Postoji nekoliko tipova testova na COVID-19 – antigenski brzi (BAT), PCR, test antitijela. Još uvijek vidim da ljudi nisu sasvim sigurni koji testovi na SARS-CoV-2 odnosno COVID-19 se rade kada. WHO je uradila super poster oko toga (pogledajte niže), a ovo je sve na jednom mjestu u najkraćim crtama. 

Pitanje: da li ste preboljeli COVID-19?

Ili da li želite znati da ste preboljeli infekciju COVID-9?

Ako je odgovor DA, onda trebate raditi serološki test, poznat i kao test na antitijela.

Serološki test – na antitijela:

Uzorak se uzima iz: krvi

Traži se: antitijela, proteini koje je naš organizam razvio kao odgovor na infekciju. Ti proteini mogu neutralizirati virus, odnosno određene proteine. Nalaz obično daje količinu antitijela i referentne vrijednosti, a antitijela u nalazu obično budu IgM (ako njih imate, još uvijek vam traje infekcija, nestaju rapidno kada ozdravite) i IgG, počinju se javljati u infekciji, malo nakon IgM i traju neko vrijeme. IgG su znak prebolovane infekcije.

Šta pokazuje: da li ste imali infekciju CoVID-19 u prošlosti.

Serološki testovi nisu baš najbolji pokazatelj aktivne infekcije. 

Kada se radi: 3-4 sedmice nakon vakcinacije ili prebolijevanja.

 

 

Pitanje: imam li antitijela nakon vakcinacije?

Ako ste vakcinisani/cijepljeni, a želite doznati da li imate antitijela, onda također radite serološki test – iz krvi za antitijela.

Ali ako ste vakcinisani nekom od mRNA (RNK) vakcina – Pfizer, Moderna ili nekom adenovirusnom vakcinom (Sputnjik V, AstraZeneca, J&J) – onda NAGLAŠAVATE DA TRAŽITE TEST ANTITIJELA ZA SPIKE PROTEIN. Jer ove vakcine sadrže samo taj protein virusa ili genetičku poruku za njega.

Ako ste vakcinisani nekom od inaktivnih kineskih vakcina – onda možete da testirate antitijela i običnim serološkim testom koji je obično na nukleokapsidni protein (N-protein) jer ove vakcine sadrže cijeli mrtav virus.

Ipak, testiranje nakon vakcinacije ne daje cijelu sliku toga da li i koliko ste zaštićeni i nemojte se uljuljkivati u taj nalaz. 

 

Pitanje: da li trenutno imate simptome koji liče na COVID-19 infekciju?

Pitanje: da li ste bili u kontaktu s osobom kod koje je potvrđeno da ima COVID-19 infekciju?

Ako je odgovor na bilo koje od ova dva pitanja DA, onda trebate antigenski ili RT-PCR test.

Ovim testovima se utvrđuje prisustvo virusa i to specifičnih gena virusa (kod RT-PCR) ili antigena virusa SARS-CoV-2 (proteina na koje naš organizam poslije razvije antitijela).

Kako se uzima uzorak: nazofaringealni bris (kroz nosnicu i/ili bris grla, trebalo bi i jedno i drugo)

Šta pokazuju: da li imate virus/infekciju sada

Koji je brži: antigen > RT-PCR

Koji je precizniji: RT-PCR > antigen

Kada se radi PCR: po pojavi simptoma.

 

Mali vodič kada raditi koji test, kada se javljaju koja antitijela i kada je PCR moguće lažno negativan:

 

Više o PCR testu na novi koronavirus pročitajte ovdje, a više o serološkim testovima ovdje. Antigenski testovi bukvalno otkrivaju neki djelić virusa i ne brinite – neće biti pozitivni za vakcinisane osobe koje nisu inficirane, oni ne detektuju antitijela (ono s čime se organizam bori protiv virusa), nego antigen (ono protiv čega se organizam bori).