Znate li po čemu je histerija dobila naziv? Toliko puta čujemo fraze poput “kad se uda, smiriće se”, “kad rodi djecu, smiriće se”, “rodila dijete, pa se smirila”, i naravno, “udaj se” kao ultimativni lijek, eufemizam za taj moćni panacej za sve ženske brige, bolesti i ponašanja, da više i ne reagiramo na takve izjave kao na nešto nenormalno i seksistički.

Ove izjave dio su društvene manipulacije i istorijski uvriježeni izrazi u kojima se ženski rod označava kao onaj dio čovječanstva (da li je žena “čovjek”?) kojem se ne može dati povjerenje niti može biti odgovoran jer je sklon promjenama raspoloženja, htjenja i namjera usljed promjena hormonalnog statusa, promjena koje su dio nečega što zovemo mensturalni ciklus. Na stranu na trenutak to što ovakve dijagnoze često daju oni koji ne umiju objasniti razliku između ovulacije i menstruacije te pozicionirati ove dvije tačke menstrualnog ciklusa, nego je problem što se jedno zastarjelo shvatanje i dalje uzima kao iole vrijedno za bilo šta.

Medicina je napustila ideju da se u spermiju nalazi mali čovječuljak, kojeg muškarac usadi u ženin stomak, napuštena je hipoteza mijazmi i mnogo drugih propalih alhemijskih objašnjenja svijeta i univerzuma – zašto se i dalje držimo toga da je uzrok anksioznih stanja, paničnih napada i histeričnih epizoda, naročito kod žena (jer, je li, jači spol nema problema s tim?) u tome što im fali “ona stvar”. Pa kad hoće neko da bude fin i ne imenuje “onu stvar”, kaže “treba da se uda”. I kao da “udaja” znači da će biti “one stvari”, redovnog sledovanja??????

To začepljavanje ženskog mišljenja, odnosno, usta “onom stvari” i “udajom” rezultat je hiljadugodišnje pseudonauke. Žena je, u tom i takvom svijetu, s takvim dijagnozama, pametna samo kada ćuti, kada je njen glas utišan.

“Histerija” je danas više kolokvijalni termin za psihofizičke bolesti žena koje se mogu dijagnosticirati i tehnički spadaju u domenu neuroza – anksioznost, napetost, panika… Danas, takva stanja se dijagnosticiraju i muškarcima, ali naziv “histerija” ostaje i dalje vezan za žene (“što si histerična”). Ne zaboravimo – većina nas ima neku neurozu… zapravo ako nemamo neurozu, vjerovatno je da imamo psihozu, a to tek nije dobro.

Vratimo se na termin “histerija”. Dolazi od grčke riječi hystera, u značenju materica/maternica, i samim time se veže za žene. Ova pred-medicinska dijagnoza je postojala još u Drevnom Egiptu, pa su je preuzeli Drevni Grci i Rimljani. Oko 1900 godine p.n.e, dakle skoro prije 4000 godine, na jednom papirusu su bili opisani simptomi poremećaja ponašanja kod žena, što je pripisivano poremećajima položaja materice (“lutajuća materica”). Kao što se da zaključiti, “lijek” za nešto ovako bi bio “namještanje materice”, šta god to značilo.

Dakle, “udaj se” je medicinski anahroničan pristup liječenju ovakvih stanja kod žena, a redovno laičko dijagnosticiranje žena s poremećajem histerije i da joj “fali ona stvar”, pripada alhemijskim, pseudonaučnim ostacima istorije nauke i medicine, nedopustivim u današnje vrijeme.

Seksizam kao dijagnoza, a ne “fali joj ona stvar”.