća od primjene bilo kakvih ograničenja putovanja ili trgovine na temelju trenutnih informacija dostupnih o ovom događaju.

UPDATE: Prema izvještavanju Reutersa, Kina je zabrinuta zbog ovih slučajeva pneumonije kod djece jer se u oko 70% slučajeva radi o rezistentnim slijevima. Jedna ciljana studija na 2865 djece je pokazala da je udio rezistentnih sojeva i veći, čak oko 90%

Naslovna slika: bolnica u Kini, izvor: CREDIT: STR/AFP