Tri generacije fizičarki Curie, Marie Sklodovska Curie, Irène Joliot-Curie i Hélène Langevin-Joliot, izvor:  El independiente

Pierre i Marie Curie su podijelili Nobelovu nagradu iz fizike 1903. sa Henrijem Beckquerelom, a Marie će poslije, 1911. godine, dobiti i Nobelovu nagradu iz hemije. Neki znaju, a neki ne, pa je red ponovo reći, da je  kćerka Pierra i Marie, Irène Joliot-Curie (1897.–1956.), 1935. godine podijela još jednu Nobelovu nagradu za porodicu Curie, sa suprugom, Jeanom Frédérickom Joliot-Curie (1900.–1958).

Marie Curie sa kćerkama
Pierre, Irène i Marie Curie 

 

 
Dakle, u porodici Curie su 3 Nobelove nagrade iz naučnih oblasti, podijeljene na 4 osobe, što ovu porodicu čini rekorderom Nobelovih nagrada. I to nije sve – u porodici se skriva još jedan nobelovac, ali polako, doći ćemo do toga. 
 
Ono što je zanimljivo za ovu porodicu jeste da su praktično svi odabrali naučne karijere i to upravo u fundamentalnim naukama. 
 
Irène i Frédérick, sa sinom Pierrom i kćerkom Hélène 
 
 
Sin Irène i Frédéricka, Pierre Joliot-Curie, nazvan, naravno, po dedi, je biolog. Pierre je rođen 1932. godine, još dok je bila živa Marie Curie, ali teško da se sjeća bake. Bio je naučni savjetnik u francuskoj vladi, a nositelj je Nacionalnog ordena Legije časti. Oženio je Anne Gricouroff, koja je također biolog, a sa njom ima dvojicu sinova – Marca (rođen 1962.), koji je postao neuroznanstvenik i Alaina (rođen 1964.), koji se bavi citologijom i embriologijom. Marc i Alain nisu u svom prezimenu zadržali i prezime Curie.
 
Marc Joliot
 
 
 
Kćerka Irène i Frédéricka Joliot-Curie, Hélène Langevin-Joliot (rođena 1927.), poznata je nuklearna fizičarka. Zanimljivo je da se školovala na francuskom Institut national de physique nucléaire et de physique des particulesIN2P3, laboratoriji koju su osnovali njeni roditelji. Aktivno je učestvovala u promociji žena u nauci i ohrabrivanju žena da odabiru karijere u naučnim oblastima. 
 
 
Hélène Langevin-Joliot
 
 
Udata je za Michela Langevina, također fizičara, i imaju sina Yvesa Langevina, koji je, nećete vjerovati, također fizičar – astrofizičar.
 
astrofizičar Yves Langevin, praunuk Marie i Pierra Curie
 
 
 
Druga kćerka Marie i Pierra Curie, Ève Denise Curie Labouisse (1904. – 2007.), nije odabrala naučnu karijeru, ali je zato postala pisac. Njen suprug je američki diplomata Henry Richardson Labouisse, Jr. (1904–1987) koji je, u ime UNICEF-a, 1965. godine primio Nobelovu nagradu za mir.

Dinastija Curie je, izgleda, dala svijetu više nego što obično mislimo.