Ig Nobelova nagrada je parodija na prestižne Nobelove nagrade, koja se dodjeljuje za istraživanja koja su “prvo nasmijala, a onda nagnala na razmišljanje”. Osnovana je 1991. godine kao satirični odgovor na ozbiljnost Nobelovih nagrada i kao način za priznavanje često nekonvencionalnih istraživanja i eksperimenta koji su doprinijeli naučnoj zajednici na svoj način. Svake godine dodjeljuje se desetak nagrada, a ceremonija dodjele održava se na Harvardu. Proglašenje imena nagrađenih vode Nobelovci.

Primjeri Ig Nobel nagrada često su nevjerojatno smiješni, ali imaju i dublje značenje ili su povezani s ozbiljnim istraživanjem. Evo nekoliko primjera:

  1. Nagrada za medicinu: 2002. dobio ju je Chris McManus sa Univerzitetskog koledža u Londonu za njegov izvještaj “Asimetrija skrotuma kod čovjeka i antičke skulpture”
  2. Nagrada za biologiju: Ig Nobel je 2008. dodijeljen za istraživanje zašto buhe koje žive na psima skaču više (dalje) nego buhe koje žIve na mačkama. Grupa naučnika je 2014. pažljivo dokumentirala da psi kada vrše nuždu i uriniraju radije će poravnati svoju os tijela s geomagnetskim silnicama Zemljinog sjevera i juga.
  3. Nagrada za fiziku: Sir Andre Geim dobio je Ig Nobel nagradu 2000. godine, zajedno s kolegom, za istraživanje levitacije žaba u magnetskom polju. Geim je kasnije, 2010. dobio i Nobelovu nagradu za otkriće grafena. On je do danas jedina osoba koja je dobila i ozbiljnog i neozbiljnog Nobela.
  4. Nagrada za mir: 2007. godine, Nobelova nagrada za mir je dodijeljena Wright laboratoriji Sjedinjenih Američkih Država u Daytonu, Ohio,  za istraživanje “gay bombe”,  koncepta koji bi neprijateljsku armiju pretvorio u gayeve. Arturas Zuokas, gradonačelnik Vilniusa u Litvaniji, dobio je ovu nagradu 2011. za demonstraciju da se problem nepropisno parkiranih luksuznih automobila može riješiti tako da se automobile pregazi tenkom.
  5. Nagrada za ekonomiju: ISTAT – Nacionalni zavod za statistiku italijanske vlade, dobio je ovu nagradu 2014. za uključivanje prihoda od ilegalne prodaje droga, prostitucije, krijumčarenja itd. u izvješćivanje o BDP-u, kako bi se ispunio regulatorni mandat EU-a

Ig Nobelova nagrada postala je važan dio naučne zajednice jer osim što pruža smijeh, potiče ljude da razmišljaju izvan okvira i cijene nekonvencionalne pristupe u istraživanju. Sir Andre Geim je savršen primjer kako naučnici mogu biti nagrađeni za svoju kreativnost i humor, kako Ig Nobelom, tako i prestižnom Nobelovom nagradom.