Postoji više dokaza koji podupiru hipotezu da se SARS-CoV-2 prvi put prelio sa životinja na ljude na tržnici u Wuhanu u Kini. 

Jedna nova analiza, objavljena na Zenodo preprint platformi, proučavala je javno objavljene genetičke podatke iz COVID-pozitivnih briseva uzetih iz odvoda, štandova i tla na tržnici početkom 2020. Šest uzoraka sadržavalo je DNK rakunskih pasa/rakunopasa (Nyctereutes procyonoides), koji se mogu zaraziti SARS-CoV-2 i širiti ga drugim pripadnicima svoje vrste, čak i ako nemaju simptome. 

“Najlogičnija hipoteza je da su rakunski psi bili zaraženi SARS-CoV-2 i izbacili virus”, kaže virolog Leo Poon. 

Ipak, to nije konačna riječ o porijeklu pandemije, jer studija ne potvrđuje jesu li životinje stvarno bile zaražene ili je virusna RNK u brisevima došla iz drugih izvora.

Pitanje porijekla postalo je od početka politički naelektrisano pitanje, a ta polarizacija je pojačana početkom 2023. kada je američko Ministarstvo energetike (DOE) objavilo kako ima podatke svojih tajnih službi da je virus SARS-CoV-2 porijeklom iz laboratorije. 

O novim dokazima prvi je izvijestio The Atlantic 16. marta 2023. nazvavši ih “do sada najjačim dokazima u korist zoonotskog prenosa”.