Zaključena je jedna velika misterija, stavljena tačka na “i” u priči oko porijekla koronavirusa SARS-CoV-2. Naučnici kažu kako dokazi pokazuju da je tržnica Huanan u Wuhanu u Kini bila epicentar pandemije COVID-19, “ground zero”, a da se virus pojavio iz aktivnosti povezanih s trgovinom živim životinjama, prema istraživanju objavljenom u 26. jula 2022. u časopisu Science.

Zašto je to važno: mapiranje slučajeva i genetičke studije nude neke od dosad najsnažnijih dokaza da je ovaj koronavirus prešao sa životinjskog domaćina na ljude – tj. da se radi o zoonoznom širenju viđenom u drugim izbijanjima poput SARS-a, od 2002. do 2004. godine. Ovo znači i da virus nije “procurio” iz virološke laboratorije u Wuhanu. Većina naučnika je podržala hipotezu prirodnog zoonotičkog prelijevanja, ali je nekolicina bila na strani i da se istraži uloga Instituta za virologiju u Wuhanu i utvrdi da li je virus nenamjerno proširen iz laba. Oni skloni konspirativnom načinu razmišljanja su tvrdili kako je virus kreiran u toj laboratoriji. 

Međunarodni tim od 18 istraživača, uključujući one sa University Utah Health, utvrdio je da su se najraniji slučajevi COVID-19 kod ljudi pojavili na tržnici ribe i drugih životinja u kineskom Wuhanu u decembru 2019. Povezali su te slučajeve sa šišmišima, lisicama i drugim živim sisarima koji se prodaju na tržištu ili za konzumaciju kao meso ili zbog krzna. Rad je objavljen u Science pod naslovom “The Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan was the early epicenter of the COVID-19 pandemic“.

Ovaj rad je u obliku preprinta bio dostupan još u februaru ove godine.

Još prije ovog rada jedan kineski naučnik, Xiao Xiao, imao je dokaze kako su se na ovoj tržnici zaista prodavale razne vrste živih divljih životinja. Dokaze o ovom kineske vlasti su uništile prilikom deratizacije i dezinfekcije tržnice. Još nekoliko studija je našlo snažne dokaze kako je s tržnice krenula epidemija.

“Ovo su najuvjerljivije i najdetaljnije studije onoga što se dogodilo u Wuhanu u najranijim fazama onoga što će postati pandemija COVID-19”, kaže dr. Stephen Goldstein, koautor studije koju je vodio stariji autor Kristian Anderson, Ph.D., sa Scripps Research Institute u La Jolli i prvi autor Michael Worobey, Ph.D., sa Univerziteta u Arizoni. Goldstein je postdoktorski istraživač na odjelu za ljudsku genetiku na University Utah Health. “Uvjerljivo smo pokazali da je prodaja divljih životinja na tržnici Huanan u Wuhanu upletena u prve slučajeve bolesti kod ljudi.”

 

Među ključnim nalazima studije stoji:

 

  1. Pojava SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, vjerovatno se može pratiti na jednom ili više od 10 do 15 štandova na tržnici na kojima su se prodavali živi psi, štakori, dikobrazi, jazavci, zečevi, lisice, ježevi, svisci i kineski Muntjac (mali jelen). Zdravstveni službenici i istraživači otkrili su SARS-CoV-2 na životinjskim kavezima, kolicima i drenažnim rešetkama na tim mjestima.
  2. Jedina područja u kojima se virus širio u decembru 2019. bile su četvrti unutar nekoliko stotina metara od tržnice. Prethodno su neki istraživači sugerisali da je virus donesen na tržnicu iz drugih dijelova grada i da se proširio među svojim ljudima. Umjesto toga, nova otkrića snažno upućuju na to da je virus nastao na tržnici, te se odatle polako proširio u obližnje četvrti, a potom i u cijeli grad.
  3. Na tržnici su otkrivene dvije varijante virusa SARS-CoV-2. To sugeriše da su obje varijante nastale nezavisno na tržnici i pomaže potvrditi hipotezu istraživača da je rano širenje infekcije tamo počelo. Da je virus nastao negdje drugdje, vjerovatnije je da bi bila pronađena samo jedna varijanta.
  4. Kako je u seriji tweetova pokazala jedna od koautorica studije, virologinja dr Angela Rasmussen, način i shema širenja virusa ukazuje na epicentar u tržnici Huanan. Da je neko nenamjerno iznio virus iz Wuhan Institute of Virology (WIV), shema bi izgledala drugačije, odnosno malo je vjerovatno da je postojao ovakav centar širenja.