Mnogo je fenomena koji su potvrdili tačnost Einsteinove opšte/opće teorije relativnosti, a sad se pokazalo da i način na koji zvijezde kruže oko masivnih crnih rupa koje ih privlače svojom jakom gravitacijom odgovara Einsteinovim predviđanima. Dokazi teorije relativiteta su brojni, a ovo je jedan od njih.
 
U radu objavljenom 16. aprila 2020. u Astronomy&Astrophysics, tim astronoma je posmatrao zvijezdu S2 kako pravi spiralne kretnje oko supermasivne crne rupe. Ove kretnje formiraju “latice” oko crne rupe, kao da su išarane spirografom i sam fenomen se naziva Schwarzschildova precesija. Precesije su pravilne promjene smjere osi rotirajućega tijela koja nastaje kada na tijelo djeluje vanjski moment sile.
 
Ovo je prvi put da je Schwarzschildova precesija otkrivena oko supermasivne crne rupe, pokazujući da su predviđanja opšte teorije relativiteta tačna čak i kad posmatramo orbite zvijezda u ekstremnom okruženju jake gravitacije. Einsteinova opšta teorija relativnosti predviđa da vezane orbite jednog objekta oko drugog (u ovom slučaju – zvijezde S2 oko masivne crne rupe)  nisu zatvorene, kao što je to slučaj sa njutnovskom gravitacijom.
 
Kretanje Merkura oko Sunca bila je zagonetka koja je nagnala Alberta Einsteina da promišlja o gravitaciji i nadođe na opštu teoriju relativnosti. Preko sto godina nakon toga, mi taj fenomen posmatramo na daleko masivnijem objektu, kompaktnom radio izvoru Sagittarius A* u središtu Mliječnog puta. 
 
S2 rotira oko Sagittarius A* na dugoj eliptičnoj orbiti svakih 16 godina. Pri svom najbližem pristupu crnoj rupi, ili periastronu, približi se crnoj rupi na 17 svjetlosnih sati, što oko 4x više od udaljenosti od Sunca do Neptuna.