Poliglutaminska kiselina, preciznije, poli-γ-glutaminska kiselina ili, po IUPAC, poli[imino[1-karboksi-4-okso-1,4-butanedial]] je, uz ektoin, novi hype sastojak dobre njege kože. Naziv možda većini ljudi zvuči rogobatno i zastrašujuće, ali riječ je o vrlo prirodnoj i bezazlenoj molekuli koja ima nevjerovatna svojstva zaglađivanja i hidratacije kože.

Zove se ovako jer sadrži mnogo molekula (poli znači “više”) aminokiseline zvane glutaminske kiseline, vezane u lance. Glutaminsku kiselinu unosimo ishranom svaki dan u organizam, dapače, naše tijelo samo proizvodi ovu malu molekulu. Međutim, poliglutaminska kiselina je velika molekula, ima je u prirodi, ali nije sastojak našeg organizma, nema je u našoj koži, kao što je to slučaj s hijaluronskom kiselinom. Poliglutaminska kiselina je polipeptid, vrlo je srodna proteinima, ali tehnički nije protein jer se sastoji iz samo jednog tipa aminokiselina. Ovakve molekule – koje se sastoje od mnogo podjedinica manjih molekula imaju i stručan naziv polimeri. Proteini, DNK i RNK su polimeri.

Ovako izgleda formula poliglutaminske kiseline:

poliglutaminska kiselina

Ali šta to poliglutaminska kiselina radi koži i da li je ista, bolja ili lošija od hijaluronske kiseline?

Ova tvar je topiva u vodi, jestiva i ne zagađuje okoliš, lako se razgrađuje. Djeluje kao humektant, što znači da privalači vodu i čuva vlagu.

Poliglutaminska kiselina ima impresivnu sposobnost hidratacije kože. Budući da je polimer, na površini kože stvara fleksibilan, gladak film koji veže vlagu. Ovaj film pomaže koži da zadrži vlagu u površinskim slojevima, čak i u uslovima niske vlažnosti, čineći poliglutaminsku kiselinu efikasnim ovlaživačem. Na taj način koža izgleda zaglađenija i s manje bora.

Jedna studija iz 2013. pokazala je da poliglutaminska kiselina ima više hidratantnog učinka od hijaluronske kiseline. Studija na životinjama iz 2015. pronašla je dokaze da poliglutaminska kiselina može ubrzati zacjeljivanje rana.

Poliglutaminska kiselina zadržava vlagu stvarajući nevidljivu zaštitnu barijeru na površini kože, koja sprječava isušivanje (transepidermalni gubitak vlage). Daje osjećaj trenutnog olakšanja u vidu rješavanja osjećaja zatezanja. Djeluje tako da koža postaje glađa, štiti je od vanjskih utjecaja i smiruje upalne procese.

Pregled istraživanja iz 2018. pokazao je da hijaluronska kiselina smanjuje učinke bora i starenja poboljšavajući hidrataciju kože potičući proizvodnju kolagena i elastina, dva ključna proteina koji vašoj koži daju elastična svojstva.

Ovo znači da su poliglutaminska kiselina i hijaluronska kiselina komplementarni sastojci. Jedan ne isključuje korištenje drugog. Iako obje molekule povećavaju hidrataciju kože, djeluju drugačije i imaju drugačija svojstva. Poliglutaminska kiselina nema antioksidativna svojstva kao hijaluronska niti se prirodno nalazi u koži, ali može vezati više vode i sprječava raspadanje molekula hijaluronske kiseline. Zato bi ih najbolje bilo koristiti zajedno.

Poliglutamisnka kiselina je sigurna za korištenje svaki dan. Nema podataka da je nesigurna u trudnoći, za razliku o retinoida koji se ne smiju koristiti u trudnoći. Ipak, nikada ne treba odbaciti mogućnost da je neko možda alergičan na ovaj sastojak, tako da opreza nikad dosta.

Kako se dobija poliglutaminska kiselina?

Dobija se u procesu fermentacija pomoću jedne vrste bakterija, Bacillus subtilis var. natto. 

Za ovu supstancu čovječanstvo zna već hiljadu godina – u Japanu se spravlja jelo zvano natto, koje je zapravo fermentirana zrna soje pomoću B. subtilis var. natto. Ovo jelo ima specifičan jak okus i miris te sluzavu strukturu – između zrna soje se formira nitasta sluz koja se razvlači. Ovo jelo nije za svakog, ali jedan od njegovih glavnih sastojaka je poliglutaminska kiselina.

natto poliglutaminska kiselina

natto poliglutaminska kiselina

Legenda kaže da je jelo nastalo nekad oko 1080. godine i vezuje se za ratne pohode samuraja koji se zvao Minamoto no Yoshiie (1039. – 1106.), koji je bio u pohodu na sjeveroistočni Japan između 1086. i 1088. godine. Jednog su dana njegove trupe bile napadnute dok su kuhale soju za svoje konje. Žurno su spakovali polukuhano zrnevlje, a vreće su otvorili tek nakon nekoliko dana, do kada je soja već fermentirala. Vojnici su je ipak pojeli i svidio im se okus, pa su ponudili malo Yoshiieju, kojem se također svidio okus.

Minamoto no Yoshiie

Minamoto no Yoshiie

Gdje je možete naći?

Trenutno nema puno proizvoda na našem tržištu s ovim sastojkom. Postoji prilično cjenovno pristupačan serum bugarskog brenda Skincyclopedia u DM-u sa 3% poliglutaminske kiseline i vrijedi ga probati. Ima je i u Olivalomvom Hyaluron Hydrator 4H.