Mala studija u Italiji je pronašla fragmente mikroplastike u masnim naslagama koje su hirurški uklonjene kod pacijenata koji su imali operaciju otvaranja začepljenih arterija. Ovaj zahvat uklanjanja masnih naslaga iz suženih arterija se zove karotidna endarterektomija i smanjuje rizik od budućih moždanih udara. Naučnici su prijavili zdravstvene ishode ovih pacijenata skoro 3 godine kasnije. Na osnovu ove, doduše male opservacione studije, smatra se kako mikroplastika povećava rizik moždanih i srčanih udara.

Mikroplastika je sada svuda, s malim fragmentima pronađenim u nekoliko glavnih organa ljudskog tijela, uključujući čak i posteljicu. S obzirom na to koliko se lako mikroskopske čestice infiltriraju u naše tkivo, od vitalnog je značaja da saznamo tačno kakve rizike mogu predstavljati po naše zdravlje.

Studija iz Italije

Tim koji stoji iza nove studije, predvođen Raffaeleom Marfellom, medicinskim istraživačem na Univerzitetu Campania u Napulju, pitao se kako se rizik od moždanog udara – kao i srčanog udara i smrti – poredi između pacijenata koji su imali mikroplastike u svojim naslagama i onih koji nisu. Studija je objavljena u februaru 2o24. u NEJM pod naslovom “Microplastics and Nanoplastics in Atheromas and Cardiovascular Events“(1).

Prateći 257 pacijenata 34 mjeseca, istraživači su otkrili da je skoro 60 posto njih imalo mjerljive količine polietilena u naslagama izvučenim iz njihovih masnih arterija, a 12 posto je takođe imalo polivinil hlorid (PVC) u izvađenim masnim naslagama.

PVC dolazi u čvrstom i fleksibilnom obliku i koristi se za pravljenje vodovodnih cijevi, plastičnih boca, podova i ambalaže. Polietilen je najčešće proizvedena plastika, takođe se koristi za plastične kese, folije i boce.

S obzirom na to da su čestice mikroplastike već pronađene u krvotoku ljudi, ali i u placenti, istraživači su bili opravdano zabrinuti za zdravlje srca. Studije rađene u laboratoriji sugerišu da mikroplastika može izazvati upalu i oksidativni stres u ćelijama srca, narušiti funkciju srca, promijeniti srčani ritam i izazvati ožiljke na srcu kod životinja poput miševa.

Izgleda da mikroplastika povećava rizik od moždanog i srčanog udara

U studiji, pacijenti sa mikroplastikom u njihovim izvađenim naslagama imali su 4,5 puta veću vjerovatnoću da su doživjeli moždani udar, srčani udar ili umrli od bilo kog uzroka nakon 34 mjeseca, u poređenju sa ljudima koji nisu imali detektovane mikroplastike u naslagama koje su hirurzi uklonili.

Količina mikroplastike, čak i manjih čestica nazvanih nanoplastika, mjerena je korišćenjem tehnike nazvane piroliza-gasna hromatografija-masena spektrometrija, a njihova prisutnost potvrđena drugom metodom, analizom stabilnih izotopa, koja može detektovati razliku između ugljika ljudskih tkiva i onih od plastike napravljene od petrohemikalija.

Treba napomenuti kako opservaciona studija poput ove ne može definitivno zaključiti da mikroplastika uzrokuje navedene srčane efekte; samo da postoji povezanost. Studija nije uzela u obzir druge faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, poput pušenja, fizičke neaktivnosti i zagađenja vazduha.

Reference:

  1. Marfella R, Prattichizzo F, Sardu C, Fulgenzi G, Graciotti L, Spadoni T, D’Onofrio N, Scisciola L, La Grotta R, Frigé C, Pellegrini V, Municinò M, Siniscalchi M, Spinetti F, Vigliotti G, Vecchione C, Carrizzo A, Accarino G, Squillante A, Spaziano G, Mirra D, Esposito R, Altieri S, Falco G, Fenti A, Galoppo S, Canzano S, Sasso FC, Matacchione G, Olivieri F, Ferraraccio F, Panarese I, Paolisso P, Barbato E, Lubritto C, Balestrieri ML, Mauro C, Caballero AE, Rajagopalan S, Ceriello A, D’Agostino B, Iovino P, Paolisso G. Microplastics and Nanoplastics in Atheromas and Cardiovascular Events. N Engl J Med. 2024 Mar 7;390(10):900-910. doi: 10.1056/NEJMoa2309822. PMID: 38446676.
  2. Landmark study links microplastics to serious health problems, Nature magazine