Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u Irvineu nedavno su otkrili jake dokaze da obogaćivanje zraka mirisima poboljšava kognitivnu izvedbu jačanjem kritične veze između neuroloških područja koja uključuju pamćenje i donošenje odluka.

Njihov eksperiment, koji uključuje 43 muškarca i žene u dobi od 60 do 85 godina, sugeriše da se kognitivni pad i stanja poput demencije mogu usporiti jednostavnim raspršivanjem različitih parfema kroz spavaću sobu svake večeri prije spavanja.

Kako bi utvrdili može li se kognitivni pad smanjiti ovom vrstom senzorne stimulacije, naučnicu su 20 sudionika studije dali asortimanom prirodnih ulja koja sadrže mirise ruže, naranče, eukaliptusa, limuna, paprene metvice, ruzmarina i lavande.

Ostatak grupe dobio je uzorke koji su sadržavali samo tragove mirisa. Svi su sudionici morali koristiti jedno od ulja s difuzorom za parfimiranje svog doma dva sata svake večeri tokom razdoblja od šest mjeseci, rotirajući svoj izbor mirisa.

Zatim su naučnici koristili neuropsihološke testove za poređenje vještina pamćenja, verbalnog učenja, planiranja i prebacivanja pažnje volontera prije i nakon šestomjesečnog ispitivanja.

Zapanjujuće, postojala je jasna razlika od 226% između odgovora onih koji su bili izloženi raznim mirisima i pojedinaca u kontrolnoj skupini. Skeniranje njihovih mozgova također je otkrilo značajnu promjenu u anatomiji koja povezuje područja mozga kritična za pamćenje i razmišljanje unutar testne skupine.

Rad je objavljen u julu 2023. u Frontiers in Neuroscience pod naslovom “Overnight olfactory enrichment using an odorant diffuser improves memory and modifies the uncinate fasciculus in older adults“.