Klimatske promjene, energetska tranzicija i dekarbonizacija su jedne od ključnih tema današnjice. Ovo su stvari koje se direktno tiču naših života i donose velike promjene. Zato ih trebamo bolje razumjeti.

Ovo je što trebamo zapamtiti o tome i o čemu trebamo promišljati, u najjednostavnijim tezama.

1. Proces energetske tranzicije odnosi se na prelaz s izvora energije s intenzivnim emisijama ugljičnog dioksida na čišće izvore energije. Odnosno, to je tranzicija s fosilnih izvora energije poput uglja i nafte.

2. Dekarbonizacija je proces smanjenja emisije ugljika u svrhu borbe protiv klimatskih promjena.

3. Energetska tranzicija ključna je kako bi se postigli ciljevi Pariškog sporazuma i zadržao rast globalne temperature ispod 2°C.

4. Kako bi se postigla pravedna energetska tranzicija, bitno je osigurati da marginalizirane zajednice ne budu zanemarene.

5. Pravedna energetska tranzicija mora uzeti u obzir potrebe radnika i zajednica koje ovise o industriji fosilnih goriva.

6. Energetska tranzicija predstavlja priliku za izgradnju održivije i pravednije budućnosti za sve.

7. U pravednoj energetskoj tranziciji moraju učestvovati oni koji su najviše pogođeni klimatskim promjenama i industrijom fosilnih goriva.

8. Energetska tranzicija zahtijevaće temeljnu promjenu u načinu na koji proizvodimo energiju, trošimo je i razmišljamo o njoj.

9. Ovaj proces zahtijeva i velike investicije u promjeni infrastrukture te istraživanja u oblasti primijenjenih i razvojnih nauka i inženjerstva kako bi se povećala efikasnost proizvođenja električne energije i smanjio utjecaj na okoliš. Primjer za to je razvoj solarnih panela koji postaju sve efikasniji i jeftiniji.

9. Imamo odgovornost prema budućim generacijama osigurati im planetu pogodnu za život.

10. Energetska tranzicija prilika je za izgradnju boljeg, održivijeg svijeta za sve.

Čitajte još:

1. Potreba za transformacijom načina na koji dobijamo i trošimo energiju, ali i društva: energetska tranzicija

2. Solarna energija i fotoelektrični efekat: kako uhvatiti Sunce

3. 11 činjenica o solarnoj energiji koje bismo trebali znati

4. BiH u procesu energetske tranzicije: potencijal i nada