Neki tvrde kako naučnici još ne znaju koliko su efikasne maske ili da nema dokaza za njihovu efikasnost i uporno odbijaju nositi maske, misleći da su pametniji od drugih i da „misle svojom glavom“. Međutim, univerzalno nošenje maski je efikasna metoda i znatno smanjuje rizik. 

Međutim, rad objavljen u Royal Society Open Science 23. decembra pod naslovom „Facecoverings and respiratory tract droplet dispersionbi trebao biti konačan dokaz da univerzalno nošenja maski itekako ima smisla.

Maske za lice smanjuju rizik od širenja velikih kapljica povezanih s COVID-19 tokom govora ili kašljanja i do 99.9 % prema laboratorijskom eksperimentu s mehaničkim lutkama i ljudskim subjektima, rekli su naučnici.

2023. se javila Cochrane studija koja kaže suprotno – da maske ne smanjuju rizik. Međutim, za vas smo pročitali tu studiju i ovdje možete pročitati šta smo zaključili.

Osoba koja stoji 2 m od druge osobe koji kašlje bez maske biće izložena 10 000 puta većoj količini takvih kapljica nego da je nosio, čak i ako je udaljen samo 50 cm, izvijestili su u radu. Studija se fokusirala na čestice veće od 170 mikrona u promjeru – otprilike dva do četiri puta više od širine ljudske dlake.

Čestice aerosola, koje mogu lebdjeti u zraku, obično se opisuju kao manje od 20 ili 30 mikrona. Ipak, iako se virus može prenositi i aerosolom, ako svi nosimo maske, značajno smanjujemo rizik.

Univerzalno nošenje maski smanjilo bi globalni broj smrtnih slučajeva za 400 000 u istom razdoblju, s 2.9 na 2.5 miliona, izračunali su naučnici. Do sada je virus odnio preko 1.8 miliona života.

Na početku pandemije Svjetska zdravstvena organizacija je poručivala kako maske ne štite one koji ih nose, već da ih trebaju nositi osobe koje su inficirane kako bi se spriječilo širenje kapljica s virusom. Međutim, u situaciji pandemije, kada postoje i asimptomatski slučajevi, kada svi nosimo maske, ili bar većina (jer uvijek ima neko ko se pravi pametan), onda sprječavamo širenje potencijalnih patogena i sa nas na druge. Dakle, akcenat nije tek na nošenju maski, nego na univerzalnom nošenju maski.

Još o maskama:

Nositi ili ne nositi masku?

Da li je nošenje maske opasno po zdravlje?