Čas istorije: prvi čovjek na Mjesecu je bio Neil Armstrong, a kako se zvao drugi čovjek koji je tog 21. jula 1969. zakoračio na pusto tlo Mjeseca? Mislim da zapravo većina vas zna njegovo ime…

Izuzetno me nervira trivijalna priča o tome “kako istorija pamti samo prve”, kao i ona do povraćanja grozna pjesma grozomorne grupe po imenu Kolonija (šta bi Edward Said rekao na taj naziv?) kako svijet pamti samo pobjednike, samo zlatno odličje.

I tako, kažu da onaj ko je bio drugi ne ostane upamćen, da se pamte samo prvi. Edwin Eugene „Buzz“ Aldrin Jr. je pokazao kako je to apsolutno netačno. Drugi čovjek na Mjesecu će postati superstar i osvojiti srca ljudi širom planete.
 


Inače, stupio je na površinu Mjeseca ciglih 19 minuta nakon Armstronga i malo kasnije se pomolio i uzeo pričešće posebnim priborom koji mu je dao njegov pastor, postavši time prvi čovjek koji je obavio religijski obred na Mjesecu. Čuvena slika otiska čizme u Mjesečevoj prašini upravo je slika Aldrinovih koraka, koju je načinio Armstrong. Većina slika „čovjeka na Mjesecu“ prikazuju Aldrina, dok se Armstrong nalazi na svega dvije fotografije u boji. 
 
Nauka i tehnološki napredak danas ne poznaju pojedince i pojedinačne uspjehe. Spuštanje na Mjesec je uspjeh NASA, vojske inženjera i naučnika. Ipak, Aldrinovi i Armstrongovi koraci po prašini Mjeseca su i individualno herojstvo. 
Drugi čovjek na Mjesecu, Buzz Aldrin – Edwin Eugene Aldrin Jr, rođen 20. januara 1930. još uvijek živ i zdrav. Kako ne biste zaboravili ime ovog čovjeka, otkriću vam tajnu – igračka-astronaut Buzz Lightyear iz Toy Story je ime dobio u čast dobrom, starom Buzzu Aldrinu.

Nadimak „Buzz“ mu je „prilijepo“ mlađi brat, Fay Aldrin, koji je kao mali stalno pogrešno izgovarao riječ „brother“ kao „buzzer“. 1988. Buzz postaje Aldrinovo zakonsko ime, a lutak-astronaut iz „Priče o igračkama“ će dobiti ime Buzz Lightyear upravo po Aldrinu. Također, pojavljivao se i u nizu popularnih serija, likom i djelom ili kao crtani lik: u Simpsonima, Futurami, Teoriji velikog praska, pa čak i u Ali G show i Transformersi: Tamna strana Mjeseca.
 
Kao i većina drugih astronauta, i Aldrin je počeo kao pilot vojnog vazduhoplovstva. Bio je pilot borbenog aviona u Korejskom ratu i imao 66 borbenih misija. Diplomirao je astronautiku na Massachusetts Institute of Technology MIT i postao prvi astronaut sa akademskim zvanjem doktora nauka.
 

 

Buzz Aldrin,, juli 1969, image:NASA
 
Sa 2500 sati leta postao je kandidat za astronauta i 1963. godine postaje dio Grupe astronauta 3 te se brzo pridružuje misiji Gemini, prvo kao rezervni astronaut, za Gemini 10, i na kraju će biti odabran za prvi sastav misije Gemini 12. 1967. postaje dio rezerve za Apollo 9, da bi nakon toga bio odabran za misiju Apollo 11.
 
Njegove prve riječi na Mjesecu bile su „Divan pogled“.

 

 
Na Mjesec je zakoračio u 03:15:16 21. jula 1969. po UTC Ovo je Buzzova originalna slika otisaka čovječijih stopala na mjesečevom prašnjavom tlu, koju je podijelio prošle godine na Twitteru:
Izvor:Twitter
Na never-ending pričancije konspiracionista da Amerikanci nikad nisu sletili na Mjesec, prof. Brian Cox kaže ovo:

 

A Buzz da dopunjava ovim tvitom:
Ipak, kada su pitanju klimatske promjene, Aldrin ne dijeli mišljenje naučnog koncenzusa kako su klimatske promjene izazvane djelovanjem čovjeka, antropogenim faktorom, pa kaže:
“I think the climate has been changing for billions of years. If it’s warming now, it may cool off later. I’m not in favor of just taking short-term isolated situations and depleting our resources to keep our climate just the way it is today. I’m not necessarily of the school that we are causing it all, I think the world is causing it.”
 
Zanimljivo je spomenuti i jedan Buzzov incident iz 2002. kada su ga intervjuisali za jednu japansku dječiju emisiju te mu je prišao Bart Sibrel, jedna od osoba koja zagovara teoriju zavjera da spuštanja na Mjesec nije bilo. Sibrel je tražio od Aldrina da se na Bibliji zakune kako slijetanje na Mjesec nije bilo odglumljeno i lažno. Sibrel je tada javno Aldrina nazvao „kukavicom, lažovom i lopovom“, na što ga je Aldrin, kojemu je tada bilo 72 godine, udario pesnicom u vilicu, što su zabilježile kamere 
 
Završimo ovaj post kako smo ga i počeli – sa crtanim filmovima. Buzz se pojavio u u epizodi The Simpsons, pod nazivom “Deep Space Homer”:

Ovaj tekst je u nešto drugačijem obliku objavljen na Glas Amerike.